Bela geri döndü: Türkiye için yeni tehdidin ismi XEC! Evden çıkarken iki kere düşünün, herkese bulaştı

Bela geri döndü: Türkiye için yeni tehdidin ismi XEC! Evden çıkarken iki kere düşünün, herkese bulaştı

Tüm dünya koronavirüs salgını ile oldukça zor zamanlar geçirdi. Türkiye’de virüsün en derinden hissedildiği ülkelerden biri oldu. Tam unutuldu derken şimdi de yeni varyantı ile vatandaşları korkuttu. İşte detaylar…

Kovid-19 pandemisi hafızalardan silinmeye başlasa da, virüs yeni varyantlarıyla geri dönüyor. Ünlü enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, özellikle Avrupa’da hızla yayılan Kovid-19’un yeni varyantı XEC'nin Türkiye'de de yayılmasının an meselesi olduğunu belirtti. Azap, yeni varyantın birkaç hafta içinde Türkiye'de hakim hale gelebileceği konusunda uyardı.

yeni-proje-48.jpg

XEC VARYANTI NEDİR?

XEC, 2021 yılında ortaya çıkan Omicron varyantının bir alt tipi olarak tanımlanıyor. Diğer varyantlardan daha bulaşıcı ve antikorlardan kaçma yeteneği daha yüksek olan XEC, ilk olarak Almanya’da haziran ayında ortaya çıktı. Şu ana kadar İngiltere, Danimarka, ABD, Polonya, Norveç, Ukrayna ve Çin gibi 27 ülkede görüldü. Uzmanlar, bu varyantın önümüzdeki aylarda Türkiye’de de hakim hale gelmesini bekliyor.

yeni-proje-49.jpg

KİMLER RİSK ALTINDA?

Prof. Dr. Azap, XEC'nin özellikle bağışıklık sistemi düşük olanlar, ileri yaştakiler ve altta yatan kalp-akciğer hastalığı olanlar için riskli olduğunu belirtti. Bununla birlikte, yeni varyantın şimdilik daha ağır bir Kovid-19 tablosuna neden olmadığı ifade ediliyor. Ateş, baş ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısı, öksürük gibi şikayetler, Omicron varyantına benzer belirtiler olarak öne çıkıyor.

yeni-proje-50.jpg

AŞILAR VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Dünya genelinde kullanılan Kovid-19 aşılarının bu yeni varyanta karşı etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca tedavide kullanılan ilaçların da XEC varyantına karşı işe yaradığı bildirildi.

Türkiye'de yeniden yaygınlaşması beklenen bu varyanta karşı tedbirlerin artırılması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN