Bi’ dünya haber
Endonezya’nın Denpasar şehrinde, Java’ya özgü başlığı ve 1980’leri andıran saç şekliyle Mifta’im An’am Maulana Habiburrahman daha önce gördüğünüz Müslüman Vaizlere hiç de benzemiyor… Hutbe ve vaazlar çoğunlukla camilerde gerçekleştirilir. Fakat Habiburrahman hitap etmek için toplumda pek de hoş karşılanmayan, bir diğer ifadeyle toplum nezdinde dışlanmış grupları tercih etmiş. Reuters’ın haberine göre bununla da kalmamış, bu insanların mesken edindiği gece kulüplerini birer vaaz kürsüsü edinmiş! “Cennet ve cehennem hakkında pek fazla konuşmuyorum çünkü zaten bunları biliyorlar” diyor, Gus Miftah adıyla da bilinen 37 yaşındaki vaiz Habiburrahman. Bali adasındaki dans kulüpleri ve karaoke barlarda çalışan, çoğunluğu kadınlardan oluşan işçilere vaaz etmeden önce Reuters muhabirlerine, “Hayat şartları ve hayatta kalma mücadeleleri onları bu tarz işler yapamaya mecbur etmiş Onları yargılamaya hakkım yok. Ben sadece o insanlara Allah’ı unutmamaları için yardım etmek üzere buradayım” diyor Gus Miftah…
***
Kış aylarının çetin geçtiği İsveç’te İslam Kültürü Birliği gönüllüleri herkese örnek olacak bir uygulama başlattı. Evsiz insanlar için kıyafet ve yemek yardımı yapmak amacıyla İsveç’teki ikinci en eski cami olan Malmö Camii’nde toplanan Müslüman gönüllüler, ihtiyaç sahiplerine erzak yardımının yanında manevi destekte de bulundular…
***
Faslı Hatice Ayat al-Qorti, 72 yaşında dul bir kadın. Eşini 2009 yılında kanser sebebiyle kaybetmiş. Eşinin hasta olduğu zamanlarda hastaneye gelip giderken oradaki kanser hastaları ve yakınları ile ilgili bir husus dikkatini çekmiş. Hatice fark ediyor ki konaklama ve ulaşım gibi sebeplerden ötürü birçok insan tedavilerini terk etmek zorunda kalıyorlar. Bu duruma seyirci kalamayan Hatice birilerinin elini taşın altına koyması gerektiğini anlıyor ve bir karar alıyor. “Bu insanların sorunlarına ben merhem olacağım.” Peki bunu nasıl mı yapıyor? Öncelikle eşinin emekli maaşından olan 450 dirhemlik bir fon ile evini açıyor bu insanlara. Tabi ki bu samimi niyete destek gecikmiyor ve zamanla çevrenin de desteğiyle Jannah (Cennet) Vakfı’nı kuruyorlar. Hasta insanların yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaçlarına bu vakıf aracılığıyla destek oluyorlar…”
***
Kur’an-ı Kerim’in Samoa diline çevrilmiş bir kopyası, İslamiyeti Pasifik Okyanusu adalarının halkına ulaştırmak için Türkiye’den gönderilecek…
***
Mumbai’deki Hakim Dayam Mescidi güç tasarrufu için bir güneş enerjisi sistemi kurduktan sonra şehrin beşinci büyük çevreci camisi haline geldi. Hindustan Times’ın yayımladığı haberde cami yöneticisi Khalil Vasil Khan durumu şu şekilde özetledi: “Camiye klimalar kurduktan sonra elektrik faturamız ayda 25.000 rupiye çıktı. Bu harcamayı en aza indirmek için güneş panelleri kurduk. Yakında faturamızın aylık 1000 rupiye düşmesini umuyoruz. Gelecek yıl içinde elektrik faturalarında 375.000 rupi tasarruf etmeyi bekliyoruz.”
***
Mena ve Zena Nasiri, ABD’nin Michigan eyaletinde, Rochestar’da yaşayan iki Müslüman kız kardeş. Bu iki genç kız hiçbir kazanç beklentisi olmayan bir projeye imza attılar. Ana karakterleri Müslüman kadınlar olan kitapları bir araya toparlayıp, kız öğrencileri okumaya teşvik etmek için okullara ve kütüphanelere bağışladılar…
***
Senegal’in başkenti Dakar’ın güneyindeki Mbour kentine bağlı Foua köyünde son 8 ayda 700’den fazla kişi, Dakar Şeyh Anta Diop Üniversitesi’nden Prof. Thierno Ka vesilesiyle Müslüman oldu…
***
Yukarıdaki satırlar, internet haber sitesi “bi’ dünya haber”den (www.bidunyahaber.org).
Başlarında Hakan Emin Öztürk’ün bulunduğu bir grup gencin kurduğu bu sitede kötü haber yok; dünyanın dört bir yanından Müslümanlara dair iyi haberler, güzel haberler, iç açıcı haberler var sadece.
Zulümleri, felaketleri, olumsuzlukları, fenalıkları yok mu sayıyor bu gençler? Hayır ama ‘Bunlar zaten her mecrada ziyadesiyle vurgulanıyor. İyiliklerin, güzelliklerin, hoşlukların vurgulandığı bir mecra da olmalı’ diyorlar.
İç kararmasına karşı harikulade bir ilaç. İki gündür kullanıyorum, içim açılıyor.
“bi’ dünya haber” ekibine candan teşekkür ederim. Elinize, gönlünüze sağlık arkadaşlar; Allah razı olsun.