Günsel'in fiyatıyla ilgili açıklama yapıldı. Sürüş, konfor, güvenlik ve tasarım olarak beğenilen KKTC’nin yerli elektrikli otomobili Günsel’i, Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki 109 Türk mühendis ve tasarımcı, 1.2 milyon saat emek harcayarak üretti.
Yavru Vatan KKTC’nin, mühendisliğinden tasarımına kadar yerli ve millî kaynakları kullanarak ürettiği elektrikli otomobili Günsel, TÜYAP Fuar Merkezi’nin göz bebeği oldu. Ziyaretçilerin ilgi odağı hâline gelen Gülsel’in fiyatıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
KIBRIS’IN YERLİ OTOMOBİLİ GÜNSEL’İN FİYATI NE KADAR OLACAK?
Yetkililer, Kıbrıs’ın yerli otomobili Günsel’in sayış fiyatının önümüzdeki yıl seri üretimin başlamasının ardından belli olacağını açıkladı.
MÜSİAD Expo 2020 Fuarı’nda sergilenen Günsel, KKTC dışında ilk defa MÜSİAD EXPO 2020'de sergilendi. Fuara ilk modeli B9 ve ikinci modeli J9 ile katılan Günsel, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
SOL DİREKSİYONLU GÜNSEL DE GELİYOR
Yüzde 100 elektrikli ve tek şarjla 350 kilometre kadar yol kat eden Günsel’in seri üretimi için 2021 tarihi işaret edildi. Üretim kapasitesinin de 2025 yılında yıllık 30 bin araca ulaşacağı açıklanan Günsel’in direksiyonu sağ tarafta yer alıyor, ancak ilk başta Türkiye, ardından da tüm dünyaya açılmayı planlayan firma, ülkelere özel olarak üretim yapacağını söylüyor.
KIBRIS’IN YARISINDAN FAZLASI TEST ETTİ
Günsel Yönetim Kurulu üyelerinden Yalvaç Akgün, ‘’Günsel’i Kıbrıs halkının yarısından fazlası test etti ve çok beğenildi. Önümüzdeki yıl üretimine başlıyoruz. Türkiye’ye ve diğer ülkelere uygun olacak şekilde direksiyonu sol tarafa da alıyoruz. Keyifli sürüş arayan herkesi Günsel’de buluşmaya davet ediyoruz.’ seklinde konuştu.
İkinci modeli J9'un tasarım konseptini de otomobil meraklılarıyla bir araya getiren fuarda yer alan iki adet B9 ve J9'un bire bir ölçekli tasarım modeli Günsel’in standında sergilenirken, üçüncü B9 da fuar alanı dışında basın mensupları ve sektör temsilcileri tarafından test edildi.
‘DÜNYANIN HER YERİNE SATMAYI HEDEFLİYORUZ’
Yerli araçlarının Türkiye'de sergilenmesinden ötürü çok mutlu olduklarını dile getiren Akgün, "Ortaya çok güzel çalışmalar çıkardık ve bunu da anavatanımızla paylaşmak istedik. Katılım koronavirüs dolayısıyla geçmiş dönemlerin altında kalsa da araçlarımıza ilgi oldukça yoğun. Günsel’i ilk başta Türkiye’ye, ardından ardından dünyanın her yerine satmayı hedefliyoruz” dedi.
RENKLERİ GÖKYÜZÜNÜ VE KKTC BAYRAĞINI TEMSİL EDİYOR
B9'un tanıtımının yapıldığı TÜYAP fuarında KKTC'nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretilen 3 prototip sergilendi.
Dolu batarya ile 350 kilometre aralıksız giden Günsel, sınıfındaki diğer araçlara göre yüzde 80’in üzerinde tasarruf sağlıyor. 160 beygire eşdeğer 120 kW elektrik motoru ile 0’dan 100 km’ye 8 saniyede ulaşan Günsel B9’da kullanılan bir diğer dikkat çeken özellik ise rejeneratif fren sistemi.
Rejeneratif fren sistemi ile standart araçlarda frene basıldığında ısıya dönüşerek boşa giden enerjinin geri kazanılması sağlanılıyor. Yoğun trafik şartlarında sürekli gaz/fren yapılması hâlinde bile daha az enerji harcanacak.
Adını kurucusu olduğu aileden alan Günsel’in logosunu; ‘kalkan’ figürü, bu form üzerine yerleştirilmiş ‘g’ harfi (aynı zamanda 9 rakamı) ve 3 adet elektrik devresi figürleri oluşturmakta. Kalkan figürü, aileyi ve onu koruyup kollayan, bir arada tutan anneyi, ‘g’ harfi aileye soyadını veren babayı, ‘9’ rakamı ailenin uğurlu sayısını, elektrik devreleri ailenin 3 kardeşini ve Günsel’in sadece elektrikli araçlar üreteceğini simgeliyor.