Wikileaks: Suudi Arabistan Mubarek için rüşvet önerdi

Wikileaks: Suudi Arabistan 
Mubarek için rüşvet önerdi

Wikileaks bu kez de Suudi Arabistan'ın gizli belgelerini yayımladı. Henüz sadece bir kısmı yayımlanan belgelerde Hüsnü Mübarek'in tutuklanmaması için İhvan'a para teklifinden, 100. kafa kesmenin kutlanmasına birçok bilgi yer alıyor.

[Karar]

Devletlerin gizli belgelerini ifşa eden Wikileaks, bu kez de Suudi Arabistan'a ait belgeleri yayımladı. Wikileaks, elinde Suudi Arabistan'a ait 500 bin belge olduğunu açıkladı. Şu ana kadar bu belgelerin 61 bin tanesi yayımlandı.

Belgelerde Suudilerin bölgede yayın yapan medya kuruluşlarını kontrol etme çabasından kraliyet ailesinin lüks yaşamına, politikacılara verilen rüşvetlerden dışişleri Bakanlığı ve Suudi istihbaratının 'çok gizli' kodlu yazışmalarına kadar pek çok bilgi yer alıyor.

Yüzüncü kafa kesmeyi kutlamışlar

Wikileaks kurucusu Julian Assange yaptığı açıklamada, "Suudi belgelerini yayımlayarak komşuları ve kendi halkı için tehdit oluşturan gizli ve tahmin edilemez bir diktatörlüğün üzerindeki perdeyi kaldırıyoruz" dedi.

Assange, belgelerde Suudi yetkililerin ülkede kafa kesilerek gerçekleştirilen 100. idam sonrası birbirine yolladığı tebrik mesajlarının da bulunduğunı açıkladı.

Mübarek'in tutuklanmaması için İhvan'la pazarlık yapıldı

Suudi Dışişleri Bakanlığı'na ait yazışmaların yayımlanmasıyla, Mısır Devrimi'nden sonra Müslüman Kardeşler'le Mübarek'in tutuklanmaması için pazarlık yapıldığı ortaya çıktı.

Suudilerin Mübarek'in tutuklanmamasını sağlamaları karşılığında İhvan'a 10 milyar dolar vermeye hazır olduğu ancak daha sonra bundan vazgeçildiği görülüyor.

Bir belgenin üzerinde el yazısı bir notta, "Şu anda İhvan Mübarek'in tutuklanmasını engelleyemez, bu yüzden onlara para vermek iyi bir fikir değil" yazıyor.

Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler iktidarını darbeyle deviren General Sisi'nin de en büyük destekçisi konumunda.

Daha neler neler...

Pek çok Suudi devlet görevlisine ait pasaport, kimlik ve kredi kartı bilgilerinin yer aldığı belgelerde Lübnan'lı falanjist Semir Caca'nın Suudilere "Ben iflas etmiş bir adamım. Bana para verin, ne isterseniz yapayım" dediği yazıyor.

Bir başka belgede ise Lübnan MTV televizyonuna Suudi Arabistan çizgisinde yayın yapması için milyonlar akıtıldığından bahsediliyor. Bir diğer belgede ise Kral Abdullah'ın medyaya Rusya aleyhine yayın yapılması için bizzat talimat verdiği görülüyor.

Suudi Arabistan'ın Hollanda Büyükelçisi'nin hizmetçisine tecavüz ettiği, bunun üzerine Hollanda'nın büyükelçinin diplomatik dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulduğu da belgelerde yer alan bilgiler arasında.

Bunun dışında belgelerde bir Suudi prensinin Lübnanlı şarkıcı Nancy Ajram'ı 'özel vize' ile yanına getirttiği, Suudi Kraliyet Ailesi mensuplarının yurtdışında kiraladıkları limuzinlerin ücretini yüksek bularak ödemedikleri, İran'da sosyal medya yoluyla devlet karşıtı propaganda yapıldığı gibi bilgiler yer alıyor. Belgelerin tamamının yayımlanmasıyla daha pek çok bilginin gün ışığına çıkması bekleniyor.

Suudi Arabistan: "Belgeleri okumayın"

15-06/21/cibqg_2uyaawl8i-1434897010.jpg
Fars Haber Ajansı'ndan Mahmud Nazari, Suudilerin "Belgeleri okumayın"
uyarısını bu karikatürle tiye aldı.

Suudi Arabistan ise devlet televizyonu aracılığıyla yaptığı açıklamada halkı bu 'sahte' belgeleri okumaması konusunda uyardı. Bu uyarının ne kadar işe yarayacağı bilinmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN