Uçak krizinde gerginliği tırmandıran Rusya, Türkiye'ye yönelik tedbirler alıyor. Ekonomik ambargo bundan sonra atılacak adımlar arasında yer alırsa Putin'e yetki veren yasa uygulanacak. Yasada para akışını kesme dahil birçok önlem yer alıyor.
Rusya arka arkaya Türklere yönelik tedbirler alırken, Rus hükümetinin bundan sonra atacağı adımlar da endişe ile bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sert açıklamaları devam ederken, Rusya Başbakanı Dimtri Medvedev’in atıfta bulunarak önlemlerin ona göre hazırlanacağını söylediği 2006 yılında yürürlüğe giren Özel Ekonomik Önlemler Yasası ambargoya yakın tedbirler içeriyor.
Acil önlemler yasası
Resmi olmayan İngilizce çevirisine göre yasa, yabancı devlet veya devlet görevlilerinin Rusya veya vatandaşlarına uluslararası alanda dostane olmayan tutum göstermeleri halinde alınacak “acil önlemleri” içeriyor. Habertürk gazetesinin haberine göre, bunlar arasında ürün bazında ek gümrük vergisi, tedbir uygulanan ülkeye ihracatta ek vergi, ve hava sahasından geçişe kısıtlama gibi tedbirler yer alıyor. Her türlü finansal işleme yasak da bu listede bulunuyor. Hangilerinin yürürlüğe konacağı Rus hükümetinin uhdesinde bulunuyor.
İthalat yasağı
Rusya’nın kendisine karşı uygulanan yaptırımlar karşısında Batı’ya uyguladığı ithalat yasakları bu yasaya dayanılarak çıkarılan kararnamelerle yürürlüğe konuldu. Yasa, bir ülkeye değil bir ülkedeki kişilere de uygulanabiliyor. Tedbirlerin geçici olarak uygulanabileceği belirtilen yasa metninde, Rusya’nın alacağı diğer önlemler açısından bağlayıcılığının bulunmadığı anlatılıyor.
Yasada yer alan ekonomik tedbirler
-Her türlü ticaret anlaşmasının feshi veya askıya alınması
-Karşılıklı finansal işlemlere sınırlama veya yasaklama
-Hedef ülkeden ithalata veya seçilmiş ürünlere ek gümrük vergisi
-Hedef ülkeye ihracata veya seçilmiş ürünlere gümrük vergisi
-Limanların kullanımını sınırlama veya toptan yasaklama
-Rus hava sahasının kullanımını kısıtlama
-Ortak ekonomik ve teknik işbirliği programlarını askıya alma
-Rusya’nın üçüncü taraflarla olan ticaret anlaşmalarının getirdiği dolaylı haklardan yararlanamama.