Son referandum anketlerine göre evet hayır oranı ne? Anketler evet mi diyor yoksa hayır mı diyor? 16 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek olan Referandumda 4 anket şirketi daha yapmış olduğu çalışmanın sonucunu yayınladı. ANAR anket sonuçları, Gezici anket sonuçları, AKAM anket sonuçları ne diyor? Yüzde kaç evet yüzde kaç hayır çıkacak?
Adil Gür'ün anket sonuçlarını açıklaması ile birlikte diğer anket şirketleri de 16 Nisan referandum tahminlerini yayınladılar. Son referandum anketlerine göre evet hayır oranı yüzde kaç? 4 farklı anket şirketinin hazırladığı referandum anket sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Adil Gür'ün anket sonuçlarını açıklamasıyla birlikte, referandum anketlerine de son nokta konulmuş oldu. Gür'ün araştırmasında evet oylarını yüzde 60.8 olarak açıklarken, hayır oyları ise yüzde 39.2'de kaldı. Referandum anket sonuçları ve olası tahminler haberimizde.
REFERANDUM ANKET SONUÇLARI: EVET Mİ HAYIR MI?
2017 referandum anket sonuçlarında son durum nedir? Anketler evet mi diyor yoksa hayır mı diyor? 16 Nisan referandumuna odaklanan seçmenler diğer yandan anket şirketleirnin hazırladıkları olası sonuçları merak ediyorlar. 16 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek olan Referandumda 4 anket şirketi daha yapmış olduğu çalışmanın sonucunu yayınladı. Adil Gür'ün anket sonuçlarını açıklamasıyla birlikte, referandum anketlerine de son nokta konulmuş oldu. Gür'ün araştırmasında evet oylarını yüzde 60.8 olarak açıklarken, hayır oyları ise yüzde 39.2'de kaldı.Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem ile Genel Müdür Bekir Ağırdır yönetimindeki KONDA'nın yüzde 99 güven aralığında hata payını artı-eksi yüzde 2,2 olarak duyurduğu araştırmasına göre, "Evet" oyu yüzde 51,5 oranında önde gözükürken, "Hayır" oyu ise yüzde 48,5 bandında.
ANAR'IN 5-10 NİSAN ANKETİ
ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, 5-10 Nisan tarihleri arasında 26 ilde 4.189 kişiyle %1,51 hata payı olan araştırmasının sonuçlarını açıklamıştı. ANAR çalışmasında ‘Evet' oranını %52 ‘Hayır' oranını ise %48 buldu.
GEZİCİ'NİN ANKETİ
Gezici'nin 8-9 Nisan referandum analizi şöyle: Evet: 51. 3, Hayır: 48.7.
Araştırmanın 8-9 Nisan 2017 tarihlerinde Türkiye genelinde 10 il, 34 ilçe ve 1399 hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapıldığı belirtildi.
AKAM: ‘HAYIR ÇIKACAK'
Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) son referandum anketi, “hayır” oylarının önde olduğuna işaret etti
AKAM’ın 5-10 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete, 8160 kişi katıldığı, evet oy oranının yüzde 46,25, hayır oranının yüzde 53,75 olduğu belirtiliyor.
Okan; “Ankara’da hayır açık ara önde. AKAM’ın sonuçları net olarak referandumdan hayır çıkacağının emaresi” ifadelerini kullandı ve “Evet” çıkması durumunda şirketi kapatacaklarını hatırlattı.
Avrasya Kamuoyu Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, referandum anketleriyle ilgili olarak, “AKAM olarak ‘Evet' çıkması halinde şirketimizi kapatacağımızı taahhüt ettik. İlk gelen veriler önceki anketlerimizi doğruluyor. Bu referandumdan kesinlikle açık ara farkla ‘Hayır' çıkacak. Referanduma katılım artarsa bu fark tarihi bir sonuca dönüşür” demişti.
SONAR: “%51,5 ‘HAYIR’ ÇIKACAK”
Referandum sürecinin en başından beri “Hayır”ın önde olduğunu savunan SONAR Araştırma’nın başkanı Hakan Bayrakçı ise tahmininde ısrarlı.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan Bayrakçı, “Biz %51,5 ‘Hayır’ bulduk ve bu rakamda devam ediyoruz. Bu durumu değiştirecek bir şey olmadı. Yurtdışı oylarının seçim sonuçlarında etkili olacağı söyleniyor ama 1 milyon 400 bin seçmen oy kullandı. Bu da toplam seçmenin %3’ü civarında bir şeye tekabül ediyor. O oyların %60-%40 gibi dağılması çok büyük fark yaratmaz,” dedi.
KONSENSÜS: “%51,2 ‘EVET’ BULDUK
Konsensüs’ün başkanı Murat Sarı, 1 Kasım’daki yanılmayı telefonla yapılan anketlerin ağırlığına bağlıyor.
Referandum için 200 mahallede 2.000 kişiyle yüz yüze konuşarak anket yaptıklarını söyleyen Sarı, son çalışmada ‘Evet’lerin öne geçtiğini belirtti: “Biz son çalışmada ‘Evet’leri %51,2 ‘Hayır’ları ise %48,8 bulduk. Hata payı %2,1. Hata payı ‘Evet’lerin tersine çalışırsa o zaman ‘Hayır’ çıkar. Ama seçim sonuçlarının bu aralıkta çıkacağında iddialıyım çünkü yüz yüze yapılan 2.000 anketin %80’ini telefonla kontrol ettik ve firesiz aynı yanıtları aldık. Eğer sonuçlar sandığa 52-48 aralığında yansırsa seçmen ikisine de onay vermiş olmuyor. ‘Aranızda anlaşın’ diyor hatta bana kalırsa yarı başkanlık gibi bir mesaj vermiş oluyor.”
GENAR: “’EVET’LER ÖNDE
Eski başkanı Mustafa Şen’in bugün Başbakan Binali Yıldırım’ın Başdanışmanı olarak görev yapan GENAR ise referandum sürecinin en başından beri ‘Evet’ oylarını önde buluyor.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan GENAR Başkanı İhsan Aktaş, son araştırmalarda da benzer bir sonuç bulduklarını ancak seçmeni yönlendirmemek için kesin rakamı 16 Nisan’da sandıklar kapandıktan sonra açıklayacaklarını belirtti.
REFERANDUM SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Anket sonuçlarına göre seçmene "16 Nisan 2017 yapılacak referandumda tercihinizi hangi yönde kullanacaksınız?" soruldu. Katılımcıların yüzde 58,2'si "EVET" yanıtını verdi. "HAYIR" diyenlerin oranı ise yüzde 41,8'de kaldı.
Anketin ikinci bölümünde ise seçmenlerin partilere göre oy tercihleri analiz edildi. Ankete katılan seçmenlere "Önümüzdeki hafta Pazar günü Genel Seçim olursa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" diye soruldu. Sonuçlara göre, AK Parti yüzde 53.1 ile birinci parti çıkarken, CHP yüzde 24.7, MHP yüzde 14.5 oy aldı. HDP ise yüzde 6.4 ile seçim barajı altında kaldı.
16 NİSAN REFERANDUMUNDA NEYİ OYLAYACAĞIZ?
Peki Anaysa değişikliğini öngören 16 Nisan referandumu neler getirecek. Hangi kurumlarda ne gibi değişikliklere gidilecek? İşte kritik referandumda oylanacak değişiklikler:
Mahkemelere yeni tanım geliyor: Mahkemelerin tanımındaki “bağımsız” ibaresinin yanına “tarafsız” tanımı da getiriliyor.
Milletvekili sayısı artıyor: 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor.
Seçilme yaşı düşüyor: Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemde 18’e düşecek. 18 yaşında Meclis’e girenler askerlikten muaf tutulacak.
Seçimlerin yapılması: Teklife göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri aynı anda 5 yılda bir yapılacak.
Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri: Anayasa değişikliğiyle hükümet etme sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı devletin başı görevini üstleniyor. Halkoylamasında sunulan metinle “başbakanlık” kalkıyor, görev ve yetkileri cumhurbaşkanına geçiyor. Cumhurbaşkanı kanunları onaylama, Meclis’e geri gönderme ya da Anayasa Mahkemesi’ne gönderme hakkına devam ediyor. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atama yetkisine sahip olurken, “başbakan”lık makamı lağvediliyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atama ve görevden alma ile diplomat görevlendirme yetkisine sahip oluyor. Cumhurbaşkanı’nın “Başkomutanlık” sıfatı devam edecek. Yürütme yetkisine ilişkin kararname çıkarabilecek. Ancak Anayasa’da yer alan konularda kararname çıkaramayacak.
Yasalar nasıl çıkarılacak: Yasama görevi Meclis’te olacak. Milletvekillerinin sunacakları teklifin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Bunun yanında OHAL, af, para basmak, savaş yetkisi ve milletler arası anlaşmaları onaylamak da bulunuyor.
Denetim yetkisi: Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetim yolu açık olacak.
Cumhurbaşkanı’nın seçimi: Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, görev süresi milletvekilleri gibi 5 yılla sınırlı olacak. Seçilen Cumhurbaşkanı iki defa görev yapabilecek. Bunun yanında 100 bin seçmen ve en az yüzde 5 oya sahip siyasi partiler aday gösterebilecek. İlk turda seçim yapılamazsa, ikinci pazar günü seçim yenilenecek.
Cumhurbaşkanı’nın yardımcıları ve vekaleti: Cumhurbaşkanı için yardımcı sınırlaması bulunmuyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı’na, Cumhurbaşkanı’nın atayacağı yardımcısı vekalet edecek ve yetkilerini kullanabilecek.
Cumhurbaşkanı’nın yargılanması: Madde, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılmasını öngörüyor. Meclis, önergeyi en geç 1 ay içinde görüşüp, üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.
OHAL durumu: Cumhurbaşkanı ayaklanma, savaş hali, afet, salgın gibi olaylarda 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebilecek. Meclis gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecek. Cumhurbaşkanı savaş halleri dışında 4 ayı geçmemek koşuluyla OHAL’i uzatabilecek. OHAL döneminde çıkarılan kararnameler 3 ay içerisinde Meclis’te görüşülecek, aksi takdirde yürürlükten kalkacak.
Seçimler: Meclis üye tamsayısının 5’te 3 çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Bunun yanında Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesi kararını alabilecek.
REFERANDUMDA OYUNUZU NASIL KULLANACAKSINIZ
Askeri yargı kalkıyor: Yargıda birlik için askeri mahkemeler kaldırılarak, görev ve yetkileri sivil mahkemelere devrediliyor. Ancak savaş durumunda askeri mahkemeler sadece askeri suçları yargılamak için kurulabilecek.
HSYK’da isim değişikliği ve mahkemeler: Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ismindeki “yüksek” ibaresi kaldırılıyor. 13 üyeli HSK’nın Adalet Bakanı ve Müsteşarı doğal üye olacak. Bunun dışında 4 üyesi birinci sınıf hakim ve savcılar arasından Cumhurbaşkanı’nca, 3 üyesi Yargıtay, bir üyesi Danıştay, 3 üyesi yükseköğretim kurumları ile avukatlar arasından Meclis tarafından seçilecek.
Bütçe yapma hakkı: Cumhurbaşkanı’nın tek kanun yapma hakkı bütçe üzerine olacak. Cumhurbaşkanı mali yılbaşından 75 gün önce Meclis’e bütçeyi sunmak zorunda. Meclis’in onaylaması durumunda yürürlüğe girecek kanunun onaylanmaması durumunda ise geçici bütçe yapılacak.
Sıkıyönetim kalkıyor: “Sıkıyönetim” ibaresi kalkarken, Bakanlar Kurulu yetkileri Cumhurbaşkanı’na devrediliyor. “Başbakan” ifadeleri “Cumhurbaşkanı Yardımcıları” ifadesi şeklinde değiştirilecek.
Son madde: Halkoylamasında evet çıkması durumunda, yasalardaki ilgili maddelerin de düzenlenmesi hükmü getiriliyor.
Son referandum anketlerine göre evet hayır oranı ne? Anketler evet mi diyor yoksa hayır mı diyor? 16 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek olan Referandumda 4 anket şirketi daha yapmış olduğu çalışmanın sonucunu yayınladı. ANAR anket sonuçları, Gezici anket sonuçları, AKAM anket sonuçları ne diyor? Yüzde kaç evet yüzde kaç hayır çıkacak?