Son dakika İZMİR referandum sonuçları, evet hayır oranları Karar.com sayfasından anlık olarak takip edebilirsiniz. Türkiye'nin kader oylamalarından biri daha tamamlandı ve oylar sayılıyor. Peki 2010 referandumuna hayır diyen İzmir'de evet/hayır yüzde kaç. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz haberimizden İzmir referandum sonucunu öğrenebilir, diğer illeri de takip edebilirsiniz.
İzmir referandum sonuçları evet mi hayır mı önde haberimizden takip edebilirsiniz. Karar.com sayfalarında tüm illeri olduğu gibi İZMİR 2017 referandum sonucunu son dakika haberleriyle birlikte izleyebilirsiniz. Türkiye sandıktan çıkacak sonuca kilitlenirken, sonuç ister evet ister hayır olsun etkileri büyük olocak. Evet yeni bir sistem ve demokrasi anlayışı anlamına gelirken, hayır yeni siyasi tartışmaları da beraberinde getirecek. Sonuca etki edecek İstanbul, Ankara gibi büyükşehirerden biri ise İZMİR. Tüm seçimlerde gözlerin çevrildiği Ege'nin incisi, bu kez nasıl bir tercihte bulunacak? İşte İzmir'den anlık referandum oranları:
EVET: Yüzde 0
HAYIR: Yüzde 0
SANDIK SAYISI: 1297
AÇILAN SANDIK SAYISI: 0
Aşağıdaki linkten de İZMİR referandum sonuçlarını ve son dakika haberleri takip edebilirsiniz. Peki İzmir'den nasıl bir sonuç çıkacak. Kentteki son referandum ve seçim sonuçlarına bakarak 2017 referandum suncunu tahmin etmek mümkün. İşte bu veriler ışığında kısa bir İzmir analizi...
İZMİR 2010 REFERANDUM SONUÇLARI
İZMİR 2010'da gerçekleşen referandumda HAYIR demişti. İzmir referandum sonuçlarına göre, 2 milyon 879 bin 876 seçmenden 2 milyon 309 bin 989'u oy kullanmış, referanduma katılım oranı yüzde 81,69 olmuştu. Hayır'ın açık ara önde olduğu kentlerden biri İzmir olmuştu.
EVET: Yüzde 36.82
HAYIR: Yüzde 63.17
İZMİR 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLARI
2014'te gerçekleşen Cumhurbaşkansığı seçimlerinde İzmirlilerin tercihi de 16 Nisan referandumu için bir veri teşkil ediloyr. İzmir CHP ve MHP'nin ortak adayını tercih etmiş, AK Parti'nin adayına yüzde 33.38 oy çıkmıştı. Sonuçlar şöyle:
Ekmeleddin İhsanoğlu: % 58,64
Recep Tayyip Erdoğan: % 33,38
Selahattin Demirtaş: % 7,98
İZMİR 2015 SEÇİM SONUÇLARI
2015 seçimlerinde CHP, AK Parti'ye 15 puan fark atmıştı. MHP ise yüzde 11 oy almıştı ki bu 2017 referandumunda makasın daralması anlamına geliyor. 2010 referandumundaki 30 puan farkın azalacağı söylenebilir. İzmir sonuçları şöyle:
AKP: % 31,0
CHP: % 46,8
MHP % 11,4
HDP % 8,6
EVET ÇIKARSA NE DEĞİŞECEK? CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?
İzmir gibi referandum sonuçları merak edilen illerde vatandaşlar evet çıkması durumunda nelerin değişeeğini merak ediyor. Referandum sürecinde liderlerin anlattığı Anayasa değişikliği evet çıkması durumunda neleri değiştirecek. Cumhurbaşkanlığı sistemi nasıl işleyecek. Bunlara kısaca bir gözaltalım?
Mahkemelere yeni tanım geliyor: Mahkemelerin tanımındaki “bağımsız” ibaresinin yanına “tarafsız” tanımı da getiriliyor.
Milletvekili sayısı artıyor: 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor.
Seçilme yaşı düşüyor: Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemde 18’e düşecek. 18 yaşında Meclis’e girenler askerlikten muaf tutulacak.
Seçimlerin yapılması: Teklife göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri aynı anda 5 yılda bir yapılacak.
Yasalar nasıl çıkarılacak: Yasama görevi Meclis’te olacak. Milletvekillerinin sunacakları teklifin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Bunun yanında OHAL, af, para basmak, savaş yetkisi ve milletler arası anlaşmaları onaylamak da bulunuyor.
SON DAKİKA 2017 REFERANDUM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Denetim yetkisi: Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetim yolu açık olacak.
Cumhurbaşkanı’nın seçimi: Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, görev süresi milletvekilleri gibi 5 yılla sınırlı olacak. Seçilen Cumhurbaşkanı iki defa görev yapabilecek. Bunun yanında 100 bin seçmen ve en az yüzde 5 oya sahip siyasi partiler aday gösterebilecek. İlk turda seçim yapılamazsa, ikinci pazar günü seçim yenilenecek.
Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri: Anayasa değişikliğiyle hükümet etme sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı devletin başı görevini üstleniyor. Halkoylamasında sunulan metinle “başbakanlık” kalkıyor, görev ve yetkileri cumhurbaşkanına geçiyor. Cumhurbaşkanı kanunları onaylama, Meclis’e geri gönderme ya da Anayasa Mahkemesi’ne gönderme hakkına devam ediyor. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atama yetkisine sahip olurken, “başbakan”lık makamı lağvediliyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atama ve görevden alma ile diplomat görevlendirme yetkisine sahip oluyor. Cumhurbaşkanı’nın “Başkomutanlık” sıfatı devam edecek. Yürütme yetkisine ilişkin kararname çıkarabilecek. Ancak Anayasa’da yer alan konularda kararname çıkaramayacak.
Cumhurbaşkanı’nın yargılanması: Madde, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılmasını öngörüyor. Meclis, önergeyi en geç 1 ay içinde görüşüp, üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.
Cumhurbaşkanı’nın yardımcıları ve vekaleti: Cumhurbaşkanı için yardımcı sınırlaması bulunmuyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı’na, Cumhurbaşkanı’nın atayacağı yardımcısı vekalet edecek ve yetkilerini kullanabilecek.
Seçimler: Meclis üye tamsayısının 5’te 3 çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Bunun yanında Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesi kararını alabilecek.
OHAL durumu: Cumhurbaşkanı ayaklanma, savaş hali, afet, salgın gibi olaylarda 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebilecek. Meclis gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecek. Cumhurbaşkanı savaş halleri dışında 4 ayı geçmemek koşuluyla OHAL’i uzatabilecek. OHAL döneminde çıkarılan kararnameler 3 ay içerisinde Meclis’te görüşülecek, aksi takdirde yürürlükten kalkacak.
Askeri yargı kalkıyor: Yargıda birlik için askeri mahkemeler kaldırılarak, görev ve yetkileri sivil mahkemelere devrediliyor. Ancak savaş durumunda askeri mahkemeler sadece askeri suçları yargılamak için kurulabilecek.
HSYK’da isim değişikliği ve mahkemeler: Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ismindeki “yüksek” ibaresi kaldırılıyor. 13 üyeli HSK’nın Adalet Bakanı ve Müsteşarı doğal üye olacak. Bunun dışında 4 üyesi birinci sınıf hakim ve savcılar arasından Cumhurbaşkanı’nca, 3 üyesi Yargıtay, bir üyesi Danıştay, 3 üyesi yükseköğretim kurumları ile avukatlar arasından Meclis tarafından seçilecek.
Bütçe yapma hakkı: Cumhurbaşkanı’nın tek kanun yapma hakkı bütçe üzerine olacak. Cumhurbaşkanı mali yılbaşından 75 gün önce Meclis’e bütçeyi sunmak zorunda. Meclis’in onaylaması durumunda yürürlüğe girecek kanunun onaylanmaması durumunda ise geçici bütçe yapılacak.
Sıkıyönetim kalkıyor: “Sıkıyönetim” ibaresi kalkarken, Bakanlar Kurulu yetkileri Cumhurbaşkanı’na devrediliyor. “Başbakan” ifadeleri “Cumhurbaşkanı Yardımcıları” ifadesi şeklinde değiştirilecek.
Son madde: Halkoylamasında evet çıkması durumunda, yasalardaki ilgili maddelerin de düzenlenmesi hükmü getiriliyor.
REFERANDUMDA BUNLARA DİKKAT
Oy verme günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.
Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
ANKETLER NE DİYOR, EVET Mİ HAYIR MI?
Tüm Türkiye nefesini tutmuş YSK'nın sonuçların açıklanması için vereceği kararı beklerken, anketler evetlerin önde olduğunu gösteriyor.
ORC referandum anketi sonuçları:
ORC Araştırma en son referanduma anketini1-7 Mart arasında 36 ilde 3 bin 140 kişiyle yaptı. ORC referandum anketi sonuçlarında ‘evet’ oyları yüzde 57,2 çıkarken, HAYIR oyları yüzde 42,8'de kaldı. ORC anketinde anayasa değişikliğinin kabul edileceğine inananların oranı da yüzde 59,6 oldu.
Konsensus referandum anket sonuçları:
Konsensus araştırma şirketinin yaptığı referandum anketinin sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı. Yapılan anketin sonucuna göre; seçmenin yüzde 51,2'si 'HAYIR' derken; yüzde 48,8'i 'EVET' dedi. Eğilimlerinin referandum gününe kadar değişip değişmeyeceği sorulan yurttaşların yüzde 89’u oylarında kararlı olduğunu belirtirken, yüzde 8’i tercihinin değişebileceğini belirtti.
SONAR anket sonuçları:
SONAR, 10-24 Mart tarihleri arasında 26 ilde 5 bin seçmenle yüz yüze ve telefonla görüşme yaptı. Görüşmelerde seçmenlere "16 Nisan 2017 referandumunda oy tercihleri" soruldu.
SONAR'ın yayınladığı anket sonuçlarına göre 'evet' oyları yüzde 49, 'hayır' oyları yüzde 51 çıktı.
Gezici referandum anket sonuçları:
Hayır oyları % 46.7, Evet oyları % 53.3 oranında.
İZMİR referandum sonuçları, evet hayır oranları Karar.com sayfasından anlık olarak takip edebilirsiniz. Türkiye'nin kader oylamalarından biri daha tamamlandı ve oylar sayılıyor. Peki 2010 referandumuna hayır diyen İzmir'de evet/hayır yüzde kaç. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz haberimizden İzmir referandum sonucunu öğrenebilirsiniz.