İş dünyası EKK kararları kapsamında batık kredi borçları yapılandırılan firmaların yanı sıra ödemesini aksatmayanların da bu haktan yararlanmasını talep ediyor. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Bununla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılmalı. Başka sicillerin bozulmasına da fırsat vermemeliyiz” dedi.
Geçtiğimiz yıl kurda yaşanan artış döviz borcu olan ve açık pozisyonda yakalanan firmalar açısından ciddi olumsuzluklara neden oldu. Kur zararlarının 2016 sonundaki bilançolarda görüleceğini dile getiren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bu açıdan bakıldığında Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan EKK kararları kapsamındaki tedbirlerin firmalara, kendilerini toparlayabilmeleri için zaman kazandırması anlamında önemli olduğunu ifade etti.
Tedbirlerin, bu ay içinde hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Özdebir, bunun için birtakım mevzuat düzenlemelerinin yapılması gerektiğini savundu. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarının genel anlamda ödemeleri temerrüde düşmüş firmaların bankalar nezdindeki borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili olduğuna dikkati çekerek, “Halbuki bunlar zaten hastalanmış firmalar. Asıl bizim cari krediler dediğimiz, bu zamana kadar hiç ödemesini aksatmamış, sicili düzgün firmaların da dara düşebileceklerini düşünüp, onların da kredilerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılmalı” diye konuştu. Mevcut mevzuata göre banka sözleşmelerinde borçların yapılandırılmasıyla ilgili tadilat yapıldığında, firma, yakın izlemede olan ikinci sınıf kredi müşterileri sınıfına atıldığını vurgulayan Özdebir, “Böyle bir şey yapıldığı zaman hem bankalarımızın risk algısı artıyor hem de bu firmalar, gerek bankalar gerekse piyasa nezdinde dikkat edilmesi gereken bir firma olarak değerlendiriliyor. Bu durumda reel sektör ve finans sektörünün kredi vermekten imtina ettiği bir firma durumuna düşürülüyor. Dolayısıyla bu firmaların borçları sicilleri bozulmadan yapılandırılmalı” dedi. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) bu gibi firmalara ek teminat vermesi suretiyle bu borçların yeniden yapılandırılacağının konuşulduğunu anlatan Özdebir, bunun, söz konusu firmaların yine takipteki firmalar arasına alınmasını gerektirdiğini ifade etti. Hazine’nin EKK tedbirleri kapsamındaki 20 milyar liralık teminatının bu gibi firmaların talepleri karşısında bir anda eriyebileceğinin altını çizen Özdebir, “Burada topu KGF’ye atmadan, bankaların da ellerini taşın altına koymaları ve borçları yapılandırmaları lazım. Kredi mevzuatında yapılacak düzenlemeyle bunun önü açılmalı” ifadelerini kullandı. Küresel ekonomide en kötü dönemin geride kaldığını dile getiren Özdebir, firmaların iyi bir döneme sağlıklı bir şekilde geçiş yapmaları açısından cari kredilerin yapılandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Özdebir, “Sicili bozulanlar bozuldu zaten. Başkalarının sicilinin bozulmasına fırsat vermeyecek şekilde tedbirlerimizi almalıyız” değerlendirmesinde bulundu.
REFORMLARA DEVAM EDİLMELİ
EKK kararları arasında Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke olmasını etkileyecek yapısal reformlarla ilgili müjdeler de bulunduğunu hatırlatan Özdebir, Türkiye’nin yeni bir büyüme hikayesi yazabilmesi ve yurt dışındaki Türkiye algısının düzeltilebilmesi için yapısal reformlara devam edilmesinin önemine işaret etti. Özdebir, söz konusu reformlardan en önemlisinin yeni anayasa olduğunu belirterek, “Anayasada yapılan değişikliklerin, belirsizliklerin ortadan kaldırılması adına bir an önce yürürlüğe girmesi önemli” diye konuştu.
ESNAFA 1 MİLYARLIK NEFES
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, terörün ülkelerin ortak sorunu olduğunu belirterek, “Türkiye, terör belasını def ettiğinde dünyanın yükselen yıldızı olacak” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin çok sorunlu bir coğrafyada hem dış hem de iç sorunlara rağmen istikrarını ve güvenini korumayı sürdürdüğünü belirten Baran, terörün sadece Türkiye’nin değil, üçüncü dünya ülkelerinin ve gelişmiş ülkelerin de ortak sorunu olduğuna dikkati çekti. Baran, “Patlayan her bomba umdukları gibi bizi bölmüyor, aksine birbirimize biraz daha bağlıyor, kenetliyor. ATO olarak devletimizin yanındayız, üzerimize düşeni de yaparız. Türkiye, terör belasını def ettiğinde dünyanın yükselen yıldızı olacak.” ifadesini kullandı. Baran, Ankara’nın ekonomik ve sosyal gelişimine yönelik olarak hayata geçirmeyi planladıkları projelere ilişkin bilgi verdi. “Nefes kredisi” ile Ankara tüccarına 1 milyar liralık kredi imkanı sağladıklarını belirten Baran, şehrin ekonomik anlamda kalkınması için Ankara’dan uluslararası uçuşların artırılması gerektiğini kaydetti. Baran ziyaret sonunda Bakan Kaya’ya, ATO’nun hazırlattığı “milli birlik” temalı 2017 yılı takvimini hediye etti.
BURSA’DA İHRACAT % 11 ARTTI
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise Bursa’nın 2016 yılı ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 11 artırarak 13 milyar dolara çıkardığını söyledi. İbrahim Burkay, ortak akıl ve istişare kültürü ile şekillenen projelerinin Türkiye’nin hedefleriyle bütünleştiğini ifade ederek, “Ülkemiz, Bursa gibi şehirlerimizin liderliğinde hedeflerine ulaşacaktır. Bursa iş dünyası olarak, küresel ticarette yaşanan daralmaya rağmen geçen yıl da ürünlerimizi 180’den fazla ülkeye göndermeyi başardık. Önceki yıllarla aynı rakamlara ulaşmanın bile başarı sayılabileceği bir dönemde, üstün bir performans sergileyerek ihracatımızı yüzde 11’den fazla artırarak, 13 milyar dolara ulaştırdık. Performansımızla Türkiye ekonomisine moral verdik. Bursa’mız, yeni başarılar için ülkemize motivasyon kaynağı oldu” diye konuştu.