Rusya: Çatışmasızlık anlaşması bu gece yarısı yürürlüğe giriyor | Son dakika haberleri

Rusya: Çatışmasızlık anlaşması bu gece yarısı yürürlüğe giriyor | Son dakika haberleri

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kazakistan'ın başkenti Astana'da uzlaşmaya varılan 'çatışmasız bölgeler' anlaşmasının bu geceden itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Rusya merkezli TASS haber ajansına göre, Bakanlık'ın Rus savaş uçaklarının söz konusu bölgelerden 1 Mayıs tarihi itibariyle uçuş yapmayı kestiğini açıkladı. Bakanlık, Suriye'de DEAŞ hedeflerinin vurulmaya devam edileceğini ifade etti.

Bakanlığın açıklamasına göre, en geniş çatışmasız bölgeler Idlib vilayetini, Lazkiye'nin bir kısmını, Halep ve Hama'yı içerecek. Açıklamada, anlaşmanın Suudi Arabistan, Amerika ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da destekleneceği ifade edildi.

 MUHALİFLER TEMKİNLİ: ATEŞKES İHLAL EDİLDİ BU DA İŞLEMEZ

Suriye muhalefeti ise 6 yıl sonra yeni dönem anlamına gelebilecek anlaşmaya karşı çıktı. Astana’da muhalefet delegasyonuna üye Abu Zaid, Reuters haber ajansına bu anlaşmanın Suriye’nin bütünlüğün tehdit ettiğini ayrıca İran’ın barış planının garantörü olarak kabul edemeyeceklerini belirtti. Karar’a konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan da, “Barış için iyi bir adım ama güvenirliliği yüzde 100 değil. Çünkü rejim ve İran destekli milislerin bu anlaşmaya uyacakları şüpheli” dedi. Suriye Yüksek Müzakere Komitesi üyesi George Sabra da ABD’nin tavrının henüz belirsiz olduğuna dikkat çekerek “Erdoğan’ın Trump ile görüşmesinden sonra onların Suriye politikası hakkında bir şeyler öğrenebileceğiz” diye konuştu.

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci de güvenli bölge formülünün işlemesinin Rusya’ya bağlı olduğuna dikkat çekerek “El Kaide’nin uzantısı olduğunu düşündüğü Tahrir’uş Şam’dan dolayı yeşil bölgelerin güvenli bölge olmasına yanaşmaz” dedi.

17-05/05/yes.jpg

LÜBNAN'DA BARIŞI GETİREN MODEL

Suriye’deki iç savaşı durdurmak için düşünülen çatışmasızlık bölgeleri formülü, Lübnan’daki ‘Yeşil Hat’ modelini akıllara getirdi. Beyrut’taki Aziz Maruni Kilisesi önünde 13 Nisan 1975 yılında Filistinli mültecileri Tel ez-Zater Kampı’na taşıyan otobüsün Hıristiyan Falanjistlerin silahlı saldırısına uğraması, ülkede iç savaş başlattı. 15 yıl süren iç savaşta başkent Beyrut, Yeşil Hat’la doğu ve batı olarak ikiye bölündü. Yeşil Hat’tın batı tarafında Müslümanlar yer alırken, Hıristiyanlar ise doğuda kaldı. BM’nin güvenliğini sağladığı bu hatla Hıristiyan ve Müslümanların birbirleriyle çatışması engellendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN