Mevsim geçişlerinde orta kulak iltihabı riski artıyor

Mevsim geçişlerinde orta kulak iltihabı riski artıyor

Orta kulak iltihabı, çocuklarda kış ve ilkbahar geçişlerinde yaygın olarak görülüyor. Hastalığın kulak ağrısı, işitme kaybı ve uyku sorunlarına yol açabileceğini, tekrarlayan vakalarda ise kalıcı işitme kaybına neden olabileceğini belirten uzmanlar, risk grubundaki çocuklar için erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Kış ve ilkbahar mevsim geçişlerinde sıkça görülenorta kulak iltihabı, çocukları etkileyen önemli sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Bu enfeksiyon, kulak zarının arkasında yer alan orta kulak boşluğunda çeşitli mikroorganizmaların birikmesiyle oluşuyor.

Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Natavan Ramazanzade, çocukların özellikle risk grubunda olduğunu belirterek, “Kreş, anaokulu gibi kalabalık ortamlarda soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonu yaygınlaşabilir” dedi.

ORTA KULAK ENFEKSİYONUNDA RİSK FAKTÖRLERİ

Orta kulak iltihabının başlıca sebepleri arasında virüsler ve bakteriler gibi çeşitli mikroorganizmalar yer alıyor. Çocuklar, yapısal özellikleri nedeniyle bu enfeksiyonlara karşı yetişkinlere oranla daha hassas.

Dr. Ramazanzade, “6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekler en riskli yaş grubunda. Özellikle ailesinde daha önce bu hastalığı geçirmiş bireyler bulunan çocuklarda, alerjik yatkınlık veya yarık damak-dudak gibi kronik sağlık sorunları olanlarda hastalığa yatkınlık daha yüksektir” ifadelerini kullandı.

ORTA KULAK İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Orta kulak iltihabı belirtilerinin yaşa göre değişiklik gösterebileceğini ifade eden Dr. Ramazanzade, ““Kulak ağrısı özellikle küçük çocuklarda iştah kaybı, huysuzluk ve sinirlilik, ağlama atakları, uyku problemleri, genellikle yatarken kulağı çekiştirmek, yüksek ateş, kulak akıntısı, işitme problemi, baş ağrısı, denge kayıpları sayılabilir.” dedi.

TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE KALICI İŞİTME KAYBI RİSKİNE DİKKAT

Tekrarlayan Orta kulak iltihabının tekrarladığı vakalarda çeşitli komplikasyonların görülme sıklığının da artabileceğini söyleyen Op. Dr. Natavan Ramazanzade, “İşitme kaybı ve kulak zarının yırtılması, özellikle küçük çocuklarda konuşmanın gecikmesi ve gelişme geriliği, enfeksiyonun kulak çevresi kemiklere, nadiren beyin ve beyin zarlarına kadar yayılması (menenjit) sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonuna bağlı durumlar arasında sayılabilir” diye konuştu.

Dr. Ramazanzade, efüzyonlu orta kulak iltihabının enfeksiyona bağlı olmadığını, enfeksiyon sonrası orta kulakta sıvı birikmesi veya östaki tüpü bozuklukları nedeniyle geliştiğini belirtti. “Bu durum özellikle çocuklarda yeni enfeksiyonların ortaya çıkma riskini artırabilir. Efüzyonlu orta kulak iltihabı tedavi edilmediğinde işitme kaybına yol açabilir” dedi.

Orta kulakta biriken sıvının kullanılan ilaç veya antibiyotiklere rağmen düzelmeyebileceğinin altını çizen Op. Dr. Natavan Ramazanzade, “Sürekli tekrarlayan orta kulak iltihaplarında, kendi kendine ya da medikal tedavi ile iyileşmeyen orta kulak iltihaplanmalarında ve kulak zarı çökmeleri ile iletim tipli işitme kaybı olan hastalarda orta kulak iltihabı için tüp takılması ameliyatı yapılabilir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN