Volkswagen, emisyon skandalıyla ilgili adına açılan davayı kaybetti. Marka dava sonucuyla birlikte sadece ABD’de 15 milyar dolar ceza ödeyecek. Her araç sahibine de 10 bin dolara yakın tazminat verilmesi bekleniyor. Türkiye ile ilgili ise henüz bir açıklama yok.
ALİ YILDIRIM/KARAR
Dizel motorlar her zaman tüketicinin gözünde daha ekonomik araçlar olmuştur. Kullanıcısına göre farklılık gösteren bu üniteler, aslında çevre konusunda da o kadar da masum değil. Dünyanın birçok ülkesinde satılan dizel motorlarda ki emisyon problemi ilk olarak, Volkswagen ile patlak verdi. Volkswagen Grubu’nun CEO’su olan Martin Winterkorn, istifasıyla birlikte bütün gözler markaya çevrildi.
HİLE KABUL EDİLDİ
Mayıs 2014’te ilk olarak Uluslararası Temiz Hava Sahası ve Taşımacılık komisyonu, bir ekip görevlendirdi ve araştırma başladı. Ekip iki ayrı Volkswagen modelinin de bir önceki raporlardan daha fazla kirliliğe sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bununla birlikte markaya ilk soruşturma açıldı. Aynı yılın sonunda marka, emisyonlarda bir sorun ortaya çıkarsa ismi geçen 500 bin aracı geri çağırabileceklerini ifade etti. Araçlarda testler devam ettikçe tablo ortaya çıktı. Marka ile yapılan toplantılar sonucunda, emisyon değerini düşük göstermek için marka ‘Defeat Device’ adı verilen hileli bir yazılım kullandığını açıkladı.
VW SAHİPLERİNE TAZMİNAT
Volkswagen’in ABD operasyonlardan sorumlu CEO’su Michael Horn, “Dürüst davranmadık ve işi batırdık. Özür dileriz” dedi. Açılan dava ile marka ABD’de 15 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. Ödenecek olan cezanın 10 milyar dolarlık kısmı ABD’deki 475 dizel aracın emisyon yazılımının düzeltilmesinde kullanılacak. Cezanın 5 milyar dolarlık kısmı ise araçların çevreye verdiği zararı telafi etmeye yönelik olacak. Çevre temizliğinde yapılacak çevre projelerinde ve sıfır emisyon araştırmalarında fon olarak kullanılacak. Anlaşmada iddiaya göre, her araç sahibine de 10 bin dolara kadar tazminat ödenecek. ABD’deki araç sahipleri bu parayı almama hakkına sahip ve isterlerse markaya bireysel dava açabilecek. Volkswagen tüm dünyada 11 milyon aracının bu skandaldan etkilendiğini söylemişti, fakat ABD’de gerçekleşen ceza ile ilgili markanın Türkiye tarafından bir açıklama yapılmadı.
GEÇEN YILA GÖRE DARALDI
Türkiye’de 2016 yılının Ocak-Mayıs döneminde binek otomobil pazarı yüzde 2,8 arttı. Aynı dönemde hafif ticari araç pazarı ise yüzde 7.42’lik azalma kaydetti. Volkswagen ise aynı ay 46 bin 896 adetlik satış rakamına imza attı. 2015’in aynı ayında ise marka 54 bin 251 adetlik satış adedine ulaşmıştı. Toplam pazar yüzde 0,3 artarken, Volkswagen Türkiye’de yüzde 15’lik gerileme kaydetti.
JETTA VE CADDY HALA YOK
Emisyon skandalının ilk döneminde markanın Türkiye ayağından yapılan açıklamada, Türkiye’de satışa sunulan tüm araçların ülkenin resmi mevzuatlarına, sürüş ve yol güvenliğine uygun olduğunu belirtilmişti. İlerleyen tarihlerde Volkswagen’in yaptığı açıklamada, EA189 motor tipine sahip dizel araçlardaki emisyon sorununa yönelik KBA (Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi) tarafından onaylanan teknik çözümün, Ocak 2016 tarihinden itibaren tüm pazarlarda uygulamaya alınmasının planlandığını bildirmişti. Aynı süre zamanlarında marka Türkiye’de Jetta ve Caddy modelleride sadece EA189 EU5 1.6 TDI motor tipindeki araçların satışını durdu. Volkswagen hala Caddy ve Jetta modellerinin 1.6 TDI seçeneğinin satışını gerçekleştirmiyor.
KARIŞAN İSİMLER
Geçtiğimiz aylarda emisyon skandalına karışan markalardan biri de Japon üretici Mitsubishi Motors oldu. Marka bazı modellerinde yakıt tasarrufu testlerinde hileli yönlendirme yapıldığını kabul ederek bundan 625 bin aracın etkilendiği belirtildi. Emisyon hilesinde Mercedes-Benz, Honda, BMW, Mazda Porsche, Citroen, Skoda, Seat ve Audi gibi markalarında isimleri geçmişti. Kimi markalar skandal ile ilgili açıklama yaparken bazıları hala sessiz kaldı.