İstanbul'da İBB'ye ait Hamidiye su şişesinin, yeni isimle satıldığı ileri sürüldü. Daha önce şişenin üzerinde 'Hamidiye' yazarken yeni şişelerde başka bir isim yazdığı iddiası sosyal medyada kısa sürede yayıldı. İşte, Hamidiye suyun gerçek öyküsü...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirakindeki Hamidiye Su markasının isminin HMD olarak değiştirildiği iddiası ortaya atılmıştı. Ancak İBB, Hamidiye suyunun isminin değiştirilmediğini ve HMD suyunun İBB'nin yeni markası olduğunu açıkladı.
İBB'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Hamidiye suyun adının HMD olarak değiştirildiği iddiaları gerçek dışıdır. Tarihimizden gelen Hamidiye suyunun adı değiştirilmemiş olup, hiç kimse de değiştiremez. Piyasadaki güçlü ve büyük su markalarının çoğunun ikinci bir markası bulunmaktadır. Hamidiye Su şirketimiz her geçen gün büyümekte olup, HMD adıyla yeni bir su markasını piyasaya sunmuştur. Hamidiye Su üzerinden yapılan karalama kampanyalarına ve sahiplerine itibar etmeyiniz."
İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "Yalan haberlere ve sahiplerine itibar etmeyiniz" ifadesini kullandı. Ongun, açıklamasında şunları belirtti:
"Hamidiye Su şirketimiz son 4 yılda güçlü ve yaygın bir büyüme göstermektedir. Deprem bölgelerinde bile su üretimine başlanmıştır. Yakın bir zamanda Hamidiye markası altında maden suyunu da raflarda göreceksiniz. Yalan haberlere ve sahiplerine itibar etmemenizi rica ederim."
Bu açıklamalarla birlikte, Hamidiye Su markasının isminin değiştirilmediği ve HMD suyunun İBB'nin yeni markası olduğu doğrulanmış oldu.
HAMİDİYE SU TARİHİ
Hamidiye suyunun tarihi, şehre kaliteli içme suyu sağlamak amacıyla 2. Abdülhamid'in emriyle kurulan ilk komisyonla başladı. 1898 yılında yapılan projeye göre, Kırkçeşme tesislerinin doğu kolu üzerinde ve Kemerburgaz'ın güneydoğusundaki Karakemer ve Kovukkemer civarındaki membalar 20 maslakta toplandı. 1900 yılında tesisin büyük bölümü tamamlanmış, suyun verilmesi ve resmen kabulü 26 Mayıs 1902 yılında gerçekleşti.
Hamidiye Su, kurulduğu günden itibaren çeşmeler vasıtasıyla İstanbul halkına ulaştırılıyor. 86 bölgede bulunan çeşmelere ek olarak Yıldız Sarayı'nda 30, Beşiktaş Sarayı'nda 10 olmak üzere toplam 126 çeşmeden su verildi, ayrıca isale hattı üzerindeki 7 çeşmeyle birlikte toplam 133 çeşmeden su dağıtıldı. Hamidiye Su, 1979 yılından itibaren şişelenerek halka ulaştırılmaya başlanmış olup İstanbul halkının dünya standartlarındaki üretim sistemi ve geniş ürün yelpazesiyle sağlıklı su ihtiyacını karşılıyor.
Hamidiye Su, kültürü, doğası, tarihi, insanları ve hikayeleri ile herkes için paha biçilemez ortak bir değer olan İstanbul'un 120 yıllık köklü bir tarihe dayanan güvenilir, sağlıklı ve doğal kaynak suları olarak İstanbul'un değeri.