İnsan vücudunun fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olan en önemli etkenlerin başında temel besin maddelerinin sağlıklı bir şekilde alınması geliyor. İlgili besin maddelerinin vücudumuza kazanımında ise ağız ve diş sağlığının önemli bir yere sahip olduğu görülüyor.
Ağız ve diş sağlığı alanında her alanda olduğu gibi geleneksel yöntemlerin yerini daha modern ve teknolojik yöntemlerin aldığı gözlemleniyor. Bu alanda kemik içine yerleştirme yöntemi ile uygulanan modern tedavi yöntemi implant olarak adlandırılıyor.
Özel ve devlet hastanelerinde uygulanabilen bu yöntemin devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığı soruları en çok merak edilen sorular arasında yerini alıyor.
HANGİ DİŞ TEDAVİLERİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMAZ?
Devlet sağlık giderlerini karşılarken zorunluluk unsuru gözeterek tüm tedavi masraflarını karşılarken lüks ya da tercihe dayalı tedavilerin sağlık giderlerini karşılamıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe konulan tebliğlere ilişkin olarak sosyal güvenlik kurumu bazı tedavilere ilişkin tedavi masraflarını karşılamıyor.
Bunlara örnek vermek gerekirse;
- Diş tedavisi sırasında kıymetli maden birleşimi olan uygulamalar karşılanmıyor.
- 18 yaşından küçük kişilerin ortodonti tedavileri kabul görmüyor.
- Kemik içi modern tedavi yöntemi olan implant kabul edilmiyor.
Tedavi uygulamalarına yönelik olarak devlet hükümranlık hakkını kullanarak acil müdahale edilmesi gereken sağlık hizmetleri dışında kişiler için özel olarak gördüğü uygulamaların masraflarını karşılamıyor.
İMPLANT TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA KARŞILANIR?
Kişinin yapılan sağlık muayenesi sonucu aşağıda belirtilen bulgular mevcutsa devlet implant tedavisini karşılamaktadır.
Bu bulgular;
- Kist ve doku kaybı olmalıdır.
- Alt ve üst çenede dişsizlik mevcut bulunmalıdır.
- Damak veya dudak yarığı görülmelidir.
- Diş ve doku kaybı durumlarının geleneksel yöntemlerle tedavisi mümkün olmamalıdır.
İmplant tedavisinin karşılanabilmesi için zorunluluk durumlarının ele alınarak planlama yapıldığı görülüyor. İlgili tedavi masraflarının yüksek olması durumu gözetilerek kişiler masraflarını kendi ceplerinden ödemek durumunda kalabiliyorlar.
İMPLANT TEDAVİSİNİN KARŞILANMASI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
Belirtilen sebeplerin ortaya çıkması ve bu durumun sağlık kurulu raporu ile onaylanması durumunda sosyal güvenlik kurumu tarafından tedavi masrafları karşılanıyor.
Sağlık kurulu raporunun üniversite hastanelerinden alınması ve özel ihtisas gerektiren bölüm öğretim üyelerinden en az birinin imzasının olması gerekiyor.
Sağlık kurulu raporunun kişinin tedavisine ilişkin olarak yapılan tıbbi testlerle desteklenmesi ve kurul tarafından ilgili raporun onaylanması şartı gözetiliyor. Kaç tane implant uygulanacağının da raporda belirtilmesi gerekiyor.
İMPLANT İÇİN YAPILAN ÖDEME
Sosyal güvenlik kurumu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda kişiye implant için karşılanacak bedelin bildirimi sağlanıyor. İlgili kanunlar kapsamında emekli olanlar, kendi bakımını sağlamayacak harp ve vazife malul kişileri için her implant için ücret belirlenebiliyor. Belirlenen miktar bağlamında masrafların karşılanması sağlanıyor.
ENGELLİ BİREYLERDE İMPLANT TEDAVİSİ
Devlet en az % 40 engeli bulunan kişilerin ilgili tedavi ücretlerini karşılayabiliyor. Bu kapsamda bulunan hastaların Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren sağlık hizmeti sunan hastanelere başvurması ve rapor alması gerekiyor. Raporda özel ihtisas yapmış üç diş hekiminin imzasının gerekliliği aranıyor.
Sonuç olarak diş tedavilerinde rutin uygulamalardan yenilikçi tedavi yöntemlerine geçiş sağlandığı görülüyor. Yenilikçi yaklaşımların maddi boyutunun yüksek olması insanları sosyal devlet anlayışı çerçevesinde tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanması konusunda araştırma yapma eğilimine itiyor.