Yaz sıcağında sağlık: Güneşin zararlarından korunma rehberi

Yaz mevsimi, güneşli günler ve tatil sevinciyle birlikte gelirken, güneşin zararlı etkilerine karşı dikkatli olmamız gerektiğini de unutmamamız şart. Bu sıcak günlerde güneşten korunma ve olası güneş çarpması durumlarına karşı alınacak önlemler, sağlıklı bir yaz geçirmemizin temelini oluşturuyor.

Öncelikle, güneş ışınlarının en dik geldiği öğle saatlerinde (genellikle 10:00 ile 16:00 arası) dışarıda bulunmaktan kaçınmak önemli. Bu saatler arasında dışarı çıkmak zorunda kalanlar için geniş kenarlı şapkalar, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu güneş gözlükleri ve açık renkli, uzun kollu giysiler tavsiye ediliyor. Ayrıca, güneş koruyucu kremler vazgeçilmez bir yardımcınız olmalı. Dermatologlar, en az 30 SPF içeren güneş koruyucu kremlerin her iki saatte bir yeniden uygulanmasını öneriyor.

Güneş çarpması, yüksek sıcaklıklarda uzun süre güneşe maruz kalmak sonucunda ortaya çıkan ciddi bir durum. Belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, kuru cilt, hızlı nabız ve hatta bilinç kaybı yer alabilir. Güneş çarpması durumunda, kişi hemen serin bir yere alınmalı, vücut ısısı ıslak bezlerle veya soğuk su banyosuyla düşürülmeye çalışılmalıdır. En önemlisi, bol sıvı alınmalı ve eğer durum iyileşme göstermiyorsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

Güneşin keyfini çıkarmak elbette yaz mevsiminin ayrılmaz bir parçası. Ancak bu keyfi güvenli bir şekilde sürdürebilmek için alınacak basit önlemler, olası sağlık risklerini en aza indirecektir. Kendinizi ve sevdiklerinizi koruyarak, güneşin tadını çıkarın!

Sağlıklı günler dilerim…

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum