Sürekli yorgunsanız o ekmeği asla yemeyin

Sürekli yorgunsanız o ekmeği asla yemeyin

İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, birçok insanın şikayeti olan şişkinlik ve yorgunluğun glütenden kaynaklanabildiğini söylüyor. Gümürdülü bu maddeyi içeren un ile hazırlanan ekmek, pizza, pasta ve börek gibi yiyecekleren uzak durulması gerektiğini belirterek “Sindirim sisteminde ciddi tahribata sebep olurlar” diyor.

Uzmanlar, yaş sınırı olmaksızın birçok kişide görülebilen şişkinlik, kabızlık, kronik yorgunluk, karın ağrısı ve demir eksikliği gibi şikayetlerin temelinde glütenin bulunduğunun altını çiziyor. Bu nedenle glüten hassasiyeti ya da buğday alerjisi olanların glüten içeren undan yapılan kek, pasta, pizza ve börek gibi yiyecekleri kesinlikle tüketmemesi gerektiğini ifade ediyor.

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, “Şikayetlerin görülmesiyle birlikte yapılması gereken mutlaka bir hekime görünmek” diyor. Gümürdülü, sözlerine şöyle devam ediyor: “Çünkü, sorun glüten hassasiyetinden ya da alerjisinden mi yoksa genetik bir rahatsızlık olan çölyak hastalığından mı kaynaklanıyor onu bilmek gerekir. Eğer glüten hassasiyeti söz konusu ise beslenme alışkanlıkları değiştirilmeli. Hastanın öncelikle beslenme planından buğday, arpa, yulaf, çavdar ürünleri çıkarılmalıdır. En önemlisi un, makarna, mantı, ekmek, erişte gibi buğday ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bu hassasiyeti olanlar mısır ve pirinç gibi gıdaları rahatlıkla tüketebilirler.”

Sindirilmiş gıdalardaki besin maddelerinin bağırsakta emilimin bozulmasına yol açan çölyak hastalığının her yaşta ortaya çıkabileceği gibi, en çok 8-12 aylık çocuklarda ve 30-40 yaş aralığındaki bireylerde daha sık görüldüğünü ifade eden Gümürdülü, bu hastalığın çocuklarda ishal ve gelişim geriliği belirtileriyle kendini gösterdiğini ifade ediyor. Gümürdülü, “Hastalar karın ağrısı, kansızlık, demir eksikliği, kabızlık, ishal gibi şikayetlerle karşımıza geliyor. Bu belirtiler genellikle önemsenmiyor ve atlanıyor. Çölyaktan şüphelenilen durumlarda, hastanın ince bağırsağının ilk iki kısmından parça alınıp test yapılarak, tanının konulması gerekiyor” sözlerini kaydediyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN