Kırtasiye piyasasında Çin malı hakimiyeti

Kırtasiye piyasasında Çin malı hakimiyeti

Türkiye'nin kalem, çanta, defter, kalem traş, matara gibi okul ürünlerini kapsayan ithalatı yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 42,4 artarak, 45,4 milyon dolara yükseldi. Söz konusu ithalatın yüzde 25'lik bölümü Çin'den gerçekleştirildi.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala vatandaşlar, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için kırtasiyecilerin yolunu tutarken, piyasadaki ürünlerin çoğunun Çin menşeli olması dikkati çekti.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kalem, defter, kalem traş, çanta ve matara ithalatı yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 42,4 artarak, 45,4 milyon dolara ulaştı.

İthalatta ön plana çıkan ülke Çin olurken, temmuz ayı sonu itibarıyla Çin'den anılan ürün gruplarından 11,3 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Bu tutarın toplam ithalat içindeki payı yüzde 25 oldu.

En çok kurşun kalem ithal edildi

İthalata konu ürünler arasında en fazla ön plana çıkan ürün grubu boya kalemleri de dahil olmak üzere, kurşun kalemler oldu. Bu ürün grubunda yılın 7 ayında gerçekleştirilen dış alım geçen yılın aynı dönemine göre, 2,7 katına çıkarak, 24,6 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Çin'den 1,8 milyon dolarlık kurşun kalem ithal edildi.

Mataralar 13,9 milyon dolar ile ikinci sırada yer alırken, 3,7 milyon dolarlık çanta, 3 milyon dolarlık da kalem traş ithali gerçekleştirildi.

"Yerli üretici desteklenmeli"

Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, özellikle Çin'de işçi maliyetlerinin ucuz olmasının aralarında yerli firmaların da bulunduğu birçok firmayı bu ülkede yatırım yapmaya yönlendirdiğini ifade etti.

Bu durumun yerli üreticinin gücünü zayıflattığına dikkati çeken Şimşek, "Yerli üretim imkanlarıyla ile ihtiyaç karşılanabilir. Bu anlamda yerli üreticiye destek verilmesi gerekir. Böyle yapıldığı zaman işsizlik de aşağı çekilir." değerlendirmesinde de bulundu.

Birçok kırtasiyecinin iş yapamadığı için dükkanını kapatmak zorunda kaldığını anlatan Şimşek, temel satış maddesi olan kitabın kamu tarafından ücretsiz dağıtılmasının esnafın işlerini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Büyük marketlerin kırtasiye malzemesi de satıyor olmasının da kırtasiye esnafının önemli sorunları arasında yer aldığını kaydeden Şimşek, "Ücretsiz kitap dağıtımı ve büyük marketlerin kırtasiye ürünleri satışını birlikte düşündüğümüzde esnafa piyasanın yüzde 25'i gibi bir oran kaldı." dedi.

Kırtasiye ürünleri fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 10 civarında arttığına işaret eden Şimşek, bu yıl velilerin anaokulu ve ilköğretim 4. sınıf düzeyindeki öğrenciler için yaklaşık 600 lira, ortaöğretim kısmı için 750 lira, lise düzeyi öğrenciler için ise 850 lira masraf yapacaklarını sözlerine ekledi.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN