Şaşırtıcı gerçek! Sağlıklı yaşamın sırları tuvalette saklı: Uzmanlar açıklıyor!

Şaşırtıcı gerçek! Sağlıklı yaşamın sırları tuvalette saklı: Uzmanlar açıklıyor!

Sağlıklı yaşamın sırları tuvalette saklı çıktı. Evet doğru duymadınız. Yapılan son araştırmalar, tuvalete çıkma sıklığının sağlığımızla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koydu. Peki nasıl mı? İşte cevabı…

ESMAGÜL KOÇAK

Hepimiz tuvalete çıkıyoruz, ancak kaçımız bunun sağlığımızla doğrudan ilişkili olduğunu biliyoruz? Son araştırmalar, tuvalete çıkma sıklığımızın sadece bir alışkanlık değil, aynı zamanda uzun vadeli sağlığımızın bir göstergesi olduğunu ortaya koyuyor. Peki, haftada kaç kere tuvalete çıkmak ideal? İşte bağırsak sağlığınızla ilgili bilmeniz gerekenler...

BÜYÜK TUVALET SIKLIĞI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ

Bilim insanları, bağırsak hareketlerimizin sıklığını "kabız", "az ve normal", "çok ve normal" olarak sınıflandırıyor. Yeni bir araştırma, bu sınıflandırmaların sağlığımız üzerindeki etkilerini inceledi ve çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

tuvalete-cikma-sikliginin-saglikla-iliskisi.jpg

ARAŞTIRMA NE DİYOR?

Gençler, zayıf kişiler ve kadınlar daha az tuvalete çıkma eğiliminde.

Günde 1-2 kez tuvalete çıkanlar, lifli beslenen, egzersiz yapan ve bol su içen kişiler. Bu kişilerde bağırsak sağlığını koruyan yararlı bakteriler daha fazla.

Kabızlık veya ishal yaşayanlarda ise zararlı bakteriler daha yaygın. Bu durum, böbrek ve karaciğer sağlığını olumsuz etkileyebilir.

PEKİ İDEAL TUVALET SIKLIĞI NEDİR?

Araştırmacılar, haftada 3 ila 6 kez tuvalete çıkmanın ideal olduğunu belirtiyor. Bu sıklıkta tuvalete çıkmak, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu destekliyor ve zararlı bakterilerin çoğalmasını engelliyor.

tuvalete-cikma-sikliginin-saglikla-iliskisi-1.jpg

SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR İÇİN NE YAPMALI?

Lifli beslenin: Meyve, sebze, tam tahıllar ve baklagiller tüketin.

Bol su için: Günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.

Düzenli egzersiz yapın: Hareketli bir yaşam tarzı bağırsak hareketlerini düzenler.

Probiyotikler alın: Yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren besinler tüketin veya doktorunuza danışarak probiyotik takviyesi kullanın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN