Ayanis Antik Kenti'nde Urartu dönemine ait eserler bulundu

Ayanis Antik Kenti'nde  Urartu dönemine ait eserler bulundu

Van’daki Ayanis Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, Urartulara ait 3 bronz kalkan ve 1 bronz miğfer bulundu.

Van'daki Ayanis Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda Urartulara ait 3 bronz kalkan ve 1 bronz miğfer gün yüzüne çıkarıldı. Bu buluntular, Urartu metal işçiliğinin zenginliğini gözler önüne serdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kazılardan çıkan eserlerin 2 bin 700 yıl öncesine tarihlendiğini belirtti. Ersoy, bu eserlerin, Urartuların baştanrısı Haldi'ye ithaf edilen anıtsal tapınak kompleksinde bulunduğunu ifade etti. Kazıların, Urartu Krallığı'nın metal işçiliğinin ne denli ileri düzeyde olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

" Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen ve sürelerini 12 aya çıkardığımız kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir nadide eser gün ışığına kavuşuyor. Anadolu tarihinin kadim uygarlıklarından #Urartu Krallığı’nın son büyük kenti olan ve günümüzden 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen Ayanis kentinde sürdürülen kazılarda yeni eserlere ulaşıldı. Urartuların baştanrısı Haldi’ye ithaf edilen 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğfer kazılarda ortaya çıkan yeni eserler oldu. Ayanis'te tanrı Haldi’ye adanan anıtsal tapınak kompleksinde gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserler Urartu metal işçiliğinin zenginliğini ve ulaştığı seviyeyi yansıtıyor. Eserlerin gün ışığına kavuşmasında emeği olan @kvmgm ekiplerimize teşekkür ediyorum."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN