Danıştay'ın kararının ardından siyasette Andımız tartışmaları sürerken, Kırklareli Belediyesi belediye binasına Andımız'ın tam metninin yazılı olduğu bir pankart astı.
Danıştay'ın Andımız kararının etkileri siyasette devam ederken Kırklareli Belediyesi, belediye binasına Andımız'ın yazılı olduğu bir pankart astı. Pankart Türk Bayrağı ve Atatürk posterinin yanına yerleştirdi.
BAŞKAN KESİMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, konuya ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı. "Danıştay'ın okullarda okutulan Andımız'ın okunması yönünde kararı bozmasının ardından bu kararı aldık" diyen Kesimoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Ulusal bilincimizin satır satır yüreklerimize işlendiği, onun her bir kelimesinde tarihimize olan şükranımızı sunduğumuz, Türklüğümüzle ezelden ebede gurur duyduğumuz, modern ve medeni bir toplum olmanın düsturunu, birey olmanın temel gerekliliklerini önce kendimize, sonra toplumumuza söz verdiğimiz Andımız, her daim aklımızda, ruhumuzda, yüreğimizde ve aydınlık yolumuzda yankılanmaya devam edecek."
ANDIMIZ TARTIŞMASINDA SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Cuma günü, ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı" okunmasına yönelik Danıştay 8. Daire kararını 4’e karşı 11 oyla kaldırdı.
Bahçeli'nin tepki gösterdiği kararın ardından Öğrenci Andı dosyası, prosedür gereği yeniden Danıştay 8. Dairesi’ne gönderilecek. Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre Daire, Kurul’un kesin nitelikteki kararına uymak zorunda. Kurul, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) temyizini kabul edip, 8. Daire’nin kararını kaldırdığı için ilköğretim okullarında artık "Öğrenci Andı" okutulmayacak.
Türk Eğitim-Sen, MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ant okunmasını düzenleyen “Öğrenci Andı" başlıklı 12. maddesini yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle, 2013'te Danıştay’a dava açmıştı.
Danıştay 8. Dairesi de, 2018'de öğrenci andını kaldıran yönetmelik hükmünü oyçokluğu ile iptal etmişti. Ancak, Danıştay’ın “And okutulsun” kararı uygulanmadığı gerekçesiyle sendikalar tarafından MEB yetkilileri hakkında açıklamalar yapılmış ve suç duyurusunda bulunulmuştu.
MEB ise Danıştay 8. Dairesi’nin Andımız kararını, bir üst Kurul olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda temyiz etmiş ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.