Prof. Dr. Selçuk Can: ‘Tembel gelin’ hastalığı artıyor

Prof. Dr. Selçuk Can: ‘Tembel gelin’ hastalığı artıyor

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can, Türkiye’nin son 15 yılda tembelleştiğini söylüyor. Bunun iki önemli nedeni, ‘tembel gelin hastalığı’ olarak bilinen Hoshimato ve D vitamini eksikliği.

[Karar]
ÜRÜN DİRİER

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can, Türkiye'nin son 15 yılda tembelleştiğini söylüyor. Tembelliğin iki önemli nedeni, tiroit yavaşlaması ve D vitamini eksikliği.

Devamlı diyet yaptığınız halde bir türlü kilo veremiyor musunuz? Akşam olduğunda kolunuzu kaldıracak güç bulamıyor musunuz? Aşırı halsiz ve yorgun mu uyanıyorsunuz? Öyleyse tiroit bezleriniz yavaş çalışmaya başlamış olabilir. Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can, 'tembel gelin hastalığı' da denen tiroit bezlerinin yavaşlamasından kaynaklı Hoshimato hastalığının ülkemizde son 10-15 yılda arttığını söylüyor. Hoshimato Türkçe okunuşu ile Hoşimato bir Japon doktor tarafından yıllar önce keşif edilen bir tiroit hastalığı. Bu hastalıkta tiroit bezi ilk önce hızlı çalışır. Kişi titreme, terleme, çarpıntı ve kilo kaybından şikayetçidir. Aylar geçtikçe bu sefer tiroit bezi yavaşlamaya başlar. Metabolizma durur. Kişi hızla kilo alır. Diyetle dahi kilo veremez. Saçları dökülür, cildi pul pul, kupkuru olur. Vücutta çatlaklar belirir. Devamlı üşür. Aşırı yorgunluktan akşam pili bitmiş gibi hisseder. 8 saat uyusa bile sabah yorgun uyanır.

16-05/06/20160502_103913.jpgProf. Dr. Selçuk Can

Depreyson ve iç sıkıntısı yapıyor

Prof. Dr. Selçuk Can'a göre aşırı iyot tüketimi, stres, radyasyon ve endokrin bozucu kimyasallara maruz kalmamız tiroit hormonlarının yavaş salgılanmasına yol açarak bu hastalığın yolunu açıyor. Tiroit bezinin yavaş çalışmasına “hipotiroidi” deniyor. Hipotiroidide vücudumuzun mikroplarla, virüslerle ve alerjiyle savaşmasını sağlayan bağışıklık sisteminde oluşan bir sorun, tiroit bezine karşı saldırıya geçiyor. Bunun sonucunda mikropsuz bir iltihap gelişiyor ve tiroit bezi tahrip olarak yavaş çalışmaya başlıyor. T3 ile T4 hormonlarının üretiminin azalması da, vücudun dengesini bir anda altüst ediyor. Tiroit bezi yavaş çalışan kişi, fiziksel sorunların yanı sıra ruhsal çöküntüye de giriyor. Depresyon, iç sıkıntısı, içe kapanma, arkadaş ilişkilerini azaltma eğilimi, el, ayak ve gözkapaklarında ödem de diğer belirtiler arasında. Bunun sonucunda zihinsel işlevler yavaşlıyor ve unutkanlık gelişiyor. Kısırlığa da sebep olan Hoshimato hastalığı, hamilelikte tedavi edilmezse doğacak bebeklerde zeka geriliğine yol açıyor. Hastalık romatizma, gastrit, barsak hastalıkları ve vitiligo gibi rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Hasta ne kadar uyursa uyusun sabah yorgun ve bitkin kalkıyor, hiç iş yapmak istemiyor.

Hipotiroidi belirtileri

Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlama

Kalp atışlarının yavaşlaması

Uyku eğiliminin artması

Soğuğa dayanıksızlık

Ses kalınlaşması veya kısılması

Ciltte kalınlaşma ve kuruluk

Saç dökülmesi

Kaş dökülmesi

Kabızlık

Yüzde ve göz kapaklarında şişkinlik

Cildin pul pul olması

Güneş kremi sürmeyin

Prof. Dr. Selçuk Can, ülkemizde son 10-15 yılda artan bir diğer problemin de D vitamini eksikliği olduğunu belirtiyor. Bir ön hormon olan D vitamini eksikliğinin belirtileri arasında da halsizlik, bezginlik, tembellik, depresyon, kemik ve eklem ağrıları, kas krampları, yüksek tansiyon, üst solunum yolları enfeksiyonu, kabızlık ve ishal yer alıyor. D vitamini eksikliği sürekli kapalı mekanda bulunmamızdan, yeterince güneşe maruz kalamamaktan kaynaklanıyor. Prof. Can, cilt doktorlarının çıkmayın dediği 11:00-15:00 saatleri arasında güneşe çıkmamız gerektiğini söylüyor. Bu saatler arasında yarım saat güneşte kalmak yeterli ancak güneş kremi sürmeden... Çünkü güneş kremi D vitaminini sentezleyecek olan ultraviyole ışınların emilimine engel oluyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN