Kalsiyum içerikli besinlerin yeterli tüketilmemesi, D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği ve kalsiyum eksikliğinin en önemli nedenleridir. Ancak bazı besinler var ki onları tüketmek kemik sağlığını korumanın en doğal yöntemi oluyor. İşte, beslenme rutininize eklediğinizde farkı görmenizi sağlayacak o doğal besinler…
Kalsiyum içerikli besinleri yeterince tüketmediğimizde D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, kalsiyum eksikliği gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırız. Ayrıca bazı kanser ilaçları ile kortikosteroid türü ilaçlar da kalsiyum düşüklüğüne yol açabilir.
KALSİYUM EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kalsiyum eksikliğinin kendini gösterdiği belirtiler genellikle şöyledir:
- Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk
- Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler
- Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi
- Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri
- Uyku problemleri
- Sık sık hastalanma
- Kilo vermekte zorlanma
- Adet öncesi ağrı ve şişkinliklerin artması
- Katarakt ve görme bozuklukları
- Ayrıca kafa içi basınç artışı, mental durgunluk, sinirlilik, düşük entelektüel kapasite, kaygı ve kişilik bozuklukları, depresyon ve psikoz da kalsiyum düşüklüğü belirtileri arasında yer alır.
Vücudun günlük ihtiyacı olan kalsiyum miktarı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyleri ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Fakat, genellikle uzmanlar 19-50 yaş aralığındaki yetişkinler için günlük kalsiyum miktarının ortalama 1000 mg olduğunu söylemektedir. Kemik sağlığına destek olmak ve sürdürmek için kalsiyum miktarını artırmak gerekebilir. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar ile yaşlılarda kalsiyum ihtiyacı daha fazla olabiliyor. Peki, kalsiyum doğal yollarla nasıl alınır? Kalsiyum eksikliğinde hangi besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz? İşte cevabı…
NOHUT
Kalsiyum açısından zengin olan nohut, sağlık bakımından da çeşitli faydalar sağlar. İçeriğindeki yüksek bitki proteinin dışında diyet lifleri ile de dikkat çeker. Nohut, antioksidan etkileriyle hastalıklara karşı savaşır ve kalsiyum ihtiyacını gidermek için vegan beslenme programlarında önemli bir yeri vardır.
SÜT
Kalsiyumun en önemli kaynağı süttür ve düzenli tüketilmesi kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Fakat, kalsiyumun vücut tarafından etkili bir biçimde emilimi için D vitaminiyle beraber alınması önemlidir. Bu yüzden, süt tüketirken ya da diğer kalsiyum içerikli gıdaları tüketirken, D vitamini de almaya dikkat etmek gerekiyor.
SUSAM
Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan susamın özellikle tohumu kalsiyum ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir seçenektir. 100 gr susam, bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.
YOĞURT
Günlük bir kase yoğurt tüketmek kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır. Öyle ki bir kase yoğurtta yaklaşık 700 miligram kalsiyum vardır.
BADEM
Gün içinde bir kase kader badem tüketmek, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yeter.
SOYA SÜTÜ
Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz şekerini sindirememe durumudur ve bu da süt tüketimi sindirim sorunlarına neden olabilir. Fakat, laktoz intoleransı olanlar için alternatif olarak soya sütü gibi bitkisel süt çeşitleri tercih edilebilir.
YAĞLI BALIKLAR
Balıklar genel olarak kalsiyum bakımından zengindir ve özellikle yağlı balıklar yüksek oranda kalsiyum içerir. Somon ile sardalya gibi yağlı balık türleri, kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterli kaynaklardır.
MERCİMEK
Yeşil ve kırmızı mercimekte yüksek oranda kalsiyum vardır.
SARIMSAK
100 gram sarımsakta 181 mg kalsiyum vardır. Diğer besinler ile kıyaslandığında bu oranın oldukça yüksek olduğu görülmektedir.