Son depremler neler? Ege'de 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Son depremler neler? Ege'de 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sabah saat 7:30 sıralarında Eğe Denizinde 3.3 şidddetinde deprem meydana geldi. Dün gece ayrıca Akdeniz’de merkez üssü Muğla’nın Marmaris ilçesi açıkları olan 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Dece Akdeniz'de sabah da Ege Denizi'nde meydana gelen depremler sonrası son depremler de araştırılmaya başlandı. Son depremler neler Ege'de 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Bu sabah saat 07:30 sıralrında merkez üssü Ege Denizi olan bir deprem meydana geldi. Depremin 3.3 şiddeddinde olduğu ve denizin 9.9 km derinliğinde olduğu açıklandı. Dün gece ayrıca Akdeniz'de deprem meydana gelmişti. Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü korku dolu anlar yarattı. Bu gelişme neticesinde "Son depremler neler?" sorusu da gündem oldu.

SON DEPREMLER NELER?

19-01/25/deprem.jpg

AKDENİZ'DEKİ DEPREMİN ARDINDAN KORKUTAN AÇIKLAMA

Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Deprem Uzmanı, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, bundan sonraki depremin 5 ile 7.5 büyüklüğü arasında olmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi

SON DEPREMLERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN 

Depremin Türkiye kıyılarına yakın olmasının daha büyük bir deprem için gerildiğini gösterdiğini belirten Prof.Dr. Ercan, Afrika anakarasının Anadolu Yarımadası'nın altına 700 yıldır yaptığı yıllık 2-3 santimlik dalışın, son 10 yılda 4-5 santimetreye çıkarak hız kazandığını dile getirdi.

Prof.Dr. Ercan, "Bugünkü deprem Afrika batma kuşağında oluyor. Türkiye'nin en büyük ve en derin depremleri bu bölgede oluyor. Bugünkü deprem Türkiye sınırlarına 80 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen, Türkiye kıyılarını etkiledi. Bu bölge daha büyük depremlere gebe. 7.7 olsa dahi şaşırtıcı olmaz. Özellikle son 10 yıldır Afrika'nın Ege Denizi ve Batı Anadolu altına dalışında 2-3 santim olan yıllık hızı 4-5 santime ulaştı. Daha hızlı kaktırmanın sonucunda Ege Denizi kabuğu ile batı Anadolu Yunanistan kabuğunda büyük gerilmeler oluyor. Bu gerilmeler özellikle Güney Ege dalma-batma kuşağının Yunanistan tarafında son 5-6 yıldır 5 ve 6.2'lik depremler yarattı. Aynı şekilde bugünkü depremin Türkiye kıyılarına yakın olması bu bölgenin daha büyük bir deprem için gerildiğini gösterir" dedi.

19-01/25/egede-33-buyuklugunde-deprem.jpg

'7.5'LİK DEPREM ŞAŞIRTICI OLMAZ'

Prof.Dr. Ercan şöyle devam etti:

"Güney Ege yayının hep batı ucundaki depremlere tanık olduk, ilk kez Türkiye kıyılarında gerildiğini anladık. Bunun bir öncü deprem olduğunu söylemek mümkün değil. Şu açık ki bu bölge daha büyük bir deprem için geriliyor. Afrika karasının dalması sonucunda yer yer deniz içi yanardağ etkinliklerinde de artmalar beklenebilir. Bunların en büyük örneği Santorini'dir. 5-6 yıldır çalıştığımız Marmaris Bozburun'daki Küdür Yanardağı'nda etkinlikler sürmektedir. Bunların beslendiği yer bu dalıştır. Bundan sonraki büyük deprem beklentisi 5 ile 7.5 büyüklüğü arasında şaşırtıcı olmaz. Geçmişte bu depremlerin süprüntü dalgalarını oluşturup adalar ve Ege kıyılarında on binlerce kişinin ölümüne neden olduğu rapor edilmiştir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN