Bütün antibiyotiklerden güçlü! O bölgede yetişen bitkinin mucizesi bilimsel olarak kanıtlandı

Bütün antibiyotiklerden güçlü! O bölgede yetişen bitkinin mucizesi bilimsel olarak kanıtlandı

O bölgede yetişen bitki, bütün antibiyotiklerden daha güçlü! Bilimsel olarak kanıtlandı: Sadece o bölgede yetişiyor...

DEÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve FAMER Müdürü Prof. Dr. Kerem Canlı liderliğindeki 16 kişilik bir ekip, antibiyotik direnciyle mücadele etmek amacıyla önemli bir adım attı. Yapılan araştırmalar sonucunda, gelecekte ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilecek antibiyotik direncine karşı doğal çözümler arayışı önemli bir gelişme kaydetti.

30 MİKROORGANİZMAYA KARŞI TÜM ANTİBİYOTİKLERDEN DAHA GÜÇLÜ

Bilimsel çalışma, doğal İzmir kekiğinin antibiyotikten etkili olduğunu ortaya koydu - Son Dakika Gündem Haberleri

Prof. Dr. Canlı, gelecekte bakterilerin direnç geliştirmesiyle antibiyotiklerin etkinliğinin azalabileceğini ve bu durumun basit enfeksiyonlarda bile ölüm riskini artırabileceğini belirtti. Ekip, 2 yıl süren laboratuvar çalışmalarının ardından İzmir kekiği olarak bilinen 'Origanum onites' adlı bitkinin kimyasal antibiyotiklerden daha etkili olduğunu tespit etti. Yapılan çalışma, kolera, tifo, zatürre gibi hastalıklara neden olan 30 mikroorganizmaya karşı antibiyotiklerden daha güçlü bir etki gösterdi.

Prof. Dr. Canlı, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yakın geleceğin en önemli sorunlarından biri, antibiyotik direnci. Yakında antibiyotikler, hastalıklarımızı tedavi edemez hale gelecek. Çünkü tüm bakteriler gün geçtikçe direnç geliştiriyor. Ve bundan 20 yıl sonra çok basit bir hastalıktan bile insanlar ölmeye başlayacak. Bakterilerin direnç geliştirme hızları, bizlerin yeni ilaç bulma hızına göre daha fazla. Bu noktada antibiyotik direncine karşı yeni maddelerin bulunması çok önemli. Biz de laboratuvarımızda özellikle Anadolu bitkilerinin etkilerine bakıyoruz. Kekik türleri de bunlardan biri."

kekik.webp

Kekik türlerinin nasıl kullanılması gerektiği konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Canlı, "Kekik, 80 ayrı bitkiye verdiğimiz genel bir isim. Bizim çalışmamızı yaptığımız, İzmir kekiği ya da bilya/bilyalı kekik olarak bildiğimiz bitki. Muğla'dan Kaz Dağları'na kadar olan Ege Bölgesi'nde yaygın olarak bulunur. Origanum onites, İzmir kekiği özellikle çoklu ilaç dirençli mikroorganizmalara karşı çok güçlü etki gösterdi. Bu etki, sentetik antibiyotiklerden daha güçlü bir etkiydi. Şu anda eczanelerde satılan bütün antibiyotiklerden çok daha güçlü" dedi.

Prof. Dr. Canlı'nın liderliğinde yapılan bu önemli çalışma, Microorganisms Dergisi'nde yayınlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN