Sağlıklı diyet listeleri ve zayıflamanın en kısa yolları hazırlamış olduğumuz diyet listesi haberimizde. Sizde hem sağlıklı bir vücuda hemde kısa yoldan zayıflamak için haberimizi takip edin. Peki diyet listesi nasıl olmalı? Diyetlerde dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir? Ne tür besinler tüketilmeli? Alkali ve Dukan diyeti nedir? İşte merak ettiğiniz diyet listesi ve daha fazlası haberimizde.
Hızla gelişen teknoloji ve yaşam standartlarının da yükselmesiyle birlikte günümüz insanlarının korkulu rüyası haline gelen aşırı kilolar artık bir sorun değil. Sizlerin tek yapması gereken haberimizde vermiş olduğumuz diyet programlarını günü birlik dikkatlice takip etmeniz. Aşırı kilolar, sağlıklı ve dinç bir vücut artık elinizde. İşte merak ettiğiniz sağlıklı diyet listeleri ve programları.
Sağlıklı sayıflamak için 10 öneri
1. Her sabah kahvaltı yiyerek güne başlayın. Simit, poğaça, börek gibi yiyeceklerden vazgeçin.
2. Sabah yemeğinde haşlanmış yumurta yemeyi unutmayın. Çünkü güne yumurta yiyerek başladığınızda, gün boyunca 400 kalori daha az yersiniz.
3. Sabah kahvaltısında maydanoz, dereotu, tere ve üzerine limon suyu sıkılıp tüketilmeli.Bunlar insanı tok tutar ve metabolizma hızını artırır.
4. Her önemli öğüne başlamadan önce bir büyük kase salata yiyin. Daha sonra diğer yemeklere geçin. Salatanıza mümkün olduğunca yağ koymayın. 1-2 kaşık yoğurt ekleyebilirsiniz.
5. Günde 2 bardak yoğurt yemeye çalışın. Özellikle, öğle ve akşam yemeği ile birlikte yoğurt yediğinizde daha uzun süre tok kaldığınızı göreceksiniz.
6. 15 gün içinde pilav, makarna, bisküvi, tatlı, kek, kurabiye gibi hamur yemeklerini hayatınızdan çıkarın. Yemeğinizin yanında doymak için 1 dilim siyah ekmek yiyin.
7. Bir çeşit yemek kuralını uygulayın. Sabah ve öğle bir çeşit yemek türü (kıyma, kabak, zeytinyağlı ıspanak, buharda pişmiş tavuk … vb gibi) yanında salata, 1 kase yoğurt ve 1 dilim ekmek yiyin.
8. Her yemek vakti iki bardak su için. Suyu yemek zamanı için. Böylece yeme hızınız yavaşlayacak ve su midenizde hacim kapladığı için daha az yemek yiyeceksiniz.
9. Yemeğe başlamadan önce, 1 bardak sütlü kahve veya ayran tercih edebilirsiniz. Böylece iştahınız kesilecek ve daha az yemek yiyeceksiniz.
10. Artık havalar ısındı, yaya yürümeye başlayın. Her gün en az 40 dakikalık tempolu yürümek lazım.
Alkali diyeti
Alkali diyeti: Vücutta biriken fazla asit hastalıkların barınması için uygun ortam meydana getirir. %80 alkali ve %20 asitli yiyecek tüketilmesini öneren alkali diyet ile sağlıklı bir vücut için ideal pH dengesi sağlanmış olur. Alkali diyette asitli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca kahve, çay ve asitli içeceklerden uzak durularak sebze ve meyve tüketimine yönelmek gerekmektedir. Bu gıdaların tüketimi sayesinde kanın 7.4 pH değerinde kalacağı öngörülmektedir.
Alkali besin listesi
* Buğday çimi
* Salatalık
* Zencefil
* Zerdeçal
* Hindibağ
* Ispanak
* Kırmızı ve kara turp
* Soya filizi
* Brokoli
* Pazı
* Kuşkonmaz
* Soya lesitin
* Isırgan otu
* Çörek otu
* Karbonat
* Nane
* Hurma
* Zeytinyağı
* İşlenmemiş doğal tuz
Dukan diyeti
Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından tasarlanan protein ağırlıklı diyet programı “Dukan Diyeti” 40 yılı aşkın süredir var. Ancak Dr. Dukan’ın yazdığı ve 2000 yılında Fransa’da, 2010 yılında İngiltere’de ve 2011 yılında ABD’de piyasaya çıkan “Dukan Diyeti Kitabı”ndan sonra son derece popüler bir diyet haline geldi (1). Dukan diyetinin izin verilen gıdalar ve çeşitli aşamalardan oluşan detaylı bir uygulaması var ve bunlara yazının devamında yer vereceğim. Ancak Dukan diyetinin özü “karbonhidratların büyük oranda azaltılıp protein ağırlıklı beslenmekten” oluşuyor diyebiliriz. Yani bu diyette son yıllara kadar kilo vermenin tek formülü kabul edilen “kalori hesabı” yok. Dukan diyetinde protein tükettiğiniz sürece kalori hesaplamanız gerekmiyor.
Sağlıklı beslenme diyeti
08:00 – 1 adet elma veya portakal
10:00 – 1 kase yağsız mercimek veya sebze çorbası
12:00 – 100 g yağsız et, 250 gr sebze
15:00 – 1 kase yağsız mercimek veya sebze çorbası
18:00 – 100 g yağsız et, 250 gr sebze (öğle farklı olsun)
20:00 – 1 adet elma veya portakal
Tavuk, balık, kırmızı et (yağsız) veya 1 yumurtanın sarısını öğle, beyazını ise akşam yiyebilirsiniz.
Sebzeler, marul, domates, karnabahar, brokoli, ıspanak, her çeşit lahana, yeşil yapraklı sebzelerin de hepsi, kırmızı pancar, her çeşit turp yenebilir. Yemeklerinize kırmızı biber, karabiber, tuz, sarımsak tozu, limon ve sirkeyle tat verebilirsiniz.
Su diyeti
Su diyeti Kolonoskopi gibi işlemler öncesi gerektiği gibi, geleneksel sindirim problemlerinde, kusma, ishal gibi rahatsızlık süresi kısa vadeli bir diyet olarak tavsiye edilir.
Su diyetinin içeriğinde neler var?
Su diyeti yeteri kadar sıvıyı içmenize, sodyum ve potasyum elektrolitlerini çoğaltarak enerji kazanmanıza yardımcı olur. Diyet Zamanı bu gıdaları yiyebilirsiniz;
Su (doğal su veya gazlı su)
Meyve suyu (tane elma veya yeşil üzüm suyu)
Karbonhidratlı sular (kola, havuç suyu)
Sütsüz, krem çay veya kahve
Domates ve diğer sebze suları
Sporcu sıvıları
Yağsız et suyu
Bal ve şeker
Dondurulmuş meyve suları
Bir günlük su diyeti programı
Kahvaltı
Bir adet kabuksuz elma suyu
Bir fincan sütsüz, krem çay veya kahve
Isteğe göre bal ve şeker
Ara Öğün
Bir bardak meyve suyu
1 adet fıstık
sütsüz, meyveli dondurma
Öğle yemeği
1 bardak kabuksuz sıkılmış meyve suyu
1 bardak su
1 bardak et suyu
Akşam Yemeği
1 bardak kabuksuz sıkılmış meyve suyu
1 su bardağı et suyu
1 fincan sütsüz, krem çay veya kahve
Isteğe göre bal ve şeker
Su diyetinin sonuçları nelerdir?
Bu diyeti birkaç gün, ve doktor kontrolü olmadan kesinlikle yapmayın Şeker hastalarına su diyeti tavsiye edilmez.Diyet birkaç gün içine vücudunuzun hafiflemesine, sindirim ve bağırsak sisteminizin temizlenmesine yarar sağlar. Genellikle ağır işlemlerden önce ve sonra kullanılan bu diyet kısa sürede karnınızdaki şişliği ortadan kaldıracaktır.
Kilo almanızın sebeplerinden birde metabolizmanızın yavaş olması ve yediğiniz besinlerden aldığınız kalori fazlası o zaman birinci kural günlük ne kadar kalori alacağınızı hesaplayalım. Bunun için bir tartıya çıkıp çıkan kiloyu 22 ile çarpıyorsunuz yani 75*22=1440 kcal. bu sizin günlük almanız gereken kaloridir.
İkinci kural ise hem vücudun %60 ının su olduğunu düşünürseniz günde ortalama olarak 1,5-2 litre su tüketmeniz gerek.
Üçüncü kuralsa metabolizmanızı hızlandıracak gıdalardan takviye alıp abur çuburdan uzak durmak.
Yok bize birde diyet listesi ver derseniz;
Sabah
İçebildiğiniz kadar su
şekersiz bir fincan çay,
bir haşlanmış yumurta,
bir kibrit kutusu büyüklüğünde yağsız peynir,
Salatalık kırmızı biber maydanoz domates ile hazırlanıp limon ve bir kaç damla zeytinyağı ile hazırlanan soğuş salata,
Bir dilim kepek ekmeği.
İçebildiğiniz kadar su
Ara Öğün;
Bir avakadonun veya ananasın yarısı
Öğlen:
Bir kase yoğurt
2 dilim yağsız ızgara veya haşlama tavuk filoto
Ara öğün;
Bir avakadonun veya ananasın kalan yarısı
Akşam
Bir kase akdeniz salatası az zeytin yağlı
2-3 kaşık bulgur pilavı.
Saat 20 den sonra hiç bir şekilde yemek yenmiyor.
Bir ufak kase yağsız ve tuzsuz mısır patlağı.
Hızlıca yağlarını yakmak isteyen birçok kişi yalan yanlış diyet listeleri ile sağlıklarını tehlikeye atarak tabiri caizse kaş alayım derken göz çıkarmaktadır. Haberimizde bulunan diyet listelerinden faydalanarak en kısa ve sağlıklı diyet yapabilirsiniz.