Yıllardır tıbbın baş kahramanı olarak yer alıyor kış aylarında hastalanan ona sarılıyor. Doğada kendi kendine yetişiyor ne su istiyor ne de gübre. Şifasını isteyen dikenine Katlanıyor toplayanlar ise çay, marmelat, komposto, meyve suyu olarak tüketiyor. Hem lezzeti ile biliniyor hem de sağlığa olan faydaları ile dikkat çekiyor.
Sonbaharın gelişi kışlık hazırlıklarını da hızlandırdı. Doğada kendi kendine yetişen ürünlerin başında gelen kuşburnu kış aylarında tüketilen vazgeçilmez meyvelerin arasında yer alıyor. Dikenli çalıların arasında nohut büyüklüğündeki kırmızı meyveler olarak bilinen kuşburnu toplaması zahmetli ama içmesi bir o kadar keyifli olan bir meyvedir. B1, B2, C ve K vitaminleri açısından zengin yapısıyla bilinen kuşburnu dikenli çalıların arasında özenle toplandıktan sonra marmelat, komposto, çay ya da meyve suyu olarak tüketiliyor.
FAZLASI ZARAR VERİYOR
Kış aylarının vazgeçilmez çayları arasında yer alan kuşburnu kış aylarında sıkça tüketilmektedir. Hastalıklara şifa olarak tüketilen kuşburnu çayı faydalı etkileriyle bilinse de azı çoğu zarar sözünü tekrardan hatırlatıyor. Ne kadar fayda sağlasa da fazla tüketilmesi durumunda vücuda zarar verdiği belirtiler kuşburnu çayı hakkında açıklamalarda bulunan uzman diyetisyen Gülsüm Hazman, “Çok fazla tüketildiği takdirde vücutta toksik etki oluşturur bunun neticesinde zehirlenmeler yaşanabilir” sözlerini aktardı.
DOĞANIN C VİTAMİNİ KAYNAĞI
Her yerde yetişen bir bitki olduğunu belirten Mustafa Çengel, kuşburnunun Allah'ın verdiği çok şifalı bir meyve olduğuna değildi. Kuşburnu'dan marmelat, çay yapıldığını söyleyen Çengel, özellikle ıhlamur ile birlikte kaynatıldığında tam bir Şifa sağladığını vurguladı. İçerisinde C vitamini bulunan kuşburnunun yetişmesi için özel bir yer gerekmediğini her yerde rahatlıkla yetişebildiğini söyledi.
HER ŞEY DOZUNDA TÜKETİLMELİ
Uzman diyetisyen Gülsüm Hazman, kış aylarında tüketilen kuşburnunun bağışıklık sistemini desteklediğini belirtirken aşırı tüketmenin yarardan çok zarar sağlayacağını vurguladı. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde kuşburnu yetiştiğini belirten Hazman, çalı formunda ve nohut şeklinde kırmızı meyveleri olduğunu söyledi. Soğuk havalara dayanıklı olması nedeniyle Sivas bölgesinde çok miktarda bulunduğunu ifade eden Hazman, “Özellikle bitkisel çay, marmelat, nektar tüketiminde kullanılmaktadır. Kuşburnu yüksek oranda C vitamini içerir. Aynı zamanda B1, B2 ve K vitamini içerir. Yüksek antioksidan bileşenler içerdiği için bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunur.” dedi.
Yaklaşan kış aylarının göz önüne alındığında kesinlikle kuşburnu tüketilmesi gerektiğini tavsiye eden Hazman, ölçülü bir şekilde kullanıldığında vücuttaki mikropları attığını dile getirdi. Hazman, çok fazla tüketildiği durumlarda vücutta toksik etki oluşturduğunu belirtirken bunun sonucunda zehirlenmeler yaşanabildiğini vurguladı.