Bugün Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü. Hareketsiz yaşamın kalp-damar hastalıklarından diyabete, hipertansiyondan kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, daha fazla hareket tavsiyesinde bulunuyor. Merdiven çıkmakla işe başlayabilirsiniz.
Hareketsiz yaşam bütün dünyayı tehdit ediyor ve önemli sağlık problemlerine yol açıyor. Kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının temel nedenleri arasında bulunan hareketsiz yaşamla mücadele etmek ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü olarak anılıyor. Uzmanlar bu günde herkesi kalbi, kasları, kemikleri, eklemleri, ruhu ve beynini sağlıklı tutmak için yürümeye, koşmaya, yüzmeye; tüm bunları yaparken de derin ve doğru nefes almaya davet ediyor.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, her gün merdiven çıkan kişilerin beyin yaşının yaşıtlarına göre bir yaş daha genç olduğunu söylüyor. Kaya “Okulda basamakları ikişer üçer olarak uçarak çıkan çocukların beyinlerini ileri yaşlara hazırladığını düşünmemişizdir.Yeni çalışmalar merdiven çıkanların ileri yaşlarda beyinlerinin yaşıtlarına oranla daha genç kaldığını gösteriyor” diyor.
EĞİTİM DE GENÇLEŞTİRİYOR
Bedenin ve ruhun yaşının her zaman insanın gerçek yaşıyla aynı olmadığını belirten Kaya’nın bu konuda yapılan araştırmaları anlatıyor: “19 ila 79 yaşları arasında bulunan 331 sağlıklı erişkin üzerinde çalışan bilim insanları fiziksel aktivitenin beyni genç tutarak hem biyolojik yaşı (bedeninizin içinde bulunduğu gerçek yaş) hem de kronolojik (takvim) yaşı olumlu etkileyebileceğini gösterdi. Çalışmada her gün merdiven çıkan kişilerin beyin yaşının yaşıtlarına göre bir yaş daha genç olduğu bulundu. Yazarlar eğitimin de beyin yaşını bir yaş gençleştirdiğini vurguluyor. Okul çağında hem okuyan hem de merdiven kullanan gençlerin ileri yaşlarında beyin yaşlarının yaşıtlarına göre genç olması başta bunama olmak üzere çok sayıda hastalığı önlediği belirtiliyor. Yine benzer bir çalışma fiziksel aktivitenin beyin fonksiyonunu doğrudan etkilediğini gösterdi. Yaşamı boyunca egzersiz yapan yaşlıların yapmayanlara oranla özellikle hızlı karar verme ve dikkat konusunda daha iyi mental seviyeye sahip olduğu kaydediliyor.”