İBB taksi şikayet hattı ALO 153'e gelen on binlerce şikayetin ardından başlayan yeni taksi sistemi çalışmaları tamamlandı. İBB'nin yeni taksi sistemine göre; kent genelinde taksi sayısı artırılacak, taksi şoförleri düzenli eğitime tabi tutulacak, geniş hacimli yeni taksi araçları kullanılacak, iTaksi mobil uygulaması bütün araçlarda geçerli olacak. İşte, İBB İstanbul yeni taksi modeli...
Taksilere belirli bir standart getirilememesinden, taksicilerin müşteri seçmesinden, her yağmurda ortadan kaybolmalarından, araçların bakımsızlığından şikayetçi olan İstanbullular, sosyal medyada taksicilerin neden olduğu olumsuzluklar sık sık gündeme getiriyor. Yıllardır bu sıkıntıların çözümü noktasında en çok konuşulan formül ise kentteki taksi sayısının artırılması. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hayata geçirmek istedikleri yeni taksi sistemiyle vatandaşların şikayetlerini çözmeyi hedefliyor. Ancak vatandaşlara daha hizmet sunan yeni taksi modeli, AK Parti-MHP ve Ulaştırma Bakanlığı temsilcilerinin çoğunlukta olduğu UKOME toplantısında defalarca reddedildi.
İBB YENİ TAKSİ SİSTEMİ NEDİR?
Fox TV'de 17 Haziran 2020 tarihinde soruları yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki 18 bin taksinin şehre yetmediğini belirtirken İBB'nin 'kiralama' modelini uygulamayı planladıklarını söyledi.
"Taksinin sahibi büyükşehir belediyesi olacak. Meclise getireceğiz bu konuyu. Uzun vadeli bir modeli onaylarlarsa oradan yürüyeceğiz. Olmazsa encümen üzerinden 3 yıllık bir taksi kiralama modelini yapacağız" diyen İmamoğlu, sistemin taksiciyi de koruyacağını belirtti.
Kiralanan taksilerde elbisenin tek tip olacağını, üç vardiya çalışma gerçekleşeceğini belirten İBB Başkanı, "Güvenli bir ulaşımı sağlayacağız. 5 bin taksiyi elektronik sistem ile donatacağız. Kare (QR) koduyla, İstanbulKart ile taksi paranızı ödeyeceksiniz" diye konuştu.
İSTANBUL'DA TAKSİ SAYISI ARTACAK MI?
İBB yetkilileri, ilk etapta 5 bin, ikinci etapta da 5 bin taksi plakasının yani toplamda 10 bin plaka artışıyla ilgili çalışmalarını tamamladı.
Plakaların hangi yöntemle artırılacağıyla ilgili masada 3 senaryo var. Birincisi plaka satış ihalesi, ikinci yöntem plaka kiralama usulü, üçüncü yöntem ise taksi haricinde yolcu taşıma yetkilendirmesi.
İSTANBUL'DA YENİ TAKSİ SİSTEMİ NASIL OLACAK?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) taksi teklifi, şu düzenlemeleri içeriyor:
* Maaş, sosyal yardımlar ve tüm primler dahil ortalama aylık net 6 bin 622 TL (İBB'nin satın alacağı 5+5 bin şoför için geçerli)
* Taksi şoförlerine yılda iki maaş performans primi ödeyecekti
* Yılda iki defa giyim yardımı
* Eve gidiş gelişte servis
* Bir öğün yemek ücreti
* Mesai saatleri, İş Kanunu'ndaki gibi haftada 45 saat
* SGK ödemeleri haftada 45 saat, ayda 30 güne göre
* Güvenli ve konforlu yolculuk için şoförlere düzenli eğitimler
* Arabanın içinde olan izleme kameraları, ön koltukların arkasına ve orta dikiz aynasına yerleştirilecek
* Hem şoförün hem de yolcunun kolayca ulaşabileceği panik butonları
* Ödemelerde İstanbulKart ve kredi kartı sistemi
* Filo yönetiminde parmak izi sistemi
İBB YENİ TAKSİ MODELİ NE ZAMAN UYGULANACAK?
Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 5 bin yeni taksi projesinin de yer aldığı düzenlemeleri görüşmek için 28 Ekim 2021 Perşembe günü İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi'nde toplandı. Yeni taksi modeli, UKOME kararıyla 10. kez kabul edilmedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni taksi önerisinin görüşüldüğü UKOME, toplantısı başladı. Toplantıda Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, "2019 yılında 100 bin şikayet almışız Beyaz Masa verilerine baktığımızda. Bu yıl içerisinde de yaklaşık 50 bin civarında taksiyle ilgili şikayet almaya devam ediyoruz. 1990 yılından beri İstanbul'da taksi sayısı sabit kalmış, nüfus ve turist sayısı arttı" dedi.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, "Yerel seçimlerden önce verilen vaatlerden hangisi tutuldu? Birlikte karar alma imkanı hiç verilmedi. İBB bir ulaşım çalıştayı yaptı. 17 maddelik bir bildiri açıkladı. Ama bu bildiri sonucunda hiçbir adım atılmadı. İBB bol bol PR yaptırdı. Sürekli para harcanarak billboardlarda, ulusal basında, yandaş medyada sürekli PR yapılıp taksi kötüdür diyerek algı yapıldı, halkla bizi düşman ettiniz, bunu başardınız sizi tebrik ediyorum. Bu çalışmayı teknolojiye harcasaydınız biz burada bunları konuşmayacaktık. Seçimde sayın Başkanımız Ekrem Bey'in ulaşım danışmanı Dr. Taylan Engin Hocamız ayrıldı" ifadesini kullandı.
İSTANBUL'DA TAKSİLER NASIL ŞİKAYET EDİLİR?
İstanbul'da taksi hizmetiyle ilgili bir olumsuzluk yaşadığınız takdirde, İBB'nin 'taksi şikayet hattı'nı arayabilirsiniz. İBB taksi şikayet hattına 444 15 23 numaralı telefondan veya ALO 153 Beyaz Masa'dan ulaşabilirsiniz.
İBB 'iTAKSİ' UYGULAMASI iPHONE
İBB 'iTAKSİ' UYGULAMASI ANDROID
İSTANBUL TİCARİ TAKSİ PLAKASI NE KADAR?
Taksi plakası sahipleri, İstanbul'da taksilere artan taleple birlikte fiyatları yukarı çekti. Taksi sayısının 30 yıldır değişmemiş olması plaka fiyatlarını yukarı tırmandırıyor.
İstanbul'da hizmet kalitesinin sık sık sorgulandığı taksilerde, plaka fiyatı yüzde 30 artarak 2.6 milyon TL'ye fırladı.
Plaka fiyatlarının yükselmesi sonrası da günlük yevmiye 650-700 TL seviyesine yükseldi. Böylece bir taksi plakası sahibinin aylık kazancı 20 bin TL'yi buldu.
İSTANBUL TAKSİ ÜCRETİ TARİFESİ 2021
İstanbul'da 2021 yılı boyunca uygulanan sarı renkli taksi açılış ücreti 5.55 TL, kilometre başına ücreti ise 3.45 TL'dir.
Turkuaz renkli taksilerde ise açılış ücreti 6.38 TL, km başına ücreti ise 3.99 TL'dir.
Siyah renkli lüks taksilerde ise açılış ücreti 9.44 TL, kilometre başına ücreti de 5.84 TL'dir.
İSTANBUL TAKSİ İNDİ-BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR?
İstanbul'da taksi indi-bindi ücreti ise sarı taksilerde 15 TL iken, turkuaz taksilerde 19 TL, siyah taksilerde ise 25 TL'dir.
Taksi ücreti tarifesi köyler, mahalle, semt, ilçe ayrımı olmaksızın İstanbul'un tamamında geçerlidir. Ayrıca gece-gündüz tarifesi ayrımı da yoktur.