Neden gerçekten egzersiz yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Güney Avustralya Üniversitesi’nden iki bilim insanı dünya genelindeki araştırmaların sonuçlarını bir araya getirdi, hareketsiz yaşamın vücudu nasıl etkilediğini yüzdelerle madde madde sıraladı. Rakamlar gösteriyor ki hastalıklara karşı en güzel ilaç spor yapmak.
Daha önce pek çok araştırma gösterdi ki hareketsizlik insanı öldürüyor. Erken ölümlerde sigara içmek kadar tehlikeli olduğu belirtilen hareksiz yaşam tehlike yaratmaya, tansiyon ve kolesterol seviyesini yükseltmekle başlıyor. Güney Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Tim Olds ve Dr. Carol Maher, “Hareketsiz yaşam hangi hastalık riskini yüzde kaç yükseltiyor?” sorusunun yanıtını rakamlarla ortaya koydu. Sadece fiziksel rahatsızlıklar değil, egzersizin yüzde 150’ye kadar depresyon riskini de düşürdüğü belirtiliyor. Genel sağlık açısından egzersiz tip 2 diyabet riskini yüzde 70 düşürürken, genel sağlığı 114 yükseltiyor, böbrek hastalıklarına yakalanma riskini ise yüzde 69 oranında azaltıyor. Yaptıkları çalışmada egzersiz yapmamamın risklerini bir araya getiren iki araştırmacının derlediği rakamlar gerçekten düşündürücü... İşte yüzde yüzde o risk...
GECE LAMBASIYLA UYUMAYIN
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, sağlıklı bir uyku için ortamın tamamen karanlık olması gerektiğini belirterek “Özellikle çocukların odalarına kesinlikle gece lambası önermiyoruz. Çocuk iyi bir uyku uyuyorsa neden gece kalksın ki. Kesinlikle karanlık ortamda uyumalı” dedi. Aksu, şöyle devam etti: “Melatonin denilen bir hormon var, biyoritmi belirler, gece salgılanır. Bu melatonin hormonunun salınımının olması için uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olması gerekir. Ufak bir aydınlık, güneş ışığı melatonin salınımını baskılar ve uykuyu sürdüremeyiz, uyanık yaşarız.” İyi bir gece uykusu için çay ve kahve gibi içeceklerin ortalama 6 saat kadar önce kesilmesi gerektiğini ifade eden Aksu, “Çay ve kahvenin içindeki maddeler bizdeki uykuyu başlatan merkezleri 6 saat kadar baskılar, bu da uykunun başlamasını etkileyebilir. Bu nedenle iyi bir uyku için ortalama 6 saat öncesinde çay ve kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerekiyor” diye konuştu.
Türk halkının yaklaşık yüzde 10’unun uykusuzluk problemi yaşadığını kaydeden Aksu “Türk halkında ciddi bir uyku sorunu var. Aslında bu sadece Türk halkına da özgü değil. Mevcut ekonomik düzene sahip endüstriyel toplumlarda ciddi bir sorun” uyarısında bulunda.
EGZERSİZ YAPMAZSANIZ NE OLUR
Psikolojik
Yüzde 213 iyimserliği düşürüyor
Yüzde 52 mutluluğu azaltıyor.
Yüzde 54 intihara eğilimi artırıyor.
Yüzde 38 anksiyeteye yol açıyor.
Beyin
Alzheimer olma riskini yüsde 82 artırıyor.
Yüzde 22 oranında parkinson olma tehlikesini yükseltiyor.
Kalp hastalıkları
Yüzde 37 oranında inme riskini artırıyor.
Yüzde 24 oranında karotis arterinin daralmasına yol açıyor.
Yüzde 82 oranında kalp krizi de dahil koroner kalp hastalıklarına neden oluyor.
Hipertansiyona yol açma riski yüzde 23.
Yüzde 57 oranında kalp ve damak hastalıklarına sebebiyet veriyor.
Kanser
Yüzde 122 pankreas kanseri
Yüzde 18 baş ve boyun kanseri
Yüzde 72 yemek borusu kanseri
Yüzde 35 akciğer kanseri
Yüzde 37 karaciğer kanseri
Yüzde 11 meme kanseri
Yüzde 30 böbrek kanseri
Yüzde 28 mide kanseri
Yüzde 19 kolon kanseri
Yüzde 15 mesane kanseri
Yüzde 25 lösemi
Kemik sağlığı
Osteoporoz nedeniyle kırık olma riski yüzde 56 daha yüksek.
Eklemlerde ağrıya yol açan, eklemlerde bir tür tampon gibi işlev gören kıkırdağın anormal bir ölçüde yıpranması veya yok olması veya bu eklemleri kayganlaştıran sıvının azalması sonucu oluşan osteoartrit’e neden olma oranı yüzde 21.