Trump suikastçısı bana kimi hatırlattı bir bilseniz…

ABD’nin eski ve muhtemel yeni başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi, saldırganı nereye oturtacaklarını bilemedikleri için, istihbaratçıların kafaları karıştırmış…

Kafalarını saldırganın özellikleri karıştırıyor…

Oysa üstü toz tutan eski bir suikast dosyasını açsalar sorularının cevabını bulabilecekler…

Mehmet Ali Ağca adını duymayanınız olabilir mi?

Yalnız ülkemizde değil, dünyanın dört bir tarafında da adı iyi bilinen biridir Ağca; “Türk, terör, suikast” gibi sözcükler bir arada kullanıldığında onun adı gündeme gelir…

CIA’deki en kalın dosyalardan biri ona aittir.

En çok tanındığı suikast olan Papa 2. John Paul’a yapılanı amacına ulaşmamış, hedefini öldüremediği için suikast girişim safhasında kalmıştır ama, Ağca daha önce ülkemizin önemli gazetecilerinden Abdi İpekçi’yi öldürmüştü.

Cezaevindeyken Devlet irtibatlı güçlü bir örgüt tarafından kaçırılmış, sırra kadem basmıştı.

Peki de, Ağca gibi biri, nasıl olmuştur da, yolunu Roma’ya düşürmüş, Vatikan’da cemaatiyle buluşma saatinde Papa’ya ateş açabilmiştir?

Ağca’nın kendisinin de bu sorunun cevabını bildiğinden emin değilim.

En iyisi konuyu biraz daha açayım. Vereceğim bilgiler, Trump’a karşı girişilmiş suikastın arka-planı hakkında da işe yarayabilir.

Polonya asıllı Papa 2. John Paul, Soğuk Savaş’ın en soğuk döneminde yürüttüğü görevi sırasında, Sovyetler Birliği’ni sözleri ve eylemleriyle rahatsız ediyordu.

Daha da önemlisi, onun Vatikan’ın kemikleşmiş yapısını değiştirmek istediği de biliniyordu.

Hem içeride -Vatikan’da- hem de dışarıda -Sovyetler Birliği’nde- sevilmeyen bir kişilikti Papa John Paul.

Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981 tarihinde, hayli karışık bir güzergah izleyerek ulaştığı Roma’da, Vatikan’ın önündeki Saint Peter Meydanı’nda, Papa’ya ateş etti.

Açtığı ateşle iki kurşun alan Papa yaralandı ama ölmedi. Ağca’nın başarısızlığı durumunda işi bitirmekle görevli ikinci suikastçı -Oral Çelik- kargaşa ortamında kaçmayı yeğledi. Ağca yakalandı, yargılandı, uzun yıllar cezaevinde kalmasını gerektirecek bir ceza aldı.

“Onu kim bu suikasta yollamış olabilir?” sorusuna cevap aranırken bütün ‘olağan şüpheliler’ üzerinden senaryolar, hem bizde hem dışarıda, yazıldı, kitaplar kaleme alındı, belgeseller yapıldı.

Hiçbirinde sorunun gerçek cevabı bulunmuyor.

Gerçek, Vatikan tarafından, daha önce Papa ile ilgili bir kitabı bulunan, Polonya asıllı -Katolik- Amerikalı bir yazara yazdırılmış bir romanda.

Evet, bir romanda.

Dilimize ‘Papa’yı Öldürmek’ adıyla kazandırılmış olan roman, New York Times’ın önemli haberlerinde imzası bulunan yazarı Tad Szulc tarafından kaleme alınmıştır.

Ağca’nın Papa’ya suikast girişimini ve konunun arka-planını anlatır roman.

Romana göre, Vatikan’da etkin bir Fransız kardinal, kiliseye zararlı gördüğü Papa’yı öldürtmeyi planlamış, bunun için Fransız istihbaratının başındaki Alexander de Marenches’e başvurmuş, o da Fransa’daki bir Türk örgütünden yardım istemiş…

Ağca’yı İpekçi cinayetinde de kullanmış örgütün Fransa’daki uzantısı… De Marenches’in o örgütten yardım istemesinin sebebi de Ağca

Cezaevinden kaçtığı 23 Kasım 1979’dan hemen sonra gazetelere gönderdiği bir mektupta, Ağca, doğrudan Papa’yı hedef almıştı. Mektup Papa’yı Haçlı Seferleri’ni sürdürmekle suçluyor, o sıralarda Türkiye’ye ziyareti beklenen Papa’yı, gelirse öldürmekle tehdit ediyordu.

Ağca böyle seçildi Papa’yı öldürmek için…

Fransız istihbaratı, Fransız kardinalin isteğiyle, gücünü günümüzde de sürdüren Türk örgütünden Papa’yı öldürecek suikastçıyı ödünç almıştı.

Ne yani, romana mı inanacağız?

Yazar romanına bir ek koymuş. O ekte, anlattıklarının, Vatikan tarafından CIA ile işbirliği halinde yürütülmüş bir soruşturmanın raporuna dayandığını bildiriyor.

Papa, gerçeği öğrenmek için, vaktiyle CIA’de çalışmış Amerikalı bir papazı görevlendirmiş, o da eski örgütüyle işbirliği halinde gerçeği raporlaştırmış… Ekte papazın adı da var. Bilinen biri.

[Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, 19 Aralık 2016’da, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesi de muhtemelen böyle bir ödünç suikast olayıydı.]

Papa’ya suikast Sovyetler Birliği’nin yıkılmasını getiren sürecin önemli kilometre taşlarından biriydi.

Trump’a suikast girişimi nelere yol açabilir, göreceğiz.

YORUMLAR (46)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
46 Yorum