Son dakika: Zaman gazetesine kayyum atandı!

Son dakika: Zaman gazetesine kayyum atandı!

17-25 Aralık darbe girişimi başarısız olan Fethullah Gülen’in yönetimindeki Zaman gazetesine kayyum atandı. Kanaltürk, Bugün TV, Bugün ve Millet gazetelerinin kapatılmasının ardından Zaman’ın da kayyuma devredilmesiyle Gülen Cemaati’ne ait büyük medya organı kalmadı.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesine kayyum atanmasına karar verdi. 17- 25 Aralık darbe girişiminin ardından iktidara karşı kara propaganda yürüten Zaman gazetesinin kayyuma devredilmesiyle Fethullah Gülen’in medyadaki amiral gemisi de devlet kontrolüne geçti. Paralel Yapı’nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle alınan kararın ardından Zaman gazetesinin yönetimi kapılara zincir vurdu.

16-03/04/56d99291cbbf34394459a96a.jpg

Zaman Gazetesi'ne kayyum atanma kararının ardından gazete çalışanları gazete önünde beklemeye başladı. Çok sayıda basın mensubu da gazete önüne geldi.

Gerekçe örgüt propagandası

Mahkeme Zaman gazetesine kayyum atama kararını Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) propagandası yapıldığı gerekçesiyle aldı. Daha önce de Zaman Gazetesi'nin matbaalarına el konulması talep edilmiş ve bu talep reddedilmişti.

16-03/04/56d9933df0dc1e174481419a.jpg

İnternet sitesinden canlı yayın 

Zaman gazetesinin İstanbul Yenibosna'da bulunan binasında kayyum atamasının ardından kapılar zincirlendi. Çok sayıda cemaat üyesi gazetenin önünde toplandı. Zaman’ın internet sitesinde de bina önünden canlı yayına yapıldı.

16-03/04/56d99291cbbf34394459a96a-1457099903.jpg

Gazete ve kanalları kapatıldı

'Paralel Yapı'nın kanalları Kanaltürk, Bugün TV ile Bugün ve Millet gazetelerini çatısı altında toplayan Koza İpek Holding’e kayyum atanmıştı. 4 gün önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kayyum atanan Koza İpek Holding’e bağlı medya organları kapatıldı. Kayyum tarafından kapatılma sebebi olarak ise medya organlarının etmesi gösterildi.

44 şirket kayyum atandı

İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği de 17 Kasım’da Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında Kaynak Holding’e kayyum atamıştı. Atama kararı ile çoğu eğitim alanında faaliyet gösteren 19 şirket ile bir dernek ve vakfın yönetimi kayyuma geçti. Kayyumun holdingde yaptığı inceleme sonucu 25 yeni şirket tespit edildi. 23 Aralıkta yapılan operasyonla bu şirketlere de kayyum atandı.

Zaman gazetesi önünde hareketlilik

1986’dan beri faaliyet gösteren Zaman gazetesi Feza Yayıncılık A.Ş. altında faaliyet gösteriyordu. Şirkete bağlı diğer medya organları şöyle:  Meydan Gazetesi, Today's Zaman, Cihan Haber Ajansı, Aksiyon Dergisi, Zaman Kitap, Cihan Medya Dağıtım, Irmak TV, Radyo Cihan, Zaman Amerika, Zaman Azerbaycan, Zaman, Avusturya, Zaman Avrupa, Zaman Bulgaristan, Zaman Kazakistan, Zaman Romanya, Zaman Türkmenistan.

Kayyum nedir?

Kayyumlar belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için geçici süreyle atanan yöneticilerdir. Kayyumun hangi hallerde atandığına ilişkin esaslar, Medeni Kanun kapsamında açıklanmıştı.

Kayyumluğu gerektiren haller

I. Temsil

MADDE 426.- Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımu atar:

1. Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,

2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,

3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.

II. Yönetim

1. Kanun gereği

MADDE 427.- Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gereken önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hâllerde bir yönetim kayyımı atar:

1. Bir kimse uzun süreden beri bulunamaz ve oturduğu yer de bilinemezse,

2. Vesayet altına alınması için yeterli bir sebep bulunmamakla beraber, bir kişi malvarlığını kendi başına yönetmek veya bunun için temsilci atamak gücünden yoksunsa,

3. Bir terekede mirasçılık hakları henüz belli değilse veya ceninin menfaatleri gerekli kılarsa,

4. Bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan  sağlanamamışsa,

5. Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa.

2. İstek üzerine

MADDE 428.- İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.

Son dakika, ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN