Taksici esnafının Uber kavgası sürüyor. Önceki gün bir grup taksicinin Uber şoförünü dövdüğü iddia edilirken, ertesi gün yaşanan bıçaklı saldırıya halkın tepkisi sert oldu. Sosyal medyanın gündemine oturan ‘uberedokunma’ etiketi altında binlerce yorum yapıldı, taksi şoförlerinin tutumu eleştirildi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de dijital çağa geçiş süreci yaşıyor. En az internetin hızı kadar tüketiciler de buna oldukça çabuk ayak uyduruyor. Artık somut olarak bir ürünü görmek yerine internetten almak tüketicilere oldukça cazip geliyor. Üstelik daha kaliteli ve kapıya kadar gelen hizmetle markalar tüketicilere tüm imkanlarını sunuyor. Tabi buna ayak uyduramayan veya imkanı olmayan esnafta bu çağın gerisinde kalıyor ve eğer bu hıza ayak uyduramaz ise yavaş yavaş yok oluyor. Son birkaç gündür Türkiye’nin gündemine oturan ‘Uber’ taksi sistemi de internet çağının getirdiği en yeni tüketim araçlarından biri.
Akıllı telefonlara yüklenen bir uygulama ile birlikte taksi hizmetini tüketicilerin ayağına kadar getiriyor. Özellikle premium araçlar ve kapınıza kadar gelen hizmetle tüketicinin cazibesini kazanan Uber, ticari taksici esnafına da derin yaralar veriyor. Bununla birlikte İstanbul’da taksiciler ile Uber şoförleri arasındaki gerginlik devam ediyor. Önceki gün uygulama üzerinden 15 Temmuz Şehitler Otogarı’na çağırılan bir Uber sürücüsü iddialara göre 10 kadar taksicinin saldırısına uğradı. Bir diğer haberde Şişli’de taksi sürücüsü, içerisinde yolcu olan Uber şoförüne saldırdı. Bıçakla aracı çizen ve tekmeleyen taksi şoförü, kadın yolcuların korku dolu anlar yaşamasına neden oldu. Yaşananların bir algı operasyonu olduğunu savunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Eyüp Aksu, “Darp olaylarını ve son olarak kurşunlama eylemini gerçekleştirenler taksiciler değil. Uber, kasıtlı olarak bu gerginlikleri kendi yarattırıyor” dedi. Uber’den yapılan açıklamada şöyle; “Sürücü ortaklarımızın yanında durup, hukuki yardım sağlayacağız.” Öte yandan dün İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın çağrısı üzerine Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan taksicilere, Türk bayrağı ile ‘hırsız Uber’ ve ‘küresel hırsıza hayır’ yazılı dövizler taşıyan taksicilere, yoldan geçen taksi sürücüleri de araçlarını durdurup konvoy oluşturarak destek verdi. Vatandaşlar ise taksici esnafının bu tutumuna tepki gösterdi ve sosyal medyada ‘uberedokunma’ etiketiyle sıkıntılarını dile getirdi.
UBER’DEN SARI TAKSİ DE ÇAĞRILIYOR
Dünya üzerinde 633 şehirde hizmet veren Uber, sadece sisteme çalışan araçlar için değil sarı taksiler için de bir fırsat. Uber uygulamasında, şirketin kendi araç seçenekleri dışında UberXL ve UberFamily alternatifleri de bulunoyor. Böylece Uber kullanarak sarı taksi de çağırabiliyorsunuz. Üstelik çağırdığınız sarı taksiler için nakit ödeme dışında, Uber uygulamasına tanımladığınız kredi kartıyla da ödeme seçeneği de var.
TEPKİLERİN HEPSİ AYNI YÖNDE
İbrahim Bilgiç: “Kısa mesafe alma. Yağmurda alma. Yol bilmeyeni dolaştır. Kadınlara sark. Trafik kurallarını hiçe say. Fiş iste düşmanlık yapsın. Arabalar leş gibi. Turistleri dolandır. Havalimanında bomba patlar 100 dolara insan taşı. Bu yüzden taksi değil Uber.”
Esma: “Uber, bana özgürlük verdi. Sırf geç saatte saçma sapan şoförlerle muhatap olmayayım diye taksi kullanamıyordum. Artık hiçbir planımı ertelemek zorunda kalmıyorum. Evime rahatça tek kelime etmeden gidebileceğimi biliyorum. Daha ne olsun ki.”
Kasaba Liberteryeni: “Hiç şöyle bir şey duydunuz mu? ‘Baca temizleyicileri, evlerine doğalgaz döşeyenlere karşı eylem yapıp Vaillant’ı ihanetle suçladı, telefonla çağırdıkları teknik servis elemanlarını dövdü vs.’ Değişimin önüne geçemezsiniz.”
Hakan Kara: “Bir gün takside cüzdanımı düşürdüm gece taksi durağına gittim bindiğim taksinin evine gittiğini söylediler. Ertesi gün işyerimden aradım taksimetreyi açıp cüzdanımı getirmesini istedim 20 liralık yol 35 lira yazmıştı şimdi soruyorum kim emek hırsızı? Uber mi?”
Merve: “Gecenin 12’si ve Ankara’da yurduma gitmeye çalışıyorum. Kolej gibi sıkıntılı bir yerde taksiye bindim gideceğim yeri söylediğimde 2 dakikalık mesafe için beni neden yoruyorsun gibi tepki aldım ve inmek zorunda bırakıldım.”
Cem Şekercioğlu: “Ee kısa mesafe almazsan, yolu uzatırsan, uzattığın yol için müşteriyle münakaşaya girersen, trafik içinde magandalık yaparsan elinden müşterileri böyle tek tek alırlar.”
Kastrati: “2 milyona alınan plakayı 30 bin liralık otomobile takıp 5 kilometre mesafeye yolcu beğenme; sonra randevuya deri koltuklu lüks araçla gelen Uber şoförüne saldır. Tam Türk işi.”
Ömer Korkut: “Kısa mesafe gittiğin için surat asan, arabayı hoyrat kullanan ya da yağmurda koltuklar ıslanmasın diye almayan, istediği yoldan gidemedi diye oflayıp puflayıp trafiğe kaldığında sinirli bakış atan bir Uber şoförü görmediğimiz için tercih ediyoruz.”
Cansu Yaşat: “Önceki gün sis yüzünden iptal olan vapurları fırsat bilip, Üsküdar-Beşiktaş arası taş çatlasa 30 lira tutarken, kişi başı 15 liraya 4 kişiyi götürmeye kalkan fırsatçı taksiciler yüzünden mi?”
YOLDAN GEÇEN LÜKS VIPLERE ŞİŞE ATTILAR
Uber protestosu içeren dövizler taşıyan taksicilere, yoldan geçen taksi sürücüleri de araçlarını durdurup konvoy oluşturarak destek verdi. Bazı taksiciler ise Uber aracı olduğunu tahmin ettikleri bazı minibüslere pet şişe atarak tepki gösterdi. Protestocu taksicilere meslektaşları engel olmaya çalıştı. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği, internet üzerinden hizmet veren Uber’e erişimin engellenmesi talebiyle İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açtı. Davanın bugünkü duruşmasında söz alan Birleşik Taksi Şoförleri Derneği avukatları, Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nin değiştiğini belirterek, Uber ile ilgili tedbir alınmasını ve uygulamaya erişimin engellenmesini talep etti. Bilirkişi raporunun beklenmesine karar veren mahkeme duruşmayı, 4 Haziran’a erteledi.
TAKSİCİLER OLARAK SAĞI SOLU YAKIP YIKMAK İSTEMİYORUZ
Eyüp Aksu, mahkeme hakiminin bilirkişi raporlarını istediğini ve 15 gün içinde raporların gelmesi halinde tedbire ilişkin olumlu ya da olumsuz bir karar vereceğini söyledi. Gelişmelerin lehlerine işlediğini söyleyen Aksu, bu olayın mecliste de takipçisi olduklarını dile getirdi. 10 Mayıs’ta İstanbul Taksiciler Odası’nın açtığı bir dava daha olduğunu o davayı da takip edeceklerini belirten Aksu, “Ama şunu görmeden bu olayların halledilmesini istiyoruz. Avrupa ülkelerinde taksicilerin eylem yapıp sağı solu yakıp yıktığı gibi biz de burada böyle bir eylem yapmak istemiyoruz. Eğer meclisimiz bu konuda gerekli çalışmayı yapmazsa eğer adalet farklı bir karar verirse taksici esnafının sabrı taşar taksici esnafı ekmeği için emeği için her şeyi yapar. Namus ne kadar önemliyse ekmeğimiz de o kadar önemlidir” diye konuştu. Ardından Aksu basında çıkan haberler hakkında da gazetecilere şunları söyledi: “Yanlı haberler sürerse taksiciler gereğini yapar.”
ALMANYA’DA SERTİFİKASIZ ÇALIŞAMIYOR
Uber Almanya’da ancak sınırlı hareket imkanına sahip. Daha önceleri aracı olan herkesin bu platforma üye olup‚ taksicilik yapması mümkündü. Sunulan hizmet normal taksi ücretlerinden daha ucuzdu. Taksicilerin protestosu ve şikayetleri üzerine alınan bir mahkeme kararına göre, Uber üzerinden yolcu taşımak isteyenlerin de tıpkı taksicilerde olduğu gibi bu hizmeti yapabilecek bir sertifikaya sahip olmaları gerekiyor. Almanya’da taksicilik yapabilmek için aylarca süren bir kurs sonunda imtihan yapmak gerekiyor. Bu imtihanda genel müşteri hizmet bilgileri yanında, ilgili kentte en kestirme yoldan yolcuları taşıyabilmek için ayrıntılı bir harita bilgisi talep ediliyor. Artık Uber sadece sertifikası olan kişilere çalışma hakkı veriyor.