Son dakika Türkiye ABD Brunson yaptırım krizinde son durum

Son dakika Türkiye ABD Brunson yaptırım krizinde son durum

Türkiye ABD Brunson yaptırım krizinde son durumu ve son dakika gelişmelerini haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. ABD'nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yaptırım uygulaması kararı ardından tepkiler çığ gibi büyürken, hükümetin konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Papaz Andrew Brunson krizindeki son durumu ve detayları karar.com'dan takip edebilirsiniz

Son dakika haberleri: Türkiye ABD arasındaki Brunson krizindeki son durumu sayfamızda sizlerle paylşaıyoruz. ABD'li Papaz Andrew Brunson'un Fetö casusluğu kapsamındaki ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağına ilişkin yapılan itirazın mahkemece reddedilmesinin ardından başlayan krizde son dakika gelişmeleri yaşanıyor. ABD'nin yaptırım kararına Türkiye'den siyasi partilerin ve bakanlıklardan yapılan tepkilerin ardından hükümet yeni bir açıklamada bulundu. Hükümetten Brunson kriziyle ilgili yapılan açıklamada görüşmelerin pozitif şekilde ilerlediğini ve sonuç alınacağı bildirildi. İşte Türkiye ile ABD arasındaki Brunson krizinden son gelişmeler.

BEYAZ SARAY'DAN YAPTIRIM KARARI AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın 2016'daki tutuklanmasında rol oynadıkları gerekçesiyle Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında yaptırım kararı aldıklarını söyledi.

Sanders'ın bu açıklamalarının ardından ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'den Rahip Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını beklediğini belirtti. Mnuchin "Rahip Brunson'ın haksız yere ev hapsinde tutulması ve devam eden davası kabul edilemez" diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump bu açıklamalar sonrasında Beyaz Saray’da rahipler ile biraraya geldi. Rahiplere teker teker söz veren başkan Trump'ın konuya hiç değinmemesi dikkat çekti.

MIKE PENCE'DEN AÇIKLAMA

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, yaptırım kararıyla ilgili olarak, "Yaptırımlar Brunson serbest kalana kadar sürecek" dedi.

HÜKÜMETTEN ABD YAPTIRIM KRİZİNE İLK YORUM

ABD ile yaşanan yaptırım krizine ilişkin, Ankara'dan "Görüşmeler pozitif şekilde yürüyor, her iki tarafta da sağduyu hakim, sonuç alınacak" açıklaması yapıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN YAPTIRIM KARARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı: "ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz"

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada kararın şiddetle protesto edildği belirtildi: "ABD Hazine Bakanlığının ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz."

Açıklamada ABD'ye karardan geri dönme çağrısı yapıldı:

"İki Sayın Bakanımızı hedef alan sözkonusu karar ne devlet ciddiyetiyle bağdaşmakta ne de hukuk ve adalet kavramlarıyla izah edilebilmektedir.

"Hukuk sistemimize saygısızca müdahale niteliği taşıyan bu kararın ABD ile ilişkilerimizin özüne aykırı olduğuna ve iki ülke arasındaki sorunların çözümü yönünde sürdürülen yapıcı çabalara büyük zarar vereceğine kuşku yoktur.

"ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz. Hiçbir amaca hizmet etmeyecek sözkonusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamayı Twitter'dan, "ABD'nin iki Bakanımıza yaptırım uygulamaya kalkışması karşılıksız kalmayacaktır. ABD Yönetimi hukuk dışı taleplerini bu yöntemle elde edemeyeceğini idrak etmediği sürece sorunlarımızı çözemeyiz" mesajıyla paylaştı.

Adalet Bakanı Gül ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Benim bu topraklarda yaşamak ve bu topraklarda ölmek dışında bir düşüm olmadı. ABD'de veya Türkiye dışında herhangi bir ülkede ne bir dikili ağacım, ne bir tek kuruş param da yoktur. Nasip olursa belki bir gün memleketim Gaziantep'te küçük bir zeytinlik alırım" ifadelerini kullandı.

BRUNSON HAKKINDAKİ EV HAPSİ KARARINA İTİRAZ REDDEDİLMİŞTİ

Türkiye yaklaşık 2 yıldır cezaevinde bulunan İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Pastörü Andrew Craig Brunson hakkında 25 Temmuz'da ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararı alındı.

Avukat İsmail Cem Halavurt bu karara itiraz etti. İtiraz İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi. İzmir Ağır Ceza Mahkemesi, Brunson'a elektronik kelepçe takılmasına da hükmetti.

Andrew Craig Brunson, Ekim 2016'da 'Gülen yapılanması adına suç işlemek' ve 'casusluk' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN