Yayın dünyasında haftanın öne çıkanlarını KARAR okurları için derledik. 51'inci yaşına yeni tasarımıyla giren 'Sanat Dünyamız' dergisinden, James Joyce'un ilk ve tek oyunu 'Sürgünler'e, Kenan Bölükbaş'ın ilk romanı 'Hayal Kırıklıkları Atlası'ndan Henize Nilgün Karataş'tan 'Defne ya da Bazı Tuhaf Hayatlar'a dört yeni eser rafta.
SALİHA SULTAN
50 YILI GERİDE BIRAKAN SANAT DÜNYAMIZ'IN YENİ YÜZÜ: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından yayımlanan Sanat Dünyamız dergisi 51. yılında yeni tasarımıyla üç ayda bir okurlarla buluşacak.
Dergi güçlü dosya konularına ek olarak güncel sanat sahnesinden sergilere söyleşi, eleştiri ve deneme yazılarıyla yer vermeye devam edecek. Derginin Kış 2025 başlıklı 209’uncu sayısında ekolojiyle sanatın kesiştiği yere bakan, hayvan hakları savunucularına ve insan tahakkümünü sorgulayan eserlere yer veren ‘Kentin Doğası Birlikte Yaşamak’ dosyası yer alıyor. 24-27 Ocak 2025 tarihlerinde düzenlenecek II. Sanat Dünyamız Film Günleri “Bir de Buradan Bak” temasıyla sinema yazarı Engin Ertan’ın küratörlüğünde bu yıl arşivi malzeme edinen ve gizli kalanları anlatan filmlere odaklanacak. Bu vesileyle dergide Senem Aytaç’ın arşiv ve sinemaya odaklanan bir yazısı yer alıyor.İnci Eviner, Umut Azad Akkel - Ozan Ünlükoç, Işık Güner’in söyleşilerinin de yer aldığı geniş kapsamlı dergi yine dolu dolu.
JAMES JOYCE'UN İLK VE TEK TİYATRO ESERİ TÜRKÇEDE: VakıfBank Kültür Yayınları, ‘Ulysess’, ‘Ölüler’, ‘Dublinliler’ gibi kült eserleri ile tanınan İrlandalı yazar ve şair James Joyce’un ilk ve tek tiyatro eseri ‘Sürgünler’i okurlarıyla buluşturdu. Dilara Erdem’in Türkçeye aktardığı çalışma, Joyce’un edebi dehasının yalnızca romanlarında değil, tiyatro sahnesinde de nasıl yankı bulduğunu kanıtlıyor. Edebiyat dünyasında derin izler bırakan Joyce’un ‘Sürgünler’i insan ruhunun derinliklerine inen ve ilişkilerin karmaşık yapısını sahneye taşıyan çarpıcı bir yapıt olma özelliği taşıyor. Eser, Joyce’un edebi dehasının yalnızca romanlarında değil, tiyatro sahnesinde de nasıl yankı bulduğunu gözler önüne seren, ıskalanmaması gereken bir çalışma…
ÇOCUKLUK ÇAĞI TRAVMALARINA BİR AYNA: TRT Müzik Kanal Koordinatörü Kenan Bölükbaş’ın ilk romanı ‘Hayal Kırıklıkları Atlası’ Muhit Kitap tarafından okurun beğenisine sunuldu. Bölükbaş, romanında herkesin hayatında iz bırakan ama belki de fark edemediği ‘geçmek bilmeyen anlar’ üzerinden, yaşamın kırılganlığını ve çocuk dünyasının hassas dengesini konu ediniyor. Hayaller kırıldığı yerden yeniden şekillenir mi? Çocukluk, bir umut dünyası mı, yoksa bir hayal kırıklıkları atlası mı? Bu kitap, bir çocuğun ailesiyle, çevresiyle ve en çok da kendi dünyasıyla olan ilişkilerinde yaşadığı kırılma anlarını, unutulmaz izler bırakan deneyimlerini, yalın bir dille gözler önüne seriyor. Roman, ebeveynliğin ve çocuk olmanın zorlu yollarında yürüyenlere ayna tutuyor.
GEÇMİŞ İLE GELECEK ARASINDA ÜÇ KİŞİLİK BİR İYİLEŞME HİKAYESİ: Gazeteci ve yazar Henize Nilgün Karataş’ın ‘Defne ya da Bazı Tuhaf Hayatlar’ adlı ilk romanıyla okurla buluştu. Kadın dayanışmasının sembol isimlerinden Şule Çet ile benzer bir kaderi yaşayan ancak hayatta kalan Defne’nin hikayesini merkeze alan roman, geçmiş ile gelecek arasında üç kişilik bir iyileşme hikayesi anlatıyor. Romandaki anlatıcılar ‘uyum ve uzlaşma’ adına hayatımızın nasıl tahrip edildiğine işaret ederken, ‘herkes kendi hikayesine kendisi sahip çıkmalı’ diyor. Yazar A7 Kitap etiketiyle raflarda yerini alan romanında, kadın cinayetlerinden toplumsal cinsiyet rollerine, aşkın yıkıcılığından geçmiş travmaların sarsıntısına kadar birçok temayı post modern bir anlatıyla okuruna sunuyor.