İstanbul yeni taksi modelini hayata geçirmeye çalışan İBB, hisseli taksi plaka uygulamasına son verdi. Yeni uygulamayla taksilerde birden fazla şoför çalıştırılamayacak. Ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak. Plaka sahibinin tek geçim kaynağının 'şoförlük' olduğunu ispatlanması gerekecek. İşte, İstanbul'da yeni plaka sisteminin detayları...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bir süredir hayata geçirmek istediği yeni taksi modeli, İl Genel Meclisi'nde AK Parti ve MHP'li üyeler ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcilerinin 'ret' oyları nedeniyle uygulamaya geçirilemedi. 16 milyon nüfuslu İstanbul'da taksi sayısının 1990 yılından beri aynı kaldığının altını çizen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, taksi sayısının artırılması ve çağa uygun modern taksi sistemini hayata geçirmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi.
İmamoğlu'nun, "İstanbullulara bir söz verdik. Taksi plakası ağalığı bitecek dedik. 16 milyon İstanbullu kazanacak, bir avuç plaka ağası kaybedecek. İBB kazanacak! Gözünüz bizde olsun" ifadelerini kullanmasının ardından 19 Ekim 2021 tarihi itibarıyla İBB taksi plakalarını denetlemeye başladı. Esnaf odaları ve emniyet birimleri temsilcilerinden oluşturulan komisyon ile mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme yapılacak. Buna göre, taksi plakası satışında 'şoförlük mesleği geçim kaynağı' şartı aranacak.
İSTANBUL YENİ TAKSİ PLAKASI MODELİ NEDİR?
Avrupa'nın en kalabalık şehri İstanbul'da taksi sorunu büyümeye devam ederken, çözüm arayışlarında UKOME'den yanıt alamayan İBB, taksi plakalarını denetleyeceği yeni sistemi devreye soktu.
Yeni sistemde; taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına verilecek ticari plakaların sayısı, verilme usul ve esasları doğrultusunda satış işlemlerinde 'meslek' şartı aranacak.
İBB'den yapılan açıklamaya göre; mevcut taksi plaka sahiplerinin tek geçim kaynağının 'şoförlük' olduğunu ispatlaması gerekiyor. Ticari plaka tahsis belgesi başvurularında, beyanında 'şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini' belgelemesi gerekecek. Bu belgelerde de ilgili resmi kurum onayı aranacak.
İSTANBUL'DA TAKSİLER NASIL ŞİKAYET EDİLİR?
Taksi hizmetiyle ilgili bir olumsuzluk yaşadığınız takdirde, İBB'nin 'taksi şikayet hattı'nı arayabilirsiniz. İBB taksi şikayet hattına, 444 15 23 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
İBB 'iTAKSİ' UYGULAMASI iPHONE
İBB 'iTAKSİ' UYGULAMASI ANDROID
İSTANBUL YENİ TAKSİ PLAKASI SİSTEMİ NASIL UYGULANACAK?
Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurularında, İBB'ye verilmek üzere plaka edinmek isteyen kişiye ait e-Devlet üzerinden elde edilmiş ve karekod/barkod ile doğrulanabilecek şekilde 'Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulaması', 'SGK'ya Tabi İşyeri Kaydı ve Sigortalılıktan Kaynaklı Borç Bilgisi Sorgulaması', 'Araçlarım Sorgulaması' talep edilecek. İlgili belgelerle doğrulamanın yeterli görülmediği hallerde vergi dairesi veya benzeri kurumlardan da ilave belge talep edilecek.
Ticari plaka alımında çoklu hisselere bölünmesi de ortadan kalkıyor. Denetimler kapsamında araç sahiplerine ulaşılması gereken durumlarda da sıkıntılar yaşanmasından dolayı kanuni zorunluluklar dışında (veraset, mahkeme kararları vs.) ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak. Buna göre, bir takside birden şoför çalıştırılamayacak.
İSTANBUL YENİ TAKSİ PLAKASI UYGULAMASI NE ZAMAN?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, ticari bir plakanın mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamaması ve plaka sahibinin tek geçim kaynağının 'şoförlük' olduğunu ispatlanmasını istediği 'yeni taksi plakası modeli' 19 Ekim 2021 Salı günü hayata geçti. Bu tarihten itibaren İstanbul genelinde taksilere yönelik denetim başladı.
Ticari plakaların yüzde 1, yüzde 2 vb. hisseler veya 1/16 ya kadar (bijon hisse adı altında) satılması nedeniyle, (daha önce hisseli halde satılan plakanın hisseli şeklinde satışı dahil) olup yalnızca hissedarlar arası yüzde 100 hisse tamamlamaya yönelik satışlar yapılabilecek.
Mevcutta taksi, taksi dolmuş veya minibüs plaka sahiplerinin 'şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğine' dair Bakanlar Kurulu kararı veya 5216 sayılı Kanun kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile esnaf odalarının katılımıyla çalışma komisyonu kurulacak. Bu komisyon taksi plaka sahiplerinin mevcut şartlara uygun olup olmadığını denetleyecek. Şartları taşımayan ticari plakaların ruhsatlarını askıya alabilecek.
İSTANBUL TİCARİ TAKSİ PLAKASI NE KADAR?
Taksi plakası sahipleri, İstanbul'da taksilere artan taleple birlikte fiyatları yukarı çekti. Taksi sayısının 30 yıldır değişmemiş olması plaka fiyatlarını yukarı tırmandırıyor.
İstanbul'da hizmet kalitesinin sık sık sorgulandığı taksilerde, plaka fiyatı yüzde 30 artarak 2.6 milyon TL'ye fırladı.
Plaka fiyatlarının yükselmesi sonrası da günlük yevmiye 650-700 TL seviyesine yükseldi. Böylece bir taksi plakası sahibinin aylık kazancı 20 bin TL'yi buldu.
TAKSİCİLER NE KADAR KAZANIYOR?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 24 Ekim 2021 günü sosyal medya hesabından İBB yeni taksi projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Yeni taksi sistemimizde, taksi esnafına getireceğimiz iyileştirmeler" sözlerini kullanan İmamoğlu, şu maddeleri sıraladı:
* Maaş, sosyal yardımlar ve tüm primler dahil ortalama aylık NET 6.622 TL olacak
* İBB Taksi şoförlerine yılda 2 maaş performans primi ödenecek
* Yılda 2 defa giyim yardımı yapılacak
* Eve gidiş gelişte servis sağlanacak 1 öğün yemek ücreti ayrıca ödenecek
* Mesai saatleri, İş Kanunu'ndaki gibi haftada 45 saat olacak
* SGK ödemeleri haftada 45 saat, ayda 30 güne göre yapılacak
* Güvenli ve konforlu yolculuk için şoförlere düzenli eğitimler verilecek