Ahmet Güneştekin’in “Kayıp Alfabe” sergisi, 17 Ocak – 20 Temmuz 2025 tarihleri arasında Artİstanbul Feshane’de sanatseverlerle buluşacak. Sergi, hafıza, göç ve mitoloji temalarını ele alarak taş ve metal gibi malzemelerle üretilmiş heykeller, enstalasyonlar ve tuvallerle çok katmanlı bir anlatım sunuyor. Yıldız Holding sponsorluğunda gerçekleşen sergi, kitap ve yayın gelirlerini sanat öğrencilerine bağışlarken izleyicileri geçmiş, bugün ve gelecek üzerine düşünmeye davet ediyor.
Ahmet Güneştekin’in “Kayıp Alfabe” sergisi, 17 Ocak – 20 Temmuz 2025 tarihleri arasında Artİstanbul Feshane’de sanatseverlerle buluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Christoph Tannert’in küratörlüğünde düzenlenen sergi, geçmişin izlerini güncel meselelerle birleştiren disiplinlerarası eserleriyle dikkat çekiyor.
Feshane’nin restorasyonuyla yeniden kültür-sanat platformu olarak hayata döndüğü mekânda gerçekleşecek etkinlik, sanatçının göç, hafıza ve dil gibi temalar etrafında geliştirdiği eserlerini bir araya getiriyor.
Sergide, geçmişle yüzleşen hafıza çalışmaları, mitolojiyi yeniden yorumlayan tuvaller, taş ve metal gibi doğal malzemelerle üretilen heykeller, ses ve görüntüleri buluşturan enstalasyonlar ile kırkyama tekniklerini kullanan özgün eserler yer alıyor. Ahmet Güneştekin, “Kayıp Alfabe” sergisiyle bireysel hikâyeler ve toplumsal kırılmalar üzerinden geçmişin izlerini taşıyan nesnelerle izleyiciyi bir sorgulama sürecine davet ediyor.
“BİN YILLARIN TANIKLARI”
Hasan Mert Kaya’nın yardımcı küratörlüğünü üstlendiği “Bin Yılların Tanıkları” adlı özel bölüm, Anadolu’nun üç bin yıllık tarihinden esinlenerek üretilmiş bronz yapıtlar ve sikkelerden türetilmiş boyutlu işlere ev sahipliği yapıyor. Güneştekin, dilin politikalarını ve alfabelerin kültürel yansımalarını araştırdığı bu bölümde, dilin çok katmanlı ve yaşayan bir sistem olduğunu vurguluyor. Sanatçının taş ve metal oluşumlarıyla hazırladığı heykeller ise mekâna özgü düzenlemeleriyle izleyicilere farklı bir deneyim sunuyor.
Milyonlarca yıllık taş oluşumlarının kullanıldığı eserler, ziyaretçilerin algılarını harekete geçirirken, mekânın tarihsel dokusuyla diyalog kuruyor. Ahmet Güneştekin’in mitlerden ilham alarak gerçeklik ve kurguyu birleştirdiği eserler, geçmişten bugüne uzanan bir kültürel bağ kurarken izleyicilere yeni perspektifler sunmayı amaçlıyor.
Sergi, Angelo Bucarelli ve Paola Marino’nun sanat yönetmenliğinde, DG Art Project iş birliğiyle gerçekleşiyor. Yıldız Holding ana sponsorluğundaki etkinliğin kitabı, Murat Ülker’in önsözüyle yayımlanacak. Sergiye özel bir diğer yayın, “Bin Yılların Tanıkları” bölümünü kapsayacak şekilde Bilfen Okulları sponsorluğunda hazırlanıyor. Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı edisyonla okuyucuyla buluşacak kitapların gelirleri, Güneştekin Vakfı aracılığıyla sanat öğrencileri ve okullara bağışlanacak.