Binlerce Afrikalı öğrenci Türkiye'ye geliyor! Maymun çiçeği virüsü sonrası korkutan uyarı: Bakan Tekin açıkladı

Binlerce Afrikalı öğrenci Türkiye'ye geliyor! Maymun çiçeği virüsü sonrası korkutan uyarı: Bakan Tekin açıkladı

Binlerce Afrikalı öğrenci Türkiye'ye geliyor! Maymun çiçeği virüsünün yayılması sonrası korkutan uyarı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den geldi...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel acil durum ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil durum komitesinin dün yaptığı toplantıda, salgının "endişe verici bir uluslararası halk sağlığı acil durumu" olarak değerlendirildiğini belirtti. Ghebreyesus, bu salgını durdurmak ve hayat kurtarmak için uluslararası koordineli müdahalenin gerekli olduğunu vurguladı.

524 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İlk ölüm kayıtlara geçti! Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor, belirtileri neler?

Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde maymun çiçeği virüsü vakalarının son 10 yılda düzenli olarak bildirildiğini ancak son yıl içindeki vakalarda önemli bir artış gözlemlendiğini ifade etti. 2023 yılı itibarıyla 14 binden fazla vaka bildirilmiş olup, hastalık nedeniyle 524 ölüm yaşandı. Bu rakam, geçen yılın toplamını aşmış durumda.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR? BELİRTİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Bulaşma, virüsün neden olduğu cilt döküntülerine doğrudan temas, bu döküntülerin bulaştığı eşyaların kullanımı ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla gerçekleşiyor. Virüs, genellikle grip benzeri semptomlara yol açıyor ve nadir durumlarda ölümcül olabiliyor.

Komşuda ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi - Son Dakika Dünya Haberleri

Virüs kapıldıktan sonra 5 ila 21 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor. Yüksek ateş, baş ve sırt ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları en sık görülen semptomlar arasında yer alıyor. Maymun çiçeği hastalığı için özel bir tedavi bulunmamakta; tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılıyor ve çoğu vaka hafif seyrediyor.

TÜRKİYE ÖNLEM ALIYOR MU?

Afrika Birliği, M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. Türkiye’de ise, sosyal medyada Kongo ve çevresindeki ülkelerden Türkiye'ye uçuşların devam ettiği ve bu durumla ilgili herhangi bir önlem alınıp alınmadığı konusunda endişeler dile getirildi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Maymun çiçeği ve Kovit-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil" dedi. Muhalefet ise virüse karşı alınan önlemler hakkında bilgi talep etti.

AFRİKA'DAN TÜRKİYE’YE GELEN ÖĞRENCİ SAYISI

Türkiye'de eğitim gören Afrikalı öğrenciler müzik grubu kurdu

CHP eski milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye’deki Afrikalı üniversite öğrenci yoğunluğuna dikkat çekerek, üniversitelerin açılmasıyla binlerce Afrikalı öğrencinin Türkiye'ye geleceğini belirtti. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da, Türkiye'de yaşayan Afrika kökenli nüfusun sayısına işaret ederek, Sağlık Bakanlığı’nın gerekli önlemleri almasını umduğunu ifade etti.

Ekim 2023 itibarıyla Türkiye’de eğitim gören Afrikalı öğrenci sayısının 61 bin olduğu bildiriliyor. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’deki toplam yabancı öğrenci sayısının 350 bin olduğunu ve bu sayının artırılması hedeflendiğini açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN