Uber nedir ve nasıl kullanılır soruları merak ediliyor. Türkiye'de sıkça kullanılan ulaşım araçlarından biri olan Uber taksiler ile ilgili Bakanlık tarafından önemli açıklamalar yapıldı. Peki Uber taksi nedir, Uber uygulaması nasıl kullanılır ve fiyatları nelerdir? Türkiye'de über yasaklandı mı? İşte tüm bu soruların yanıtını ve ayrıntılı açıklamaları haberimizden görebilirsiniz.
Uber taksi nedir, uygulama nasıl kullanılır? Son günlerde en çok merak edilen sorular arasında yer alan uber nedir sorusunun yanıtını ve daha fazlasını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Amerikan uluslararası ulaşım şebekesi şirketi olan Uber, ülkemizde 2014 yılında hizmet vermeye başladı. Alternatif, konforlu ve daha lüks olan Uber taksilere ise özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde yoğun talep var. Peki nedir bu Uber? uygulama nasıl kullanılır? Uber ile ulaşım fiyatları neler?
UBER NEDİR, UYGULAMA NASIL KULLANILIR?
Uber, mobil cihazlarda kullanılan bir uygulamadır. Uber'i akıllı telefonunuza indirdiğinizde, gitmet istediğiniz noktaya lük araç, tekne, ve taksileri kolaylıkla çağırabiliyorsunuz. Uber'den çağırdığınız araçları uygulama üzerinden nerede olduğunu kontrol edebilirken sürücüyle de irtibat halinde olabiliyorsunuz. Uber uygulaması üzerinden gideceğiniz noktaya nasıl bir fiyatlandırma olduğunu da kolayca görme şansınız bulunuyor. Dünya genelinde 315 ülkede hizmet veren Uber uygulaması üzerinden hizmet ücretini kredi kartıyla kolayca yapabilme imkanınzda oluyor. Kullanım alanlarıyla geniş bir hizmet veren Uber taksi ile ilgili tüm ayrıntıları sitemizden takip edebilirsiniz.
Uber uygulamasını kullanmak için ilk olarak uygulama marketinden Uber uygulamasını akılllı telefona indirmek gerekmektedir. Ardından uygulamaya telefon numarasıyla veya e-posta adresi ile kayıt olmak gerekecektir. Bu aşamaları tamamladıktan sonra Uber uygulamasının ana ekranı açılmaktadır.
Ana ekranda bulunan haritadan bir konum seçerek veya arama kutucuğuna gidilecek yer yazılarak bir Uber aracı çağırılmaktadır. Uber'de 3 farklı araç tipi bulunmaktadır. Bunlar Uber Taxi, Uber XL ve Uber Black'tir. Araç çağırma ekranında sürücü ile eşleşme sağlandıktan sonra sürücünün ve aracın bilgileri yer alacaktır. Plaka, sürücü adı, sürücünün fotoğrafı ve sürücünün puanı yolculara sunulmaktadır. Eğer sürücü beğenilmez ise araç çağırma işlemi iptal edilebilir. Araç çağırıldıktan sonra çevrenizdeki boş Uber aracı sayısına da bağlı olarak ortalama 10 dakika içinde belirttiğiniz konuma Uber aracı gelmektedir.
UBER TAKSİ UYGULAMASI HAKKINDA BİLİNMEYENLER: TAKSİCİLERE DE YARIYOR!
Ödeme yöntemi olarak da yolculuk sonunda nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Yolculuk sırasında ödeme yönteminizi değiştirmek için uygulama ekranınızı yukarı doğru kaydırın. Menü'deki Ödemeler öğesini açmak için kart numaranızın son 4 hanesine dokunun. Ödemeler'de Uber hesabınızla önceden ilişkilendirdiğiniz farklı bir ödeme yöntemi seçebilir ya da yeni bir ödeme yöntemi ekleyebilirsiniz.
UBER TAKSİ FİYATLARI
Uber'de klasik taksi fiyatlandırması şu şekilde;
UberXL araç fiyatlandırması şu şekilde;
Baz Ücret
UBER TÜRKİYE'DE NEREDEYSE YASAKLANDI
Türkiye'de Uber kullanmak bir anlamda yasaklandı. Peki Uber Türkiye'de neden yasaklanıyor? Uygulamadan en çok şikayetçi olan taksiciler. Uber sisteminin Türkiye'de vergi ödemediği, bunun da haksız kazanç olduğu dile getiriliyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uber uygulamaaının hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor."
YOLCUYA DA ŞOFÖRE DE CEZA KESİLECEK
Taksiciler vergi ödemiyor dese de, firma ödediğini söylüyor. Ulaşım Taksicilerin ve Minibüsçülerin tekelinde mi kalacak? Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm dünyanın kullandığı Uber uygulamasına karşı harekete geçti. 81 ile Uber şoförlerine ve yolcularına para cezası kesilmesi talimatı gönderildi.
İLK SEFERDE 2 BİN 532 TL CEZA!
Talimata göre, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber sürücüsü araç sahibi değilse sadece ceza kesilecek. Ceza, ilk yakalamada 2 bin 532 TL, ikincide ise 4 bin 220 TL'ye çıkıyor. Eğer yolcuyu taşıyan sürücü araç sahibi ise trafik cezası dışında araç 60 gün bağlanacak.
Ayrıca yolculara da 281 lira ceza kesilecek. 12 Aralık'ta gönderilen talimatta, sahibinin kullanmadığı araçların bağlanmaması gerektiği belirtildi ve Anayasa Mahkemesi'nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararı gösterildi. 12 Aralık'tan önceki uygulamada, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber araçları, sürücünün kim olduğu gözetilmeksizin 60 gün bağlanıyordu.
UBER'E 30 GÜN TRAFİKTEN MEN CEZASI GELEBİLİR
İçişleri Bakanlığı yeni bir tasarı ile “izin belgesindeki faaliyet alanı dışında” yolcu taşımacılığı yapanlar için yeni yaptırımlar oluşturuyor. Eğer söz konusu tasarı kabul edilip yasallaşırsa tasarıya uymayan araçlar trafikten men edilebilecek. Söz konusu tasarı ise akıllara son günlerde taksicilerle yaşadığı bitmek bilmeyen gerilim sebebiyle Uber’i getirdi. Uber uygulamasındaki araçların mevzuata aykırı şekilde D2 belgesiyle yolcu taşımacılığı yaptığı iddiaları bir süredir gündemdeydi. Bildğiniz gibi popüler taşımacılık uygulaması trafikte yakalandığında ceza kesimi uygulanıyor. Bakanlığın 2017’de yetki belgesi dışında yolcu taşımacılığı yapan 4 bin 136 araca ceza kestiği biliniyor. Ocak 2018’de bu sayı 811, şubatta ise 1.100 olarak görülüyor. Bu cezalara korsan taksi ve Uber de dahil.
Bakanlıktan yeni tasarı
Söz konusu cezalar “para cezası” olarak kalıyordu. Zira mevcut kanunda bu araçlar trafikten men edilemiyor. Bu yüzden tasarı da trafikten men edilebilmeleri için düzenlenmiş durumda. Tasarının yasallaşması durumunda belirtilen alan dışında faaliyet gösteren “yolcu taşımacıları” idari para cezasının yanı sıra 30 gün süreli trafikten men cezasıyla karşı karşıya kalacak. Tasarıyla beraber yakalanan araçların işleteni de aracın yetki dışında yolcu taşımacılığında kullanılmaması için tedbir ve denetim yapmak zorunda. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Ek 2/3 maddesiyle ilgili bir yasal düzenleme ihitiyacının mecburi olduğu düşünülerek hazırlanan tasarının onaylanıp onaylanmayacağı bilinmiyor.