Kamuoyu önünde Ankara’ya olumlu mesajlar veren Rusya’nın, BM’nin kapalı oturumunda Türkiye’yi teröre destek vermekle suçladığı öne sürüldü. Alman hükümetinin Türkiye’ye benzer bir suçlama yönelttiği gizli rapor da basına sızdı.
Türkiye ile Rusya arasında başlayan normalleşme sürecinin ardından Moskova’dan çelişkili hamleler gelmeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, dün yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin, iki ülkenin de ilişkilerin düzelmesi için çabaladığını gösterdiğini söyledi. Buna karşın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) geçen hafta yapılan kapalı oturumunda, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin’in, Türkiye’yi sert sözlerle eleştirdiği öne sürüldü.
ABD merkezli dış politika dergisi Foreign Policy’nin, BM’den diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Çurkin, Türk hükümetini “Suriye’ye silah ve terörist göndermeye devam etmekle” suçladı. Toplantıda yer alan bir diplomat, dergiye yaptığı açıklamada Çurkin’in çok sert bir üslup kullandığını söyledi. Buna karşın Çurkin, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada yumuşak bir üslup kullanarak “Ankara’dakilerin kafasında işleri karmaşıklaştıran birtakım faktörler var” dedi. Foreign Policy, bu durum karşısında “İki ülkenin kamuoyu önünde savaş baltalarını gömmüş görünmekle birlikte Suriye konusundaki soğuk savaşın bütün hızıyla sürdüğü” yorumunda bulundu.
Öte yandan Alman hükümetinin hazırladığı gizli bir rapor da basına sızdı. Kamu yayın kuruluşu ARD’nin haberine göre, bir soru önergesine verilen ve ‘gizli’ olarak sınıflandırılan yanıtta, Ankara’nın özellikle de 2011 yılından beri adım adım İslamileşen iç ve dış politikasının sonucu olarak Türkiye, Ortadoğu ve Yakındoğu bölgelerindeki İslamcı örgütlerin merkezi platformu haline gelmiştir” ifadesine yer verildi. Almanya İçişleri Bakanlığı’nın, ‘devletin çıkarları gereği’ raporu gizli olarak sınıflandırdığı belirtildi. Bu sızıntının, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in, Rus mevkidaşı Lavrov’la yaptığı görüşmeden bir hafta sonra gelmesi dikkat çekti. Steinmeier, görüşmenin ardından Halep’te Rusya’yla birlikte çalışacaklarını söylemişti.
Önceki gün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinde Suriye sınırının uluslararası gözlemciler tarafından denetlenmesini kabul ettiğini öne sürmüştü. Böylece Rusya’nın, ilişkilerin normalleşmesine rağmen Suriye konusundaki tavrından vazgeçmediği görülmüştü.
RUSYA İLK KEZ İRAN’DAN VURDU
Suriye’de geçen yıl Ekim ayından beri Esad rejimiyle savaşan güçlere yönelik hava operasyonları yapan Rusya, dün ilk kez İran’daki bir hava üssünü kullandığını bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’ın Hamedan kentindeki üsten havalanan uzun menzilli Tu-22M3 ve Su-34 bombardıman uçaklarının Suriye’nin Halep, Deyr ez Zor ve İdlib kentlerinde IŞİD ve El Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) hedeflerini vurduğu belirtildi. İran Yüksek Güvenlik Konseyi de gelişmeyi doğrulayarak Rusya’yla ilişkilerin stratejik düzeyde olduğunu, bu nedenle kendileriyle tesislerini paylaştıklarını söyledi.