İran'dan Rusya ve Suud'un petrol üretimini dondurma önerisine ret

İran'dan Rusya ve Suud'un petrol üretimini dondurma önerisine ret

İran, Rusya ve Suudi Arabistan'ın "petrol üretim seviyesini dondurma" anlaşmasına dahil olmayacağını bildirdi. İran'ın OPEC Temsilcisi, petrol fiyatlarının düşmesinin bedelini ödemeyeceklerini belirterek öneriyi "mantıksız" olarak niteledi.

[Karar]

İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Temsilcisi Mehdi Asali, Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol üretim miktarını dondurma kararını "mantıksız" olarak niteledi.

BBC'nin İran medyasından aktardığına göre Asali, ülkesinin petrol üretimini yaptırımlardan önceki dönemdeki seviyeye çıkana kadar artırmaya devam edeceğini kaydetti. Temsilci, "İran'dan üretim seviyesini dondurmasını beklemek mantıksız. İran yaptırımlar altındayken bazı ülkeler üretimi artırdılar ve petrol fiyatlarının düşmesine neden oldular. Nasıl olur da şimdi İran'ın kendileriyle işbirliği yapıp bedel ödemesini beklerler?" ifadelerini kullandı.

Hedef günde bir milyon varil

İran, Batılı devletlerle imzaladığı nükleer anlaşma kapsamında kendisine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasının ardından, uzun bir süre sonra petrol ihraç etmeye başlamıştı. İran'ın, önümüzdeki altı ayda petrol üretimi ve ihracatını günde bir milyon varile çıkarmayı planladığı belirtiliyor.

İran'a 'özel anlaşma'

Öte yandan Reuters ajansı, OPEC'e yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, birlik üyelerinin İran'ı dondurma anlaşmasına "özel şartlarla" dahil etme çabasında olduğunu ifade etti.

OPEC ülkeleri, Haziran 2014'ten bu yana yaklaşık yüzde 70 azalan petrol fiyatlarını artırmanın yollarını arıyor. Önceki gün Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen toplantıda, Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela'nın bakanları petrol üretim miktarının Ocak ayındaki seviyede sabitlenmesi konusunda anlaşmaya vardıkları duyurulmuştu. Rusya, mutabakata katılması için İran'la da görüşüleceğini açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN