Tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava, pek çok hastalığa da zemin hazırlıyor. Bu dönemde sağlıklı kalmak için bağışıklık sistemini güçlendirecek bir beslenme planı uygulamak önem kazanıyor. Uzman diyetisyen Merve Yüksek, neler yapılması gerektiğini anlattı...
Tüm Türkiye kara teslim, soğuk hava hastalıkları artırdı. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden uzman diyetisyen Merve Yüksek, bu havada hastalanmamak için şu önerilerde bulundu...
C, E ve A vitaminleri koruyucu kalkandır: C vitamini, vücuttan zararlı maddelerin atılmasında da etkili bir antioksidan. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Bir diğer önemli antioksidan olan E vitamininin en zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ile tahin. Enfeksiyonlara karşı koruyan A vitaminin alımı da çok önemli. Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze meyvelerde bulunur.
Tabaklarınızda kiviye yer açın: Kivinin 100 gramında ortalama 100-400mg C vitamini bulunur. Ayrıca magnezyum içeriği bakımından da en zengin, yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyumla yine meyveler içerisinde ön sıralarda. E vitamini, bakır, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini bakımından da iyi bir içeriğe sahip.
Yoğurt ve kefir hastalıkların düşmanı: Yoğurt prebiyotik, kefir ise probiyotik olarak tanımlanır. Probiyotik ve prebiyotikler bağırsak florasını güçlendirerek mide bağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturulmasını sağlar. Yoğurt ise içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlar.
Balık, zeytinyağı ve ceviz bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor: Omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balık yağı, fındık ve cevizle omega 9 içerikli zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Haftada 2-3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi bu faydalı yağ asitleriyle antioksidan vitaminlerden yararlanmanızı sağlar.
Kırmızı et ve kurubaklagiller enfeksiyonlardan koruyor: Çinko eksikliği enfeksiyonlara karşı zayıflığı da beraberinde getirir. Çinko kaynakları kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleriyle karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagiller. Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerin sofralarda bulundurulmasında fayda var.
Bal da çok önemli: Bal soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılır.
Sarımsağın faydası çok: Sarımsağın yapısında bol miktarda su, fruktoz içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunur. Kokusuna aldırmayıp yiyin.
Karda susamasanız da su içmeyi ihmal etmeyin: Kış aylarında genellikle su tüketimi azalır. Sıvı eksikliğinde tüm metabolizmada dengesizlikler ortaya çıkar, hastalık halinde iyileşme gecikir. Günde 10-12 bardak su içilmelisiniz.