Tam adı Süreyya İsfendiyari Bahtiyari olan Prenses Süreyya, Son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin ikinci eşidir. Ancak Şah’a çocuk veremediği için saraydan uzaklaştırıldı…
1932 yılında İsfahan’daki bir İngiliz Misyoner Hastanesi’nde hayata gözlerini açan Prenses Süreyya, çocukluğunu Berlin ve İshafan’da geçirdi, Londra ve İsviçre’de eğitimini tamamladı. Tarih sayfalarında ise, ‘Sürgündeki Prenses’ olarak yer aldı…
PRENSES SÜREYYA KİMDİR?
Annesi Moskova doğumlu Alman Eva Karl ve babası 1950’li yıllarda Batı Almanya’da İran büyükelçilik görevini yapan ve asilzade Halil İsfendiyari olan İran Prensesi Süreyya, 22 Haziran 1932 tarihinde İsfahan’daki bir İngiliz Misyoner Hastanesi’nde hayata gözlerini açtı. Ailesinin en büyük çocuğu olan Prenses aynı zamanda anne babasının tek kızıydı. "Yedi yıldız" anlamına gelen Süreyya ismi ailesi tarafından anlamından dolayı özellikle seçildi.
Ailesi uzun süre İran hükümetinin diplomatik işlerine dahil olan Prenses Süreyya’nın amcası Sardar Esad, 1900’lü yılların başlarında İran anayasal hareketinin liderliğini üstlendi.
Prenses Süreyya, çocukluğunu Berlin ve İsfahan arasında geçirdi. Diplomat bir ailenin çocuğu olması ise eğitimine bir kat daha önem verilmesine neden oldu. İsviçre ve Londra’da eğitim aldı.
Evlenme yaşı geldiğinde ise belki de pek çok kadının hayali olan Prensesliğe, son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin ikinci eşi olarak adım attı. Şah, Süreyya'yı halası aracılığıyla Süreyya'nın fotoğrafını gördü ve onun zümrüt yeşili gözlerine deyim yerindeyse vuruldu.
Saraya davet edilen Süreyya'nın da Şahı beğenmesiyle düğün hazırlıklarına başlandı. Cristian Dior tarafından hazırlanan gelinliğiyle Süreyya Prenses olarak sarayın kapısından girdi. 1951 yılında gerçekleşen evliliğin ardından herkesin heyecanla beklediği veliaht bir türlü olmuyordu.
Gittikleri her doktorun çocuklarının olma ihtimalinin olmadığını söylemesi üzerine bu konu devlet meclisinde bile görüşüldü. Sorunun çözülmesi için Şahın Prensesin üzerine evlenmesi teklifi geldi, ancak Süreyya bunu asla kabul etmedi. Kocası Şah istemese bile, ailesi Prensesin saraydan uzaklaştırılması kararını aldı. Prenses Süreyya istemeyerek saraydan ayrıldı ve ‘Sürgündeki Prenses’olarak hafızalarda yer etti.
1956 yılında İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin Türkiye ziyareti kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. İsfahanda Soraya olarak söylenen isim Süreyya olarak Türk halkının diline uygun hale getirildi. Hatta o dönemde doğan pek çok kız çocuğuna Süreyya ismi verildi.
İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi, Prenses Soraya’nın saraydan ayrılışının ardından 1959 yılında Farah Diba Pehlevi ile evlendi. Boşanmayla birlikte prensese yüklü miktarda servet bırakan Şahın tek bir şartı vardı, o da Süreyya'nın boşandıktan sonra hiç kimseyle evlenmemesiydi. Prenses İran Şahı’ndan ayrıldıktan sonra kimse ile evlenmedi.