O ülke karantinanın eşiğinde! Ölümcül bakteri hızla yayılıyor, yeni bir pandemi yolda: Kalıcı hasarlar bırakabilir

O ülke karantinanın eşiğinde! Ölümcül bakteri hızla yayılıyor, yeni bir pandemi yolda: Kalıcı hasarlar bırakabilir

Pandemiden sonra birçok hastalık gün yüzüne çıkmaya başladı. Konuyla ilgili araştırmalar devam ederken Japonya'da yeni bir hastalığın yayılması dünyada alarma neden oldu. O ülke karantinanın eşiğinde! Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hızla yayılan salgın ile ilgili korkutucu uyarılarda bulundu. Yeni pandemi yolda. Bu hastalık vücutta kalıcı hasarlar bırakabiliyor.

Dünya bu salgın hastalık ile ayaklandı. Japonya'da hızla yayılan ve insandan insan geçen bu yeni virüs uzmanları tekrardan korkuttu. Ölümcül bakteri hızla yayılıyor, yeni bir pandemi yolda. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgın hastalığın ilk belirtilerini tek tek saydı. Semptomlar arasında boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjit gibi belirtiler yer alıyor.

UZMANLAR UYARDI: KALICI HASARLAR BIRAKIYOR

Virüsün hızla yayıldığı ve vücutta kalıcı hasarlar oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Özlü, "Japonya'da son zamanlarda A grubu streptokoklarla ortaya çıkan bir salgından söz ediliyor. Aslında A grubu streptokoklar her yerde var. Bizde de var. Bütün dünyada da var. Zaman zaman boğaz enfeksiyonlarına yol açarlar. Tonsilit gibi, farenjit gibi hastalıklara yol açarlar. Ama bazen de bu hastalıklar sırasında kalpte, böbrekte, eklemlerde hasarlar ortaya çıkabilir ve kalıcı sorunlar yaşanabilir. Japonya'da bildirilen vakaların daha çok toksik şok sendromu dediğimiz bir ağır tabloya evrildiği görülüyor. Bu tabii etkenin kendisiyle ilgili bir değişikliğe ya da hastalığa yakalananların sağlık durumuyla ilgili bir duruma bağlı olabilir." uyarısında bulundu.

yeni-proje-2024-04-03t122550-417.jpg

O ÜLKE KARANTİNANIN EŞİĞİNDE

Söz konusu salgının tedavisinin antibiyotiklerle mümkün olduğunu aktaran Prof. Dr. Özlü, "Henüz bunu net olarak bilmiyoruz ama bu bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; tedavisi var. Yani penisilin grubu antibiyotiklerle bunu kolaylıkla tedavi edebiliyoruz. Ama böyle boğazda ağrı, ateş, vücutta kırgınlık gibi semptomlarla kendini belli eder. Böyle bir durum ortaya çıktığında tabii ki hekime başvurmak gereklidir. Kolayca teşhis konabilir, boğazdan sürüntü şeklinde örnek alınıp A grubu streptokoklar olup olmadığı netleştirilebilir. Buna göre de bir haftalık bir tedaviyle bazen tek doz penisilin, enjeksiyonla tedavi edilebilir. Yani panik veya böyle bir endişeye yol açacak durum gözükmüyor." dedi.

yeni-proje-2024-04-03t122535-885.jpg

YENİ PANDEMİ YOLDA...

Bir an önce önemli tetbirler alınması gerektiğini vurgulayan Özlü, "Bu tür boğaz enfeksiyonları genelde geçiştiriliyor. Yani 'İşte boğazım ağrıyor, tonsilit oldum, işte bademcik oldum’ denilip önemsenmiyor. Oysa beta hemolitikler, özellikle A grubu ve hemolitikler önemlidir. Bu hastalığın ardından kalıcı kalp kapak sorunları, kalıcı romatizmalar, böbrek hasarları olabilir, toksik şok sendromuna ilerleyebilir. O açıdan böyle durumlarda hekime başvurup tedaviyi almak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN