Mucize, hayâl, kâbus
Cumhurbaşkanı Erdoğan iki gün önce şunları söyledi: “Yılın ikinci yarısıyla birlikte, ekonomide gerçekten çok büyük bir ivme bekliyoruz. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız.”
Kesinlikle heyecan verici sözler… Bir ülkenin, hele de Türkiye gibi neredeyse üç yıldır kronik ekonomik kriz içinde bulunan ve bu nedenle sayısız kredi veya yardım paketi ilan ederek gerilemeyi durdurmaya çalışan bir ülke için büyük bir hedef. Yüksek işsizlik, düşük kur ve ağır hayat pahalılığı ortamında; üzerine bir de hayati öneme sahip yabancı yatırım ve sermaye akışının kesildiği zeminde böylesi bir hedefi dile getirmek aynı zamanda siyasi bir risk de… Üstelik Erdoğan bunu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın o meşhur 2023 hedeflerini yerle bir eden 5 yıllık Kalkınma Planı’ndaki bir hayli küçülmüş hedeflerin ışığında söylüyor. Artık 25 bin dolar kişi başı gelirin, 500 milyar dolar yıllık ihracatın imkansız olduğunu anlatan planın ışığında…
Ama Cumhurbaşkanı buna rağmen adını koydu. Hiç olmadığımız kadar yakın olduğumuz şey eldeki veriler ışığında, yani bizim gerçekliğimizde aynı zamanda bir ekonomik mucizeyi işaret ediyor. Olmaz mı, olur. Yapan var mı, var... Türkiye de 2010/2011 dönemine kadar ilk 10 olmasa da yükselen ve potansiyel içeren bir ülke olarak anılıyor muydu, anılıyordu.
Ne var ki Türkiye’nin hali sözle, iddiayla veya heyecan yaratmakla izah edilmekten çok uzak ve ‘hiç olmadığı kadar ilk 10 ekonomiye’ değil hiç olmadığı kadar 1980’lerden beri hep 16-17’nci sıralarda kalmayı başardığımız şimdi ise 19’a indiğimiz ilk 20 ekonominin dışına çıkmaya yakın…
Peki nereden geliyor bu iyimserlik?
Salgın sürecindeki benzer konuşmalarından anlaşılan o ki Cumhurbaşkanı’nın yaklaşımı Kovid-19’dan sonra bambaşka bir dünya olacağı ve fırsatların yağacağı düşüncesine dayanıyor. Önümüzde, nasıl gelişeceğini bilmediğimiz, kimlere, nasıl fırsat sunacağını anlamadığımız ve en önemlisi de hazır olmadığımız belirsiz bir gelecek var ve bunun güçlü ekonomileri sarsacağını ve bizim gibi ülkeleri ayağa kaldıracağını varsayıyoruz. Nasılsa hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! O zaman da eskiden güçlü olanlar güç kaybedecek ve biz de tabiatıyla güçleneceğiz.
Güzel bir fikir.
Güzel ama küçük birkaç eksiği bulunuyor. Öncelikle, dünyada neyin eskisi gibi olmayacağı belli değil. Mesela, artık internette satış pazarı büyümeye başlıyor ama bu da Türkiye gibi ülkeler için tabir caizse ‘yırtma’ fırsatı sayılmaz çünkü o pazar salgından çok önce paylaşılmıştı. Kaldı ki internetten satarken bakkaldan, marketten, mağazadan satamayacaksınız demektir. Bir yerden gelecek, ötekinden gidecek. Ya da yeni dönemde çalışanların bir kısmı evden hizmet vermeye devam edecek. Bunun da malum, ilk 10’a girmemize bir katkısı olmaz. Ya da insanlar eskiden kazandığı bazı sosyal alışkanlıkları değiştirecekler değiştirmesine ama dünya değişmeyecek. Temel dinamikler; üretim, teknoloji, patent, eğitim gücü, finans ve paylaşım standardı aynen devam edecek. Mesela, Avrupa ve ABD’de ekonomiler salgın nedeniyle küçülecek diye o pay gelişmekte olan ekonomilere gitmiyor. Hatta biz değil pay kapmayı, üstüne bir de sınırları kapatacak kadar sert, ithalatı ve dolayısıyla dış ticareti küçültecek ve dövizi ulaşılmaz kılacak kadar sıradışı hamlelerin peşine düştük. “Dünya değişti, fırsatlar önümüzde” deyip yine bildiğimiz en iyi şeyi yaparak inşaatı güçlendiren tedbirler aldık.
İyimser mi kötümser mi yoksa toparlanıp gerçekçi mi olacağız bilemem. Bilmemiz gereken şudur… Dünyada büyümenin, zenginleşmenin, refah ve istihdam yaratmanın yolu değişmedi, değişmeyecek. Salgından önce iyi bir ekonomi için üretim kalitesi, yeni teknolojilerde rekabetçi olmak, eğitim, hukuk, şeffaflık ve vizyon ne kader gerekliyse salgın sonrasında da gerekecek.
Gerçekten ilk 10 ekonomiden biri olmak istiyorsak bunu bize bir mucize değil, hayatın ve dünyanın bildiğimiz ama yerine getirmekten kaçtığımız şartları sağlayacak. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmasını istemiyorsak yanlış giden her şeyi değiştirme, yenileme ve bilhassa da gerçekle yüzleşme cesaretimiz olmalı. Yoksa, salgının toz bulutu indiğinde bize altın tepside geleceğini sandığımız hayal, kâbus olur.















Bir zamanlar rantı güzeldi ve bunları bu hale getirenlerden olmak karlıydı. Şimdi avantayı başka kapılarda aramak gündemde. Hiç özeleştiri yok değil mi?
Yanıtla (0) (0)Mürsel abim, büyüğümsün ve her ne kadar özgür eleştirme ortamında eleştiri serbest olsa da elbette ki bir düzeyi var. Aynı yolda koşmasak da ben geçtiğin yollardan geçmesem de aynı yerde buluşmuş sayılırız. Ben hep olduğum yerdeyim sen aramıza hoşgeldin. Nezaketle cevapladığın için teşekkürler, sorum sadece sana değildi yazıda yazdığım gibi...
Yanıtla (0) (0)Ekonomi ilk ona girecekmiş,aha girdi diyelim vatandaşa ne yansıyor,onu söylesene bana,yüz lira yüzeĺi lira,hiç utanmada kalmadı artık,bi saray daha yaptırırsın,m.cengizlere trilyonlar ödersin,ülkenin başından nezaman gidersen biz o zaman kurtuluruz.
Yanıtla (0) (0)Erdoğan son 10 yıldır gereksiz ve boş konusuyor, sizler ,bizler de oturup bu ne dedi simdi diye ? Soylediklerini konusuyoruz. Bazen dediklerine derin anlamlar yüklüyoruz. Ama sonunda içi boş, fikirsiz , vizyonsuz bir adam lider kültüyle bütün herkesi ezdi ve geriye tek başına kaldı. Bundan sonrası safi boş laf olacak. Devlet bahceli tef calar erdogan da masal anlatır, 3 sene daha, sonra ne olduguna bakıcaz. Ama ülke uçmuyor , Erdogan ucuyor.
Yanıtla (0) (0)Görünen Oki Erdoğan uşakların ödünü patlatmış
Yanıtla (0) (0)Politik genç'e açık sorduğun için teşekkür ederim.Mürsel ciddi şekilde Cumhur ittifakı yanlısıydı diyorsunuz.Bir iki örnek versen biir.Yorumlarıma bütüqncü bakmamışsınız ikii. Emekli öğretmenim ve hiçbir ek iş yapmıyorum.Reel anlamda hiç bu kadar maaşımın düştüğünü, üst ve alt sınıflar adına orta sınıfın bu kadar ezildiğini hatırlamıyorum.Yani bir güvenlikçi bir bakıma muhtaç insan benden reel olarak fazla maaş alıyor. Cömert'e yazdım artık Akp' ye oy yok.Çünkü dine verdiği zararda kötü puan çizgisini aştı.Akp ye 10 seçümde 5/6 kere aralıklı oy verdim zaten inan ki...
Yanıtla (0) (0)Çoban bağırarak köye inmiş. Yetişin sürüye kurt girdi. Köylü mal ve can havliyle koşmuş sürüye. Kurtu göremeyince vela havle diyerek geri dönmüş. Başka bir gün çoban bu sefer dağdan bağırmış "kurt beni de esir aldı", yetişin. Köylü tekrar koşmuş ve çobana diş bileyerek tekrar geri dönmüş. Çoban, "oyunumu anladılar" demiş. Başka bir yalan uydurmam lazım köylüyü aldatmak için. Bu sefer dağın tepesine çıkıp "kuzular koyun doğurdu, yetişin yetişin, seyredin" demiş. Köylü dinlemiş, düşünmüş. "Yahu", demiş "bu sefer çoban farklı söylüyor. Kurttan bahsetmiyor. Yalan olamaz. Gidip bi bakalım hele!"
Yanıtla (0) (0)İçeride bir kivilcim cikma her yer ates icinde kalir herhalde yardakcilar Erdogan a her zaman ki gibi merak etme isler yolunda diyorlardir. Bu ulke suan yuzde 70 ac yarin ne yiyecegini bilmiyor, acaba Kim kendini atese verecek bir kivilcim yeter
Yanıtla (0) (0)Mesele sadece Büyük ekonomi olmak değil. Hindistan 7. büyük ekonomi, Danimarka ise 40. büyük ekonomi.Sormak lazım insanlara Hidistanda mı yoksa Danimarka'da mı yaşamak istersiniz diye...
Yanıtla (0) (0)14.33 1976 yılında Sn.Demirel zamanında Türkiye 17. büyük enonomi idi. 1979 yılında Bülent Ecevit zamanında ise 16. sıraya kadar yükseldi.
Yanıtla (0) (0)13.09 Sn Demirel en azından gitmesini biliyordu. Gitmem de gitmem diye tutturmuyordu. Tekrar seçilmesi konusu içinse seçenlere sormak lazım...
Yanıtla (0) (0)Ek olarak Mürsel bey çok ciddi Cumhur ittifakı yandaşı idi, birçok politikasını beğeniyordu. 1 ay içinde yapılan yorumlarda bile 180 derece değişim var. Yazıyı okuyanlardan üstüne alınanlara söylemek istediğim size para, imkan, yandaşlık kotasının içinde kalacağınız bir mevki verilse de bu sözleri söyler miydiniz? Yoksa pastadan eski paylarınızı alamıyor musunuz? Şimdiden cevaplar için teşekkürler.
Yanıtla (0) (0)Bize düşecek olan maalesef toz bulutu. Belirsizliklerle dolu bir dünyada ekstra kimsenin yaşamadığı bir salgınla karşı karşıyayız. En önce aşı bulmayı geçtim fırsat olarak elimizde kalan tek şey halkımızın dirayetli ve bu çalışma şartlarına dahi uyum göstermesi. Doktorlarımız zorlansa da zaten benzer mesaileri normalde yapıyorlardı, en büyük başarı onların. Sonra bizlerin, işlerimize devam ettik, yasaklara büyük çoğunlukla uyduk. Ancak paramız yok ve artık yasak da dinlemiyoruz. Para Türk halkının eline geçmezse sıkıntı...
Yanıtla (0) (0)avukatlar yürüyüş yapıyor polis müdahale ediyor...hak hukuk adalet adalet partisi adı altında ne durumda?
Yanıtla (0) (0)Allahın cc da bir planı vardır demek kötü birşey demek değildir sayın editor.
Yanıtla (0) (0)Ingiliz lügatina göre, Hindi Milltine mensup Pr_off. Ce_lal adinda yontma Taş Devri Geveze Üviversitesi Ögretim Gör evlisi. Acaba Kendisi hangi hastaliga çare buldu? veya uzaylilarin konuştuklari dili tercüme edebilir mi? veya Depremde sallanmayan bir Made keşf etti mi? Etmediyse neden? Yoksa kendisi her alanda bir hiçlik mi? Acilen ve Acele cevap beklerim. Sari Cizmeli Miho efendi. Tüm akilli canlilara Hürmetler. Selam ve Dua ile.
Yanıtla (0) (0)RTE AKP hükümeti bir ara evde çalışan kadınlar kaçak diye yaşlı ev hanımlarına kaçak çalıştırdı diye ceza kesiyordu ya....Evrensel gazetesinden Ercüment Akdeniz bugünkü köşesinde, "Afganistanlı çobanlar" başlıklı bir yazıyı okuyun...
Yanıtla (0) (0)BEN LİSEDE OKURKEN TÜRKİYE DÜNYANIN 19NCU EKONOMİSİ İDİ. YAŞIM 60 A GELDİ HALA AYNI YERDEYİZ. İLK 10 A GİRMESİ İÇİN ENAZ BİR KAÇ TANE MARKA ÜRÜN ÇIKARMASI LAZIM. BUNUN İÇİNDE YAPISAL SORUNLARINI AŞMASI LAZIM. EN BAŞTA ZİHNİYET SORUNU. DUYGUSAL(GELENEKÇİ) DÜŞÜNCEDEN, RASYONEL(AKILCI) DÜŞÜNCEYE GEÇMESİ ŞART.
Yanıtla (0) (0)"Hiç olmadığı kadar ilk 10 ekonomiye yakınız." güzel iddia ,olabilir.İşçilerin kıdem tazminatina niye göz dikiyorsun.15 Temmuz gazilerine yardım parasını niye gazilere ödemiyorsun,her şeye dolaylı vergi koyuyorsun.Halka bir anket yapılsa bu söze kaç kişi inanıyor acaba.
Yanıtla (0) (0)Yirmi yıldır ilk10'a gireceğiz. Ne güzel. Bizim örümümüz bitti Reis efendinin yalanları bitmedi. Adamcağız haklı, bizim toplumda yalanlara inanmaya aday koyun sürüsü gibi kocaman bir kitle var. Demirel 7 defa geldi gitti devşirme vaatler ve yalanlar ile. Erdoğan ise gece gündüz tumturaklı süslü hitabeti ile cahili bi güzel efsunlaştırıyor. Biraz da din sosu döşedin mi maşallah koçuma. Böyle başa böyle tarak.
Yanıtla (0) (0)Tebrikler
Yanıtla (0) (0)Samilhas işin omurgası başka onu görmüyorsun ya da...
Yanıtla (0) (0)Yılın 2.yarısına girdik sayılır.Antalya caddeleri ve Yatlimanı'nda 37 yıldır görmediğim bir sessizlik var.Ortalıkta tek bir yerli yabancı turist yok desem yeri.İnsanlar son sabırlarını kullanıyor gibi.Ya içine gömülü derin sessizlik veya ani patlamalı öfke. Başkan da son tesellilerini söylüyor gibi.Tosuncukları ve sarayı başta olarak sıkı bir tasarruf yoluna gitse daha inandırıcı ve faydalı olur..
Yanıtla (0) (0)Türkiye'yi dünyanın en ileri on ülkesi arasına sokma lafından usandık, artık dünyanın bir numaralı ülkesi moduna geçmemiz lazım.Ama hangi konuda? Hangi konuda yaklaştıksa o konuda.
Yanıtla (0) (0)RTE bir ekonomist edasiyla ilk 10'a girilecegi müjdesini verdi.Yandaslar cok sevinirler ,inanirlar bu palavralara,ben sahsen aci aci gülümsedim..Ekonomik göstergeler umut vermiyor.Türkiye 2001 yilindaki ekonomik buhranin esiginde..La Fontain masallariyla vatandaslari hic degilse kandirmayin..
Yanıtla (0) (0)Muhterem konuşmasını aya 4 şeritli yol bekleyen kitleye yapıyor! Yarın dese ki, ekonomimiz Almanyayı ona katladı, cebinde ekmek parası yokken kalkıp göbek atacak bir kitle var yurdumuzda ne yazık ki! Tek ümidimiz son yerel seçimle birlikte o kitlenin azalmış olması! Geçim sıkıntısını yoğun yaşayan kesimin diyanet başkanı Erbaş efendinin FAKİR ALLAHA DAHA YAKIN safsatasının İslami olmadığını anlamasını umuyorum. 40 bin maaş ve 1 milyonluk araçla insan utanır yahu! Süleyman çok yükseltti, imam için çıtayı, inşallah fethe kalkmaz, molla 7 kıtayı! Mete Han ve Atatürk benzetmesi akıldışı ve absürd!
Yanıtla (0) (0)Ne demişti Morpheus: “Bu senin son şansın. Bundan sonra, bir geri dönüş olmayacak. Mavi hapı alırsan, bu hikâye sona erer, yatağında uyanırsın ve istediğin her neyse ona inanırsın. bu ülkede mavi hap dan bol ve onu yutanlardan bol ne var ki. bakalım kırmızı hap ne zaman bulunacak ve o ne zaman yutulacak. o zamana kadar hayaller peşinde koşmaya devam. zaten bütün sorumluluk muhalefette değil mi. onlar yüzünden bu haldeyiz.
Yanıtla (0) (0)Hindistan dünyanın 7. büyük ekonomisi.Danimarka ise 40. İnsanlara sorsalar Hangi ülkede yaşamak isterseniz diye. Acaba cevap nasıl olurdu?
Yanıtla (0) (0)Aslı yok yaylasında 1500 koyunum var benim.
Yanıtla (0) (0)Bizde çok bilinen bir mucize vardır hangi günahı işlersen işle vergi kaçır zinaet hırsızlık yap hiç ibadet yapma yalan söyleiftira at ezyet et insan öldür yok yere Allah kuran peygamber adını anarak yemin et zina suçu işle sonra başına bir takke çeneye sakal elde tesbih önce hicaz sonra şeyhin tekkesinde diz kırıp cebine okkalı bir bahşiş riakar ve alaycı bir saygı biat etmiş gibi bir miş ve yolunacak kaz bulup sonra tüylere ortak olma iş tamamdır cennet senin adında ermişe çıkar bakınız şekil a FETÖ ve MENZİL işte kısa hikaye
Yanıtla (0) (0)Çinde demokrasi mi var? diyenlerin ulke yonettigi yedde umuglariniz olmasi beni sevindirdi?. Belkj de yapabildceklerimiz icin. son sanslarimizdir. Tum ulke hep beraber dogruyu haykirmali.
Yanıtla (0) (0)Mustafa Bey, düşüncelerinize katılıyorum. Salgın nedeniyle dünyanın önde gelen ülkelerin ekonomilerinde küçülmelerin olacağı tahmin ediliyor. Bununla beraber, bizim gibi ilk yirmi ülke listesinin ikinci onları (G-20'nin onuncu ve yirminci arasındaki on ülkesi) için Covid salgını sonrasında ortaya çıkacak gelişmeler sebebiyle sıralamada bir değişme olacağı da öngörülüyor. Bazı ülkeler G-20'nin dışına çıkabilir, bazıları da ikinci onlarda iken ilk ona girebilir. Bu durumda ilk ondakilerden bazıları da ikinci ona gerileyecektir. Ama bu gelişmelerin kısa vadede olacağını söylemek gerçekçi değil.
Yanıtla (0) (0)Göstergelerde ibre az enflasyon, çok adil adelet, şeffaflıklık, iyilik, iyimserlik, mutluluk, bol kazançlar, güzellikler varsa neden olmasın... Kurumlar, kurullar hukuka uygun olarak hızlı, doğru, kurallara göre hareket ediyorsa neden olmasın.... Kaptanın önündeki göstergenin ibaresinin yönü önemli..
Yanıtla (0) (0)Muşta bey ,ilk yıllar millette dış ülkelerde hükümetimize güvenmişti.Paralar geliyordu. Şimdi laf değil,icraat zamanı.
Yanıtla (0) (0)İkinci Dünya savaşı sonlarında Ruslar Berlin’de girmek üzere iken bir çok Alman Moskova’ya girmek üzere olduklarını sanıyordu.
Yanıtla (0) (0)Sümerler zamanında kullanılan 60 tabanlı sayı sistemine geçilip,pi sayısı 7,5 e çıkarılır,suyun kaynama noktası 150 derece Celsius ayarlanabilir bir de yerçekimi kanunu iptal edilip yerine gök itimi yasası,kim tutar bizi
Yanıtla (0) (0)Fox haber görüntülerini gösterdi. Erdoğan 2013’te yaptığı açıklamada “Merkez Bankası’nın döviz rezervi 130 milyar dolar” diyor. 2019’da 120 milyar dolara çıkardıklarını söylüyor.
Yanıtla (0) (0)Mustafa Bey sizler de artık gerçekleri görüyorsunuz. Ülkemizin tek adam elindeki durumu maalesef faciaya doğru gidiyor. Bu süreçte sadece kaleminizle değil, bütün gerçekleri, hatalarınızı, bundan sonra yapılması gerekenleri sosyal medya, youtube vb. platformlarda dile getirmelisiniz. Artık uyarı faslı geçti artık önlem alma faslı. Milletini seven bir yazar olarak her mecrada sesinizi duyurmaya çalışın. İnşallah bu konuda inisiyatif alan kalemlerden olursunuz. Allah yardımcınız olsun...
Yanıtla (0) (0)İkinci dalga gelince bakalım neyin hesabını yapacaksınız
Yanıtla (0) (0)RTE ilk on demis !Laf fiyakali da ici bos.. Afra,tafra,palavra.Her sey kötüye, saka maka degil cok kötüye gidiyor.durum berbat ve daha da berbatlasiyor.La Fontain 'den masallara da karnimiz tok ..
Yanıtla (0) (0)Şair ne güzel söylemiş: " Yoktur benim hayal ile alışverişim İnan ki ne demişsem, görüp de söylemişim." Fakat, anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul-zurna az...
Yanıtla (0) (0)Duyduk duymadık demeyin! Yakında yerli malı yurdun malı İlk uzay aracı Aya değil,Mars’a inecek.Palavra demeyin,yoksa çok gücenirim.
Yanıtla (0) (0)Bu kafayla dolari bile biz kontrol eferiz
Yanıtla (0) (0)Çok şey yazmaya gerek yok asin özgur....köşe yazarlari ....Mert....oldugu zaman Herşey düzelir.....panik yok...karamsar olmayin .......................
Yanıtla (0) (0)Evet, 1,26 da yazan arkadaşa katılıyorum,ilk beşede girebiliriz demis,bencede 4 ay sonra dünya ekonomi sıralamasında şuan ilk 10 dayız derse kim ne diyecekki,çünki onun hazırliğı yapildı,tuik ve diğer kurumların atamaları tamam,3 ay sonra enflasyon yüzde 3 diyecek görün:))),zaten ekonomide bundan sonra komedi dönemine geçtik haberiniz ola.
Yanıtla (0) (0)Mustafa Bey bahse var mısınız? Bizdeki istatistikçiler ile biz ilk üçe gireriz. Hatta Kuzey Kore gibi dünyanın en gelişmiş en güçlü ülkesi oluruz. Zaten kaç yıldır bizi kıskanmıyorlar mı. Hangi ülkede aya dört şeritli yol yapıldı? Hadi ayı geçtim bizdeki dolar bazlı duble yollar hangi batı ülkesinde var, gidin görün adamlar çamurlu yollarda zar zor gidiyorlar. Hele o paralı körpüler, paralı şehir hastaneleri, adalet dağıtmayan koca cüsseli adalet sarayları nerede var. Allahın seversen bizdeki damat hangi başkanda var. Ben bahse varım, bir bimilyon varım 2023'te ilk üçteyiz...
Yanıtla (0) (0)Tam isabet. Başka söze gerek yok.
Yanıtla (0) (0)Dünyada ilk on ekonomi arasına gireceğiz sözü 17den 19. EKONOMİYEgerilemişsek gerçekle alakası yok kitleleri inandıramazsınız. Bari bulunduğunuz sıralamayı kaybetmeyin. İşin özü yoksullaşıyoruz. İşsizlik birtakım tedbirler alınacağına ödeme gücü olanlara konut kredisi işsiz olan vatandaş a bu krediyi kullandırılan mı. Konut kredisi yerine işsize işkurma kredisi verilmeliydi.
Yanıtla (0) (0)Birakin ilk onu ilk bese bile girmemiz pekala mumkun. Istatistikleri/rakamlari artik ozerk kurumlar degil Erdogan belirliyor, istedigi rakamlari uretmeyeni sepetliyor. yani Turkiye'yi birinci bile yapabilir. Kucuk bir sorun var: dunya dalgasini gecer...
Yanıtla (0) (0)