Doç. Dr. Saadet Yazıcı, gebelikte bebeğin sağlığının değerlendirilmesi ve konjenital anomalilerin saptanması amacıyla kullanılan birçok tarama testi olduğunu belirterek, "Bu testler, özellikle riskli gebeliklerde bebek henüz anne karnındayken tanı konulmasını sağlar" dedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Saadet Yazıcı, değişen çevre ve hayat şartları nedeniyle riskli gebeliklerin arttığını söyledi. Özellikle riskli gebelikler başta olmak üzere tüm gebelere, bebeklerinde oluşabilecek anomalilerin erken teşhis ve tedavisi konusunda eğitim verilmesi gerektiğine işaret eden Yazıcı "Ailelerin, çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde, gebelikte risk oluşturacak hastalıkların tanı ve tedavisini mutlaka önceden yaptırmaları konusunda bilinçlendirilmesi gerekir. Ülkemizde gebeliklerin genellikle plansız olması nedeniyle bunun çoğu zaman mümkün olmadığı bilinmektedir" diye konuştu.
HIZLA BELİRLENEBİLİYOR
Annelerin, gecikmeden gebeliklerinin hangi döneminde, hangi testleri nerelerde yaptırabileceklerini bilmeleri, bununla ilgili talepte bulunmaları gerektiğini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti: "Kadınların uzun eğitim süreleri, çalışma ortamında daha fazla yer almaları, evliliklerin ve doğumların ertelenmesi, ileri yaş doğumlarının artmasına neden olmaktadır. Bu da gebelikte anne yaşını önemli risk faktörü olarak karşımıza çıkarmaktadır. Gebelikte bebeğin sağlığının değerlendirilmesi ve konjenital anomalilerin saptanması amacıyla kullanılan birçok tarama testi vardır. Bu testler özellikle riskli gebeliklerde bebek henüz anne karnındayken tanı konulmasını sağlar. Özellikle down sendromu, nöral tüp defekti gibi hastalıkların tanılanması mümkün olabilmektedir. Prenatal dönemde kullanılan testler hakkında gebenin eksik bilgilerinin saptanması, testlerin amaçları, yararları, riskleri ve sınırlılıkları hakkında bilgi ve destek verilmesi, test sırasında gerekli önlemlerin alınması gerekir."
Yazıcı, gebelik sırasında konjenital anomalilerin saptanması için kullanılan tanı yöntemlerinin, invaziv ve non-invaziv olmak üzere ikiye ayrıldığını dile getirerek, bu tanı yöntemleriyle anomalilerin hızla belirlenebileceğini ifade etti.
ANNE KARNINDA MÜDAHALE EDİLEBİLİR
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Yan Dal Uzmanı Doç. Dr. Oya Demirci de gebelerin yüzde 2-3'ünde hamilelik sırasında veya hemen doğum sonrasında saptanan fetal yapısal anomalilerle karşılaşıldığını belirtti. Demirci, "Bu yapısal anomaliler bebek ölümlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bunlar içerisinde en fazla kalp anomalileri, ikinci sıklıkla da nöral tüp defektleri (kafatasında veya omurlarda açıklık olması) görülmektedir" dedi.
Demirci, tarama testleri ve ultrasonografik incelemenin, uzmanlara pek çok bilinen ve bilinmeyen genetik hastalıkların araştırılmasında ve saptanmasında yol gösterici olduğunun altını çizerek, şu bilgileri verdi: "Gebelikte saptanan bazı yapısal anomalilere anne karnındayken müdahale edilebilir. Bunların içerisinde sık saptanan yapısal defektlerden olan Spina Bifida'yı sayabiliriz. Ülkemizde de anne karnında yapılmaya başlanan Spina Bifida cerrahisi, uygun vak'alarda gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte anne karnındayken yapılacak cerrahi müdahalelerin gerek anne sağlığı açısından, gerekse de fetüs açısından oldukça yüksek riskleri vardır. Bu riskleri kabul eden ailelerde ve uygun vak'alarda anne karnında cerrahi müdahaleler yapılabilir."