Saliha Sultan, bugün ki yazısında, biri çizgi roman olmak üzere dört farklı kitap ile ilgili bilgi verdi. "Tarık Çelenk’in perspektifinden ‘yozlaşma ve çürüme’" başlığıyla KARAR Gazetesi'nin ikinci sayfasında yer aldı.
SİLAHA SULTAN
Yazar Tarık Çelenk’in ‘Türk Sağının Düşünce Atlası’, ‘Türk Sağı; Mahalle, Kriz ve Kritik’ kitaplarının devamı niteliğindeki ‘Mahalle Krizinden Memleket Krizine’ kitabı Beyoğlu Kitabevi etiketiyle rafta. Çelenk, son çalışmasında mahalle dönüşmeden devletle bir senteze girdiğinde nasıl bir memleket krizine dönüştüğünü anlatıyor. Bu durumu, ‘Görgüsüzleşme, Yozlaşma ve Çürüme’ alt başlıklarında teorik, iç ve dış saha gözlemleri ve mukayeseleri ile açmaya çalışan yazar kendi gördüğü memleket resmini okuruyla paylaşıyor. Kapağında çürüme sembolü olarak köklü bir çınar ağacının gövdesinde başlayan çürümeyi ve onunla mücadele eden canlı dokuyu yansıtan kitabın arka kapağında ise Tanıl Bora, Taha Akyol ve Ersin Kalaycıoğlu’nun kitaba dair düşünceleri yer alıyor.
OSMANLI'DAN KALMA BİR ŞÜPHEYİ SATIR SATIR ÇÖZMEK İSTER MİSİNİZ?
Prof. Dr. Ali Akyıldız’ın ‘Şüphe, Hayri Beyin Vefatı İntihar mı Cinayet mi?’ kitabı Timaş Yayınları Tarih Kitaplığı Dizisi’nden çıktı. Akyıldız, bu kitabında, sarayda Ceyb-i Hümayun kitabetinde görev yapan Daruşşafaka mezunu Hayri Bey isimli bir kâtibin şüpheli vefatı sonrası apar topar defnedilmesi, padişahın mezarını açtırıp na’şına otopsi yaptırtması, polis müfettişleriyle zaptiye nazırının soruşturmasında ortaya çıkan bulgu ve verileri değerlendirip saraya iletmesi ve dosya tekemmül ettikten sonra da sanıkların yargılanması süreçlerini tabir caizse bir ‘tarih dedektifi’ titizliğiyle inceliyor. Akyıldız, ayrıca, Sultan II. Abdülhamid döneminde emniyet ve yargı sistemlerinin çalışma usulleriyle dönemin basınının kamuoyu oluşturma süreçlerini de gözler önüne sererek polisiye romanları aratmayacak derecede kıymetli bir mikro tarih eseri ortaya koyuyor.
İNSAN YAŞAMINDAKİ GÖRÜNMEYEN ÇATLAKLAR
Can Yayınları, Fransız yazar Jean-Paul Didierlaurent’in, yirmi dokuz dile çevrilen ve Fransa’da yılın edebiyat olayı olarak kabul edilen ‘6.27 Treni’nin ardından ‘Çatlak’ romanınını okurla buluşturdu. Roman, Mehmet Moralı’nın Türkçe çevirisi ile raflarda yerini aldı. Yazar, ‘Çatlak’ta günlük yaşamın monotonluğundan kaçan ve kendini yeniden keşfeden bir adamın hikâyesini ustalıkla anlatıyor, okurları varoluşsal sorgulamalara ve insan ruhunun derinliklerine sürüklüyor. Romanın Xavier Barthoux’nun işiyle ailesi arasındaki düzenli hayatının yazlık evinin duvarında keşfettiği bir çatlakla sarsılmasıyla açılan sayfaları, bir yandan hayatın sürprizlerini gözler önüne sererken bir yandan da insanın yaşamındaki görünmeyen çatlakları sorguluyor.
'21. YÜZYILIN EN İYİ KİTABI' ŞİMDİ ÇİZGİ ROMAN"
İtalyan yazar Elena Ferrante’nin, The New York Times tarafından 2024 itibariyle 21. yüzyılın en iyi kitabı olarak tanımlanan romanı ‘Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’, Chiara Lagani ve Maria Cerri tarafından çizgi roman olarak uyarlandı. Lagani’nin romandaki metni çizgi roman diline uyarlaması ve Cerri’nin harika illüstrasyonları ile romanın duygusunu, tonunu ve atmosferini kusursuz bir şekilde yansıtan ve Eren Yücesan Cendey tarafından Türkçeleştirilen çizgi roman, Everest Yayınları’ndan çıktı. Kitap, okurları İtalya’nın ayrıksı ve özgün kenti Napoli’de yolculuğa davet ediyor.