Riyad’da bir araya gelen Suriyeli muhalif örgütler, Suriye hükümetiyle yapılacak görüşmelere katılacaklarını ancak Beşar Esad’ın geçiş sürecinde yer almasını kabul etmediklerini açıkladı.
Riyad’da düzenlenen konferansın sonucunda kabul edilen karara göre, aralarında silahlı grupların da yer aldığı Suriyeli ‘muhalifler’, Suriye hükümetiyle geçiş süreci üzerine görüşmek üzere masaya oturma kararı aldı. Kabul edilen karar metninde ‘Esad ve Suriyeli üst düzey yetkililerin geçiş sürecinin hemen başında görevden ayrılması’ talebinin yer aldığı öğrenildi.
"Çözüm süreci için ortak bir duruş"
Suriye Ulusal Koalisyonu üyesi Süheyr Attasi, “Çözüm süreci için ortak bir duruş oluşturulması konusunda anlaşma sağlandı. Bundan sonra müzakere heyetinde yer alacak bir komite kurulacak” dedi. Metinde görüşmeler öncesinde Suriye hükümetine tutukluları serbest bırakması ve ‘muhalif örgütlere’ yönelik kuşatmayı kaldırması çağrısı da yer aldı.
Karar metninde ayrıca Suriye’de yeni kurulacak devletin 'Suriye halkının tüm kesimlerini temsil eden çoğulcu bir rejim’ olacağı ifade edildi.
Heyet 15 kişiden oluşacak
8 Aralık'ta Riyad'da toplanan çok sayıda Suriyeli muhalif grup, ortak hareket için yeni bir mekanizma geliştirdi. Farklı siyasi ve askeri gruplar bir Yüksek Komite çatısı altında toplanacak. Komite 23 kişiden oluşacak. Bunlardan 6'sı SMDK, 5'i Koordinasyon Komitesi, 6'ısı silahlı gruplar tarafından atanacak. Kalan 6 kişi ise bağımsızlardan olacak. Muhaliflerin sözcüsü ve genel sekreteri de olacak.
18 Aralık'ta New York'ta düzenlenecek Suriye konferansı öncesi toplanan Suriyeli muhalifler, rejimle müzakere masasına oturacak heyeti de belirtti. Heyetin 15 kişiden oluşması kararlaştırıldı.
Ahraruş Şam çekildi
Ahraruş Şam, Perşembe günü konferanstan çekildiğini açıkladı. Grup yazılı açıklamasında, konferansta en kritik rollerin SMDK ve diğer gruplara verildiğini ve bu grupların rejim destekçileri olduğunu savundu. Ahraruş Şam, konferansı organize edenlerin Suriye halkının Müslüman kimliğine vurgu yapmasını da beklediklerini söyledi.
"Yaptıklarımızı göz önünde bulundurmalılar"
Grup, “Biz konferanstan çekilirken diğer Mücahitlere de dinlerinin, uluslarının ve halklarının tarafını seçmeleri çağrısı yapıyoruz. Onların hedeflerine ulaşabilmeleri için yaptığımız fedakârlıkları da göz önünde bulundurmalılar” dedi.
Rejime karşı savaşan en büyük gruplardan biri olan ve birçok bölgesel destekçisi olan grubun çekilmesiyle konferansın geçerliliği sorgulanmaya başlandı. Rusya ve İran, El Kaide bağlantıları iddiasıyla grubu "terörist" olarak niteliyor.
Riyad toplantısına katılan muhalif gruplar
Suudi Arabistan'ın çabalarıyla bir araya gelen Suriyeli muhalif gruplar arasında, en geniş çatı örgütü SMDK (Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu), Suriye’nin içinde faaliyet gösteren ve rejimin kabul ettiği muhalif Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Heyeti de yer alıyor. Toplantılara sahada etkili silahlı gruplar da katıldı. Bunların en önemlileri; İdlib ve Hama’da rejime karşı savaşan Ahraruş Şam, Şam’ın kırsalında güçlü olan Ceyşul İslam ve Halep bölgesinde bulunan Cephe Şamiye. PKK'nın Suriye kolu PYD ise toplantılara davet edilmemişti.
İran: Riyad'da IŞİD'le bağlantılı gruplar var
Öte yandan İran, Riyad’daki toplantıda ‘IŞİD’le bağlantılı terör örgütlerinin de bulunduğunu’ iddia etti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Konferansa bazı terör örgütleri de katılıyor. Suriye’nin geleceğinde bu teröristlerin yer almasına izin verilmeyecek” dedi.