Türkiye'nin söylem ile pratikte çelişen İsrail politikasına bir halka daha eklendi. Mersin'de İsrail ordusuna askeri malzeme dahil her türlük lojistik tedariki yapan ZIM şirketini protesto edenler darp edildi. Bu gelişmeden 36 saat sonra Türkiye, BM nezdinde 'İsrail'e silah transferini durdurma' girişimi başlattı. BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Türkiye'nin daimi temsilcisi Ahmet Yıldız, İsrail'e silah transferinin sonlandırılması talep edilen "Ortak Mektup" girişimini başlattıklarını duyurdu.
BÜŞRA AKDAŞ
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, bir grup temel ülkeyle birlikte İsrail'e silah transferinin sonlandırılması talep edilen 'Ortak Mektup' girişimini başlattıklarını duyurdu. Yıldız, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki duruma ilişkin düzenlenen açık oturumda konuştu.
Gazze’de tüm sınırların aşıldığını ve İsrail’in benzeri görülmemiş savaş suçları işlediğini belirten Yıldız, bu ülkenin bölgeyi topyekun savaşın eşiğine getirdiğini söyledi. Yıldız, tüm bu krizler sürerken İsrail'in BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) yönelik kasıtlı olarak fiziksel, operasyonel ve siyasi saldırısının da devam ettiğine dikkati çekti.
İsrail Meclisinin UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini engellemeyi hedefleyen yasayı kabul etmesini kınadıklarını anlatan Yıldız, yasanın hem UNRWA hem de Filistinli mültecileri hedef aldığını dile getirdi.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız
'BM TEHLİKELİ GİDİŞATI DURDURMALI'
Büyükelçi Yıldız "Asıl hedef mülteci statüsünün kendisi" diyerek, yasanın aynı zamanda İsrail'in uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini ihlal ettiğinin altını çizdi. İsrail'in Gazze'den sonra şimdi Lübnan, Suriye ve İran'la gerginliği arttırdığına işaret eden Yıldız "BMGK'nin elindeki tüm araçları kullanarak acilen ateşkes, engelsiz insani yardım sevkiyatı ve uluslararası hukuka uyulmasını sağlamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Yıldız, üye ülkeler ve BMGK'nin tehlikeli gidişatı daha fazla gecikmeden sonlandırmaları için gerekli adımları atmalarını istedi.
'ORTA DOĞU'DA BARIŞA MÜSAADE EDİN'
"Bu çerçevede Türkiye, bazı temel ülkelerle birlikte İsrail'e silah sevkiyatının sonlandırılması talep edilen 'Ortak Mektup' hazırladı" diyen Büyükelçi Yıldız, bu doğrultuda İsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizatın transferinin sonlandırılması için kolektif çağrı yaptıklarını söyledi. Yıldız, bunun İsrail'in yasa dışı işgalini durdurmak ve Gazze, işgal altındaki Filistin toprakları ve Lübnan'da sivillere yönelik daha fazla ihlali engellemek için şart olduğunu vurguladı.
"Tüm ülkelerin ilkeli bir tutum sergileyerek tarihin doğru tarafında yer almalarını ve bu kolektif girişimi desteklemelerini talep ediyoruz" mesajını veren Büyükelçi Yıldız, akan kanın durması gerektiğini kaydetti. Yıldız "Gazze'nin, Lübnan'ın, masum kadın ve çocukların yaşamasına, Orta Doğu'nun barış içinde yaşamasına müsaade edin" dedi.
'DÜNYANIN BOYKOT ETTİĞİ ŞİRKET TÜRKİYE LİMANLARINDA'
Büyükelçi Yıldız'ın başlattığı girişim Türkiye'nin söylem ve pratikte İsrail politikasındaki çelişkisini bir kez daha ortaya koydu. Zira Önceki gün İsrail ordusuna silah sevkiyatı sağlayan Uluslar arası Tel Aviv merkezli denizcilik ZIM şirketinin Mersin Limanı'nda yük alıp yük bırakmasını 'Direniş Çadırı' adlı bir gurup genç protesto etmek istedi. Ancak Belçika'da, Yunanistan'da, ABD'de ve İtalya'da boykot edilen şirkete yönelik protestoya polis izin vermedi. Gençler sert müdahale sonrası darp raporu aldı.