Rusya - Suudi görüşmesi petrol fiyatlarını artırdı

Rusya - Suudi görüşmesi petrol fiyatlarını artırdı

Rusya ve Suudi Arabistan'ın enerji bakanlarının bir araya geleceği haberlerinin yayınlanmasının ardından brent petrolün varil fiyatı 1.20 dolar artışla 34.58 dolar oldu.

Rusya ve Suudi Arabistan'ın enerji bakanlarının bir görüşme gerçekleştireceği şeklinde haberlerin ortaya çıkması üzerine petrol fiyatlarında beklenmedik bir yükseliş yaşandı.

Wall Street Journal'ın Suudi kaynaklara dayandırdığı haberde, Suudi Aranistan Petrol Bakanı Ali el-Naimi ile Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak'ın, bugün Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geleceği öne sürüldü. Kaynak, toplantıda OPEC üyesi olan Venezuela'nın da yer alacağını söyledi.

Haberlerin ardından Londra'da brent petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 4 artışla 34.59 dolar oldu.

Rusya üretimin kısılmasını istiyor

Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) dışındaki büyük üereticilerin işbirliği olmadan, küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntısına gitmeye yanaşmıyor. Novak, diğer üreticilerin iştirak etmesi durumunda üretim kısıntılarını düşünebileceklerini kaydederken, Rusya'nın en büyük petrol üreticisi Rosneft OJSC'nin CEO'su Igor Sechin, geçen hafta yaptığı açıklamada, geleneksel piyasaları koruyacaklarını söyledi ve koordineli bir hareket konusunda ise şüphelerini dile getirdi.

Düşük petrol fiyatları onları vuruyor

Petrol halen bu yıl düşüşünü varil başına 30 dolar seviyesinin altında derinleştirdi ve bu durum petrole bağımlı ülkelerin ekonomilerinde ciddi sorunlara yol açıyor. Bu ortamda, dünyanın iki en büyük petrol üreticisi arasında bir anlaşma konusunda görüşme fırsatı doğabileceğine ilişkin spekülasyon büyüyor.

Londra'da Energy Aspects Ltd. baş petrol analisti Amrita Sen, "Katar'ın aracılık ettiği geri plandaki görüşme kanalları bir süredir işliordu," dedi ve "Bunun çok başındayız ve henüz kesin bir şey yok, ancak Riyad'ın üretim kısıntısına herkesin katılması gerektiğine ilişkin ısrarına karşın, bu ülkeler daha esnek hale gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN