Sanal emlakçılık kapsamında satışlara başlayan Metaverse'de dünyanın birçok yerindeki tarihi yapılar da satışa çıkarıldı. Türkiye'den de yapılan yer alıyor.
'Sanal evren' olarak bilinen 'metaverse'de sanal emlakçılık kapsamında satışlar başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nde sanal emlak şirketi Metaverse Group, SuperWorld isimli bir sanal alışveriş mağazasına yatırım yaptı.
Sözcü'nün haberine göre, SuperWorld'da Central Park’tan Eyfel Kulesi’ne, Çin Seddi’nden Gize Piramitleri’ne kadar birçok tarihi ve önemli yapı ve alan kripto para ile satın alınabiliyor. SuperWorld’un internet sitesine bakıldığında ise Dünya haritası dijital olarak görülürken, artırılmış gerçeklik özelliğinin de bulunduğu görülüyor.
Mısır’ın ünlü yapısı Gize Piramitleri ve Nekropolü’nü satın almak için 999 Ethereum isteniyor.
TÜRKİYE'DEN YAPILAR DA VAR
Platformun internet sitesinde öne çıkarılan yerler arasında Türkiye’den tarihi yapılar var. Sultanahmet Camisi, Ayasofya Camisi gibi yapılar da buradan satın alınabiliyor. Sultanahmet Camisi 0.1 Ethereum’a (yaklaşık 334 dolar) satışta iken Ayasofya Camisi’ni sanal ortamda satın almak için 100 Ethereum (334.396 dolar) isteniyor.
"80 BİN ARAZİ SATILMIŞSA BUNUN 20 BİNİNİ TÜRKLER ALMIŞ"
Bilişim Hukuku uzmanı Avukat Murat Keçeciler, ise Türkiye'nin arazi satışlarında bir numara olduğunu şöyle anlattı:
"İlginç bir şekilde sanal ortamlardaki arazi satışlarında bir numara Türkiye. En fazla arazi satın alanlar bizleriz. En fazla arazinin satıldığı ülke konumu da yine biziz. Örneğin geçen hafta OVR'de toplamda 80 bin arazi satışı yapılmışsa bunun 20 binini biz Türkler almışız. Buradaki temel motivasyon nedir, burada arazi alanların ana gayeleri nedir, açıkçası bir nevi 'İleride buralar değerlenir şimdiden yatırım yapayım' gibi bir mantık olabilir ama bu ne kadar sağlıklı işleyecek onu kestirmek, onunla ilgili bir öngörü ortaya koymak mümkün değil."