İsrail saldırılarında ölü sayısı yüzde 41 daha yüksek olabilir. The Lancet’te yayımlanan araştırma, travmatik yaralanmalardan 64 binin üzerinde ölüm gerçekleştiğini ortaya koydu. Ölenlerin yüzde 59’unun kadın, çocuk ve yaşlı olduğu belirtilirken, araştırma sağlık sistemindeki aksaklıklar nedeniyle resmi rakamların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
İsrail'in Ekim 2023 ve Haziran 2024 arasında Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşanan can kayıpları, The Lancet dergisinde yayımlanan hakemli bir araştırmaya göre resmi açıklamalardan çok daha yüksek olabilir. Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu, Yale Üniversitesi ve diğer akademik kurumların ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışma, bölgede travmatik yaralanmalar sonucu yaşanan ölümlerin sayısının, Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen rakamlardan yüzde 41 daha fazla olduğunu ortaya koydu.
ARAŞTIRMANIN BULGULARI
Araştırmaya göre, dokuz aylık dönemde travmatik yaralanmalara bağlı olarak 64 bin 260 kişi yaşamını yitirdi. Bu rakam, Filistin Sağlık Bakanlığı'nın aynı dönemde açıkladığı 46 bin 6 ölü sayısını önemli ölçüde aşarken, hayatını kaybedenlerin yüzde 59,1'inin kadınlar, çocuklar ve 65 yaş üstü kişilerden oluştuğu belirtildi. Bu bulgular, özellikle sivillerin çatışmalar sırasında büyük bir risk altında olduğunu gözler önüne seriyor.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Araştırmada, "yakalama-yeniden yakalama" adı verilen bir istatistiksel yöntem kullanıldı. Gazze Şeridi’nden edinilen ölüm kayıtları, sosyal medyadaki ölüm ilanları ve çevrimiçi anketler bir araya getirilerek analiz edildi. Ölümlerin kayıtlara geçirilmediği durumları da hesaba katmak amacıyla, Kosova ve Sudan gibi diğer çatışma bölgelerinde kullanılan yöntemlerden yararlanıldı. Bağımsız kaynaklar arasında listelerdeki örtüşmelerin azlığı, resmi kayıtlarda yer almayan çok sayıda ölüm olduğu sonucunu destekledi.
ARAŞTIRMANIN ARKA PLANI
Filistin Sağlık Bakanlığı'nın dijital iletişim ve sağlık tesislerine yönelik saldırılar nedeniyle kayıt sisteminde yaşadığı zorluklara da dikkat çekildi. Ayrıca, saldırılar sırasında birçok kişinin enkaz altında kalarak kayıtlara geçmemiş olabileceği ifade edildi.
Araştırmanın başyazarı Zeina Jamaluddine, "Araştırmamız, Gazze'deki trajik ölümlerin gerçek boyutunun rapor edilenden çok daha yüksek olduğunu açıkça ortaya koyuyor" dedi.